FANOVI, MANIFESTACIJE, SAJTOVI, BLOGOVI, UDRUŽENJA... > FANOVI, KLUBOVI, MANIFESTACIJE...

Sve srpske fanovske podele...

(1/23) > >>

Boban:
Svedoci smo postojanja brojnih grupica uskih segmenata SF&F stvaralaštva.
I čak netrpeljivosti jednih prema drugima, nedolaženje jednih na manifestacije drugih i tako to...
Nema potrebe da navodim da je to detinjasto ponašanje koje svima škodi, ali gde bi Srbi umeli drugačije nego da unazađuju zajedništvo nadajući se da će "neprijatelj" crći pre njih. Ne daj bože da se pomene ili primeni reč SINERGIJA koja mnogo više i značenja i efekta nego prosti zbir delova.
Neki se vezuju za baš određene franšize (SW, ST, Tolkin...), drugi opet za ovakav ili onakav pristup.
Elem, možda bi bilo zanimljivo da pokušamo da vidimo kako je sve to išlo, odakle, počelo, kuda vodi i gde smo trenutno.
Recimo, Lazar Komarčić je imao nekoliko "odvajanja" u istoriji, pre svega dva koliko-toliko uspešna: srpsko društvo za naučnu fantastiku ABN-a a zatim i SCI-Fi udruženje i neka koja nisu nikada zaživela.
Ova razna udruženja za fantastiku cepkaju se prostom deobom brzinom kao bakterije... ja sam načuo neke modalitete podele, ali bi to bilo bolje da pobroje oni koji baš znaju precizno redosled i možda razloge usitnjavanja.

Zasad samo razgovaramo o svemu tome, pa su dobrodošle i sve glasine; a na kraju, pokušaćemo da sastavimo šematski prikaz raslojavanja, čisto, eto da imamo i taj podatak u vidokrugu.

mac:
To razdvajanje postoji svuda. Ja ga vidim recimo u srpskim ronilačkim klubovima (i političkim strankama). Više je povezano sa ljudskom prirodom nego specijalno sa ljubljenjem fantastike. I amebe se dele, pa šta im fali..

Boban:
Ma jasno da je to ljudska osobina... ali ajde da popišemo šta sve postoji i gde vezano za okupljanja fantastičara.

Ghoul:
o tome kako se abn-ovo 'društvo' izdvojilo, tj. o razlozima za to, on sam je citiran OVDE:
http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=15081.0

dakle, misterije nema.

a zašto su se tika i filip izfvojili u svoj two-men-show, neka sami priznaju: bar jedan od njih ako ne i obojica ovde svraćaju...

Drakus:
Za okupljanja nekih, imaš klub Zmaj, mada se oni ni međusobno ne vole a kamoli sa drugima. Neki drugi se okupljaju u Confluxu i c2 i ova pretodna ekipa ih ne voli još i neke ranije inkarnacije Zmaja.

Što se tiče baš udruženja, pošto su iznad popisani samo SF ekipe, imaš od većih (u Beogradu) Valinor, Evenstar, i Mač i magiju, mislim da su se čak tim redosledom i delili.
LARP ekipe su brojne koliko ima i boja na paleti, i trenutno su u fazi svađe svaki sa svakim jer jedni hoće da se biju, a drugi da rp-uju, treći bi muljali nešto između, a četvrti bi samo da se dobro provedu...
Valhala u Novom Sadu je obnovila rad i ponovo su organizovali Dane Fantazije u aprilu.

Nisam siguran da li znam još neke značajne. Rekao bih grenadier, ali su oni više prodavnica nego klub.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version