DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > MUŠKO-ŽENSKE PRIČE, DOM I PORODICA

Noćna Frajla

<< < (82/83) > >>

pokojni Steva:
To je već egzotika...
http://www.kpr-eshop.eu/sr/import-perennials/


Ako ti se sviđaju takve cvećke, pogledaj i:


DelphiniumFoxglove

Sve su perene, daklem ostaju napolju i cvetaju dogodine bez da se nešto mučiš oko njih. Delphinium, ako se posle prvog cvetanja sreže do zemlje, još jednom, na jesen.


Zaboravih kasti, impozantne su visine (imao delfinijum od oko 2m, foxglove dobrih 1,5m)

Nightflier:
Uuu... hvala za link!

Ako sam dobro shvatio, najpre se zaseju semenčice, u proleće, pa se ujesen rasađuje gde hoćeš?

pokojni Steva:
Pa da, kad napuni saksiju korenom presadiš na mesto gde će biti. Bilo bi lepo presaditi jedno mesec dana pre mrazeva, da se korenov busen raširi u zemlji. Lakše podnese prvu zimu.


Pričam napamet, rekao sam da je foxglove perena, al' nešto mi se čini da se ipak vodi kao dvogodišnja (mada je kod mene izbijala iz busena i duže od toga. Ako voliš "otrovnost", mislim da se od nje pravi neka jača otrovčina  :evil: )

Nightflier:
To mi je previše suptilno :) Mi, Vlasi, preferiramo trovanje sekirom. :)

Zapravo, volim ljubičasto cveće - a volim i kada nešto ima zanimljivu priču, pa sam tako sinoć tražeći etimologiju reči "čemer" naleteo na jedič, za koji se ispostavilo da ima i naziv "vučji čemer", odnosno wolfsbane na engleskom, što je druga po učestalosti nedrvenasta biljka u epskoj fantastici (posle nightshade, odnosno velebilja). I kako sad da nemam fantasy biljku u bašti?

Znam, uvrnut sam - ali džebiga. :)

Ygg:--- Quote ---Najveći, a ujedno i najsmrdljiviji cvijet, procvjetao je i u Banjaluci. Od sadnje do prvog cvjetanja, u prosjeku prođe 20 godina, iako je kažu, to prava rijetkost.

Ono što čini ovaj nesvakidašnji događaj, još nevjerovatnijim, jeste da nije procvjetao samo jedan, nego dva primjerka ove vrste.

U rasadniku porodice Slavnić, u Zalužanima, desilo se čudo. Procvjetala su dva primjerka, cvijeta, Titan arum, poznatijeg i kao 'cvijet leš', zbog mirisa koji ispušta. Cvijet potiče iz šuma zapadne Sumatre i raste do tri metra u visinu. Nakon cvjetanja, traje samo dva do tri dana, a za to vrijeme, miriše, tačnije smrdi na trulo meso.

"Vrlo je rijetko da ta biljka cvjeta, ona kad cvjeta, prate je mnogi mediji, mnogo posjetilaca bude. Posljednje cvjetanje u Bazelu, Arboretumu u Švicarskoj, posjetilo je oko 25 000 ljudi", rekao je Boro Slavnić.

Boro tvrdi, da je ovo jedinstven događaj u istoriji i da se do sada nikada nije desilo da oba cvijeta procvjetaju, u isto vrijeme, na istom mjestu. Kaže da nema puno posjetilaca, jer to, na našim prostorima izgleda i nije atrakcija.

--- End quote ---

http://www.banjalukalive.com/drustvo/cudo-u-zaluzanima.html

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version