Author Topic: Kako preziveti Distrikt B- Uvod u potencijalni mini roman  (Read 8525 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

SynthFreak

 • 1
 • Posts: 7
Kako preziveti Distrikt B

Žuta tabla na ivici potpune nedođije. Na ivici provalije, takođe, iz čijih ivica izbijaju zagađene podzemne vode i slivaju se u bezdan neprijatnog mirisa. Skoro da možete da osetite gvožđe u vazduhu, plod otpada punog zarđalih automobilskih školjki, vama s leva, ako stojite licem okrenuti ka silueti grada. Put vas vodi pravo napred kroz tu nedođiju, dok ne dođete do polusrušenog nadvožnjaka koji baca svoju tamnu senku na put ispod. Tu počinju prve zgrade naselja koje je njegovim žiteljima oduvek bilo poznato samo kao Distrikt B. Glavna ulica Distrikta proteže se pravo napred, bez mnogo skretanja, dok ne dođe do jezera, reke ili mora, kako god da nazovete tu vodenu površinu koja se pruža u nedogled, i okružuje grad sa preostale tri strane. S desne strane nalazi se Stari Distrikt, mesto Čistih, onih koji nisu bili genetski modifikovani i u potpunosti su imali ljudski DNK lanac, kao i hromozome, hormone i enzime u ljudskim razmerama. Nasuprot njima, ali niže niz Glavnu, levu stranu Distrikta zauzima naselje Izmenjenih, oni koji su u vreme kada je Distrikt bio drugačiji izmenili neku od svojih ljudskih komponenti koju su Čisti izrazito veličali. Zbog tih izmena, bili su stalna meta Čistih i nisu prelazili Glavnu. Slično neprijateljstvo je vladalo i s druge strane. Jedini koji su s vremena na vreme zalazili na neprijateljsku teritoriju bile su pojedine bande sa obe strane, dovoljno ojačale i dovoljno smele da upade izvedu do kraja.
Ali, vama s leva, tu nasuprot početka naselja Čistih nalazi se Grad. Grad je mesto gde se sve dešava, odnosno mesto gde možete nabaviti municiju, oružje, drogu i sve drugo što vam padne na pamet. Jedino mesto na kom su se susretale neprijateljske strane, ponekad, uz privremeno primirje. Među visokim zgradama Grada, izgrađenim pre početka sećanja stanovnika Distrikta, lebdele su neobične mašine, ovalnog oblika, sjajne i preteće, nasumično krstareći nebom. Niko nije znao koja je njihova funkcija, niti ko ih je postavio. Oduvek su bili tu, i najčešće, nisu se mešali u život ispod.
Ispod ulica Distrikta, nalazila se mnogo manja mreža kanalizacionih tunela koja je bila naseljena svojim stanovnicima, koji se nikada nisu pojavljivali na svetlosti i bili su neprijatelji svih. Niko o njima nije preterano znao, samo se tu i tamo načula po koja glasina, uglavnom suviše neverovatna da bi bila istinita.
Na nekoliko mesta Distrikta, mogli ste da nađete telefonske govornice ili računare, ili različitu mašineriju, ali nikakav kontakt sa mrežom nije bio moguć. Distrikt je bio udaljen od sveta, potpuno odsečen... Ako svet s druge strane i dalje postoji. Verovatno postoji jer, s vremena na vreme, na odavno napuštenoj i presečenoj prugi na krajnjoj ivici dela Izmenjenijh, pojavio bi se vagon sa namirnicama, oružjem i svim ostalim što je stanovništvu Distrikta trebalo.
Ako nastavite dalje Glavnom ulicom, posle dosta pešačenja i sada napuštenih autobuskih stanica, stigli biste do Ničije Zone- mesta u koje niko nije zalazio, mesta na kome niko nije živeo. U njegovom središtu bio je zarđali i do pola slomljeni bronzani kip, nekada sjajan, a sada potpuno crn od korozije, i uzdizao se kroz gustu i uvek prisutnu maglu. Taj deo nastavljao se sve do one misteriozne vodene površine, po nekima reke, po nekima okeana i to je bio ceo Distrikt. Niko nije imao dovoljno znanja da proceni.
Kako preživeti u Distriktu B?
Pazite gde izlazite i kako se krećete. Imajte na umu da li ste Čisti ili Izmenjeni i ne zalazite na neprijateljsku teritoriju. Mada, činilo se da je pored desetina frakcija i bandi, sve bila neprijateljska teritorija. Distrikt B nije grad- to je polje za ubijanje. I morate ga dobro poznavati da biste u njemu preživeti, morate biti lovac, ali često i plen i ne verujte nikome.
I am sam želeo da pobegnem s ovog mesta. Ali, nisam znao kako... Za sada, čini se da je beg nemoguć, ali bio sam uveren da svet čeka s druge strane. Razmišljao sam o tome u mnogim satima koje sam provodio na platformama koje su ostale od spratova urušenih zgrada, gledajući preko provalije, posmatrajući poslednju fabriku koja radi, daleko na horizontu, prekrivajući tanku liniju čiste svetlosti oblacima gustog crnog dima.

Bring it on :D

pokojni Steva

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.041
Re: Kako preziveti Distrikt B- Uvod u potencijalni mini roman
« Reply #1 on: 15-11-2010, 01:25:32 »
Postuj veće parče. Za sad je zagužvano svim i svačim, ali se naslućuje priča.

"dok ne dođe do jezera, reke ili mora, kako god da nazovete tu vodenu površinu koja se pruža u nedogled", za ovo ti je već rečeno da nepije VODE.

"Ali, vama s leva", "Pazite gde izlazite i kako se krećete. Imajte na umu da li ste Čisti ili Izmenjeni i ne zalazite na neprijateljsku teritoriju." - mrzim kad me neko za uši uvlači u priču.

U stvari, već si mi prepričao čitav roman, skoro da nema potrebe uvlačiti likove; nešto će im se već desiti u toj tvojoj scenografiji. Natrag na posao.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Kako preziveti Distrikt B- Uvod u potencijalni mini roman
« Reply #2 on: 15-11-2010, 01:35:07 »
Ok, da probam, ali nemoj se vređati.
Di da počnemo?
Od teme. Tema „Zona“ nije baš nova. Ali dobro.
Topografija je klimava. Iako je čitav ovaj odlomak opis grada, morala sam dvaput da ga pročitam zbog onih stalnih uputstava desno, levo, opet levo ali manje... imaj na umu da ono što je tebi jasno u glavi nije jasno i na papiru.
Biologija: „ljudski DNK lanac, kao i hromozome, hormone i enzime u ljudskim razmerama“, meni ovo malo škripi. Lako je moguće da se varam.
Voda za koju se ne zna šta je... cvrc. Ima da se zna. Ili je slana ili nije. Ili ima maticu, struju, ili nema. Il se vidi druga obala ili ne.
Bronza, kad korodira, nije crna, nego plavozelena.

Jezik: ima mnogo nejasnoća, i to je u stvari moja glavna zamerka. Na primer:
 Razmišljao sam o tome u mnogim satima koje sam provodio na platformama koje su ostale od spratova urušenih zgrada, gledajući preko provalije, posmatrajući poslednju fabriku koja radi, daleko na horizontu, prekrivajući tanku liniju čiste svetlosti oblacima gustog crnog dima. Ovo ponavljanje navodi nas na to da pomislimo kako pripovedač prekriva, a ne fabrika.
na put ispod... ispod čega? Ne može ovako. Ovo je česta greška, valjda zbog engleskog, i svaki put me iznova iznervira.
I zašto distrikt? Ovo em se ne koristi kod nas, koliko znam, em isuviče vuče na distrikt 9. Mogao si makar da staviš okrug, četvrt, rejon ili kvart.

pokojni Steva

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.041
Re: Kako preziveti Distrikt B- Uvod u potencijalni mini roman
« Reply #3 on: 15-11-2010, 01:45:28 »
Distrikt, vrlo popularan pojam u i oko Kikinde, mada u ovom slučaju iritira. Možda baš zbog navedenog filma.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Lord Kufer

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.102
  • Poems and Essays
Re: Kako preziveti Distrikt B- Uvod u potencijalni mini roman
« Reply #4 on: 15-11-2010, 02:24:37 »
Drugo lice množine ili dvojina?

SynthFreak

 • 1
 • Posts: 7
Re: Kako preziveti Distrikt B- Uvod u potencijalni mini roman
« Reply #5 on: 15-11-2010, 02:29:13 »
Ideja je bila da ovo poglavlje zvuci kao manje ili vise neki turisticki vodic (:D) u post apokalipticni svet,zato koristim to vi,vi,vi, a i odatle ono "uvlacenje za usi u pricu" :D
Za bronzu,znam,ali, jebem li ga, od cega mi je onda ovaj spomenik na centru Btajnice :D
I,nope,zaplet radnje bi bio beg sa tog mesta,ali to kasnije :D

pokojni Steva

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.041
Re: Kako preziveti Distrikt B- Uvod u potencijalni mini roman
« Reply #6 on: 15-11-2010, 02:51:44 »
Rekoh ti da si mi već prepričao roman. Iz uvoda se vidi da će biti "bega".
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Lord Kufer

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.102
  • Poems and Essays
Re: Kako preziveti Distrikt B- Uvod u potencijalni mini roman
« Reply #7 on: 15-11-2010, 02:52:47 »
Neću sve da čitam.
Početnička greška je sledeće: Objašnjavanje. Opisivanje. I jedno i drugo moraju da budu aktivni a ne pasivni. Dakle, kako se radnja odvija, u okviru nje treba da iskrsavaju činjenice. Recimo, o tome šta su to čisti, zatim, ne teoretski o tome da su genetički modifikovani nego konkretno u susretu s nekim od njih, itd.

U pravu je herr Hauptman, ukratko si prepričao ono što treba tek polako i natenane da gradiš. Nemoj da žuriš. Skoncentriši se na kraće epizode i ne moraš da ih povezuješ bog zna kako precizno i pedantno, da se opet ne izgubiš u objašnjavanjima, koja nisu ništa drugo nego pravdanje.

SynthFreak

 • 1
 • Posts: 7
Re: Kako preziveti Distrikt B- Uvod u potencijalni mini roman
« Reply #8 on: 15-11-2010, 04:07:42 »
Danke :)
Racunao sam da se u Distriktu radnja ne zadrzava predugo, ali svakako je cinjenica da je mnogo bolje da se to sto kazes, u njenom okviru pojavljuju cinjenice.

Lord Kufer

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.102
  • Poems and Essays
Re: Kako preziveti Distrikt B- Uvod u potencijalni mini roman
« Reply #9 on: 15-11-2010, 04:17:06 »
Recimo: Na ivici nedođije, Pera naiđe na žuto obojenu tablu... Umalo se ne strovali u provaliju preko čijih ivica se, iz bara jalovine, sliva zagađena voda... Osetio je miris gvožđa ("skoro da je osetio" znači - nije osetio, to ne može. To je kao onaj Monti Pajtonovac što je kroz durbin posmatrao kamile u Škotskoj, pa je opazio "skoro jednu".). Pogled na grad u daljini delimično su zaklanjale zarđale školjke automobila...

I tako dalje. Moraš da budeš siguran u ono što pričaš, nema mesta dilemama tipa "more ili reka".