FANOVI, MANIFESTACIJE, SAJTOVI, BLOGOVI, UDRUŽENJA... > FANOVI, KLUBOVI, MANIFESTACIJE...

Science Fiction and Fantasy in today's West Balkan

<< < (2/3) > >>

scallop:
Lepo, da zna Boban da ništa s krušku ne pada tek tako. Da mora bar pod krušku da dođe. Prošle godine se nije ni trzno kad je Ajdačić paradirao sa izborom onoga ko se ponudio da mu odabere. Sad se iznenadio za izbor West Balkans. Sutra će se zapanji kad AVKF iznedri talente. On će da "kleše u kamenu", a širom sveta se spomenici ruše. Ja sam mu jedina briga dok me ima. E, pa, ne ide tako.

Boban:
Otkud tebi ideja da sam ja iznenađen?
Pa to su normalne stvari već dosta dugo, dovedeš s jedne strane vrhunskog stručnjaka za neku oblast, a s druge diletanta i onda ih zajedno prikažeš na podeljenom ekranu i to je gledaocima naprosto isto. To je fenomen koji decenijama urušava sve vrednosti, jer inače ima strašno malo uspešnih i sposobnih ljudi, mnogo manje nego što je pretendenata na to mesto i onda moraju da se iznalaze pomoćni vrednosni sistemi da se sve to niveliše.
Razlog što sam ovo postirao jeste da još više ljudi vidi o čemu se priča u regionu, siguran sam da ima onih kojima je ovo vrhunski doseg.

scallop:
Delovalo je kao da si iznenađen.

Mica Milovanovic:

Što se mene tiče, ja sam se bacio u zen stanje i pokušavam da se ne osvrćem na svet oko sebe. Delom radim ono što moram i volim, a delom samo ono što volim. I bežim od ljudi...
Ako preteknemo kao civilizacija, neki koji sutra dođu uspostaviće nove sisteme vrednosti i mogu samo da se nadam da će oni biti normalniji od onih koji nas sada okružuju.
Već sam nekoliko puta pominjao Nikolu B. Jovanovića kao nekoga ko može svakome od nas ko se bavi nekim oblikom kulturne delatnosti poslužiti kao uzor. Čovek je 1929. godine, kad su sve aktivnosti na izdavanju popularnih časopisa - Ilustrovanog lista, Reči i slika itd. itd. propale zbog ekonomske krize, krenuo sa "Narodnom knjižnicom." I tu je svakoga meseca objavljivao po 5-6 kraćih ostvarenja, od novela do kraćih romana, po bagatelnoj ceni, sa namerom da srpskom narodu podari nešto lepo. Nešto za svakoga. Od Dr Džekila i Mr Hajda do Tomasa Mana. Od Džemska O. Kervuda i Džeka Londona do Golsvortija i Drajzera. Dobar broj tih pisaca prvi put je nas spskom objavljen u toj biblioteci. Preveo ih je bar 30 sam. Sa 5-6 jezika koje je govorio i sa kojih je prevodio. I posle 3 godine i preko 115 knjiga, umro je. Par nekrologa u štampi i zaborav.
Neke bibliotekarke su pre par godina radile naučni rad o časopisu Reč i slika i pomešale ga sa jednim glumcem istog imena. Srbi su kratkog pamćenja.
Ali to sve nema veze. Ono što je uradio je ostalo.
Tih njegovih knjiga ima još i sada na hiljade. Budzašto se prodaju. Čitale su se pre rata. Čitale su se posle rata. Gotovo sam siguran da si ih čitao i ti. Čitao sam ih i ja kao klinac i nisam imao pojma ko stoji iza njih. Ali kao mali sam pročitao i Dr. Džekila i mr. Hajda i Roman jedne mumije i Ostrvo dr Moroa i Vampiricu, i to mi je, uz neke druge knjige, na neki način, odredilo život.
I zato nije ni mnogo bitno kako se ko od nas zove i da li neko smatra da je šesti nastavak Zmajevog koplja vrhunsko dostignuće srpske fantastike. Bitno je ono što smo uradili, bitno je da je to negde ostalo i da ko god poželi može danas da dođe do većine knjiga koje, po mom mišljenju, predstavljaju ono što vredi.
Ja duboko verujem da je najvažnije da je nešto dobro, a da li je to ono što se većini sviđa, to je manje bitno.
Zen, brate, zen...

scallop:
Moguće da će biti svejedno i Radmilu Anđelkoviću kroz stotinak godina. Nestaće i autorska prva pa će pazariti izdavači i prevodioci Lavkrafta ili Hauarda. Veoma je neugodno, međutim, što je Radmilo Anđelković prisutan i svedok intenzivnog brisanja iz literarne stvarnosti. Sigurno je i sam kriv, ume da turi prst u oko, ali pomisli šta bi rekao Nikola B. Jovanović da ga neko pita: "Jesi li ti onaj glumac?" A on, nikada nije propustio da pomene domaće pisce koji su svojim delima ostavili utisak na njega. Doduše, nije propustio da osudi i kompromise do lake slave. Pa, kad se držiš literarnih i izdavačkih srpskih fosila, previše mi ličiš na akademske hroničare i kritičare, a premalo na osobu koja živi uz najbolje i najgore doba domaće fantastike.


I, onda, neko zameri jer je došao zbog SF, a ne zna da je veliku većinu priloga na ZS o pisanju i pisanji fantastike na ZS napisao upravo taj Radmilo Anđelković. Pa mora sam da objašnjava jer će svi drugi ćutati.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version