FILMOVI, TV SERIJE, ANIMACIJE > DOMAĆA OSTVARENJA, LOW-FI VIDEO

Digitalizacija starih serija i filmova

<< < (2/18) > >>

Mica Milovanovic:
djvaso: RTS može da radi digitalizaciju filmske trake.


DeHickok: Ovo morala ti je dobro...

Васа С. Тајчић:
@Mica
Хвала на информацији. Може ли неки податак о типу скенера итд?

Mica Milovanovic:
Zaista ne znam. Znam samo da su prošle godine tamo digitalizovani neki filmovi koje sam gledao...

Lazarus:
Koji su to filmovi? Zapravo me interesuje kojom logikom (ako je ima) to ide; starost, kvalitet, gledanost, popularnost etc.

Васа С. Тајчић:

--- Quote from: Lazarus on 11-08-2014, 01:11:47 ---Koji su to filmovi? Zapravo me interesuje kojom logikom (ako je ima) to ide; starost, kvalitet, gledanost, popularnost etc.

--- End quote ---
Кад би RTS HD приказивао филмове у високој резолуцији а не само преносе онда би знали. Ево једног старог чланка из 2010. па видите шта је урађено од обећаног
http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/411/Film+i+TV/734062/Stari+filmovi+u+novom+ruhu.html?email=yes
Овај коментар сам написао још 2009. године на чланак "Да ли је истрорија српског филма осуђена на умирање" у Културном додатку "Политике":

--- Quote ---Морам такође признати да је повод за чланак чудан иако је тема сасвим на мјесту. VHS видео стандард је од самог почетка био инфериоран и тешко нама ако смо спали да културно благо чувамо на овом медијуму (част колекционарима!).
Oно што је по мом скромном мишљењу проблем је да није извршен тзв. telecine трансфер односно превођење филмске слике и звучног записа у дигитални видео облик стандардне или још боље високе разлучивости. Филмска трака је подложна пропадању поготово ако се чува у неодговарајућим условима. С обзиром на скромне економске могућности, није могућа рестаурација филмске траке како би се правио нови негатив или позитиви. Када могућности дозволе, имајући у виду раѕвој технике и програма за обраду видеа, филмови у оваквом дигиталном формату би се могли рестаурирати са много мањим финансијским средствима. Онда не бисмо гледали филмове са мутном сликом пуном оштећења, погрешним односом страна итд. У том смислу би могао РТС или чак она комерцијална телевизија која има специјализовани канал за домаће филмове да одвоје који динар за скенере којим би се могао иѕвршити овај трансфер у Кинотеци.
--- End quote ---

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version