DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > MUŠKO-ŽENSKE PRIČE, DOM I PORODICA

Noćna Frajla

<< < (2/83) > >>

scallop:
Malo sam zbunjen. Pasiflora je bliski rođak Passion Fruit. Ima sličan cvet od pet nivoa i plod, ali njegov je prazna žuta ljuska za razliku od voća strasti. Tako smo ga i zvali - Cveće strasti. Sa druge strane, ono što zoveš bapsko cveće, svi moji poznati nazivaju Hristov venac i tako ga upliću u svojim saksijama. Sjajno miriše. Mnogo sam voleo i nešto što smo zvali - japanska lipa. Isto, sjajan diskretni miris. Imali smo je, ali nam je neko maznuo iz hodnika, jedne zime kad smo morali da je sklonimo sa terase.

pokojni Steva:

--- Quote from: scallop on 11-02-2012, 15:20:33 ---Malo sam zbunjen. Pasiflora je bliski rođak Passion Fruit. Ima sličan cvet od pet nivoa i plod, ali njegov je prazna žuta ljuska za razliku od voća strasti. Tako smo ga i zvali - Cveće strasti. Sa druge strane, ono što zoveš bapsko cveće, svi moji poznati nazivaju Hristov venac i tako ga upliću u svojim saksijama. Sjajno miriše. Mnogo sam voleo i nešto što smo zvali - japanska lipa. Isto, sjajan diskretni miris. Imali smo je, ali nam je neko maznuo iz hodnika, jedne zime kad smo morali da je sklonimo sa terase.

--- End quote ---


Pasiflora jeste Passion Fruit, možda je engleski naziv i najbolji jer je biljka uglavnom poreklom iz severne i srednje Amerike. Ja poštujem latinski jer su ga "pronašli" španski misionari i u njemu videli 3 Hristova eksera, venac od trnja, 12 krunica kao apostola... Ako ćemo pravo i Passion je iz toga izveden.
Moja pokojna majka je u svoje najveće cvećarske uspehe ubrajala kad je jednog leta između čokota Otela ("Francuza") posadila par sadnica Pasiflore. Rodio je plodovima veličina manje šljive, iste takve boje. Unutra su bile semenke raspoređene kao u naru. Negde sam našao da od plodova indijskog varijeteta domaći prave pekmez


Često je da Hoyu nazivaju pogrešnim imenom, Majke božije suze može, Hristov venac ne - to je Pasiflora. Oba se upliću u saksiji, razlika u cvetu i listu je ogromna. Hoya nije penjačica, Pasiflora jeste, ima vitice kao vinova loza.


Za Japansku lipu nisam čuo. Sumnjam da je u pitanju Hibiscus, čuo sam da ga ponekad zovu i Kineska ružaOd sobnih vrsta "lipa", sve su Abutilon, cvetom slučne Hibiscusu. Ima ih malečkih, 20cm, pa do plafona. List im je nije kožast kao kod Hibiscusa, mek je i pomalo dlakav. Više sorte nazivaju Sobni javor.

Savajat Erp:
Очекивао сам топик о ноћним дамама на пречански начин, кад оно... :lol:

pokojni Steva:

Jednom od lepših korova ruska veverica poslala starijeg brata


http://www.theblaze.com/stories/scientists-resurrect-30000-year-old-plant-using-seeds-found-frozen-in-siberia/


NekadSad


Mme Chauchat:
Moja baka je imala devojačko srce, samo ga nije nikako zvala. :)
Je li Stevo, kako se zove biljka u babinom selu poznata kao "naočarka"? Ljubičasti cvetići, ali zanimljivo je bilo što su semenke u nekoj kao pljosnatoj, okrugloj mahuni, sa tankom, providnom opnom u sredini. Kad se skinu zaštitne ljuske sa svih mahuna, cela biljka deluje krajnje neobično, sa belim"očima" umesto lišća. Igrala sam se njom do besvesti kao mala. Kasnije, često sam je viđala po dekoracijama sa sušenim cvećem, ali niko nije znao da mi kaže kako se zove.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version