FILMOVI, TV SERIJE, ANIMACIJE > DOMAĆA OSTVARENJA, LOW-FI VIDEO

Crna svadba

(1/2) > >>

Alexdelarge:
Crna svadba

Večeras na Prvom programu RTS-a od 20.05 emitujemo prvu od deset epizoda serije "Crna svadba" čiji su kreatori scenarista Strahinja Madžarević i reditelj Nemanja Ćipranić. Iza ovog originalnog TV projekta stoje produkcijska kuća "Fireflay" i Telekom Srbije.

Specifičan naziv Crna svadba došao od starog vlaškog obreda u kojem prilikom smrti mladog muškarca koji je godištem stasao za ženidbu, on biva sahranjen u svadbenom odelu, a ispraća ga verenica ili neka druga devojka odevena u venčanicu. Kroz veoma izraženo prisustvo folklornih elemenata i narodnih verovanja iz ovog dela Srbije, upravo će ovaj obred biti jedan od prikazanih verovanja sa kojima će se suočavati i dvojica inspektora. Prva epizoda "Crne svadbe" počinje u malom selu u Istočnoj Srbiji gde Mitar, gastarbajter i stanovnik sela, pokušava da pronađe mir sa nevenčanom suprugom i njenom majkom. Jednoga dana iznenada, Mitar uzima staru pušku sakrivenu u dvorištu i njime nasumično počinje da ubija komšije u selu. Nakon što ubije jedanaestoro ljudi, kao taoca uzima lokalnu konobaricu. Petar, inspektor za krizne situacije u Bezbednosnoj agenciji, vodi samački život koji u slobodno vreme ispunjava alkoholom. Agencija poziva Petra kao pregovarača u selu, kako bi oslobodio konobaricu i prekinuo krvavi pir.

https://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/rts-1/4557113/crna-svadba.html

Petronije:
Nevoljno priznajem, da sam se, i pored brojnih mana, navukao, i da uopšte nije loša za sada. Mada dolazi ono najgore za svaku seriju, a to je rasplet.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Labudan:
Nisam pohvatao od početka pa pogledam maltene svaku drugu epku, ali djeluje bolje od Beležnice. Kojo je kralj.

Truman:
Nažalost, prva sezona je već gotova. Samo 10 epizoda. Bolje je od Beležnice profesora Miškovića iako su mi Kalkanski krugovi i dalje draži.

Alexdelarge:
CRNA SVADBA je prva srpska TV serija sa elementima horora toliko snažnim i sveprisutnim i suštastvenim da se slobodno može smatrati i pripadnicom horor žanra, iako je on ovde prilično vešto pomešan sa krimi-trilerom, policijskim proceduralom i prstohvatima drugih i trećih žanrova i podžanrova. I to je njen prvi plus – što je najzad horor uvela među domaće serije i domaće dreždaoce ispred malih ekrana teve prijemnika na velika vrata, sa znanjem i umenjem, a ne kilavo, nesposobno i u tragovima, kao neke druge nedavne serije koje su koketirale sa okultnim i natprirodnim u vidu začina (PEVALJKA je, kažu mi, takođe imala scene s nekakvim babavračarama i vlaškom magijom) ili mlako-prisutnog egzotičnog fanta-jeza elementa u čorbi banalnog i trivijalnog (KALKANSKI KRUGOVI, BELEŽNICA PROF. MIŠKOVIĆA itsl).

Odmah da kažem, spojlera u ovom textu neće biti, mirno čitajte.

http://cultofghoul.blogspot.com/2021/11/crna-svadba-tv-2021.html

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version