FANOVI, MANIFESTACIJE, SAJTOVI, BLOGOVI, UDRUŽENJA... > HOROR DEŠAVANJA

SRPSKI HOROR KLASICI KOJE NISAM ČITO!

(1/22) > >>

Ghoul:
dimitrije se žali što NAŽIVO nije stavljeno među 10 najbitnijih horor knjiga svih vremena.
ja ga razumem i slažem se s njegovim prigovorom, i tu grešku ću probati da ispravim ovim topikom, o 10 ESENCIJALNIH HOROR KNJIGA SRPSKIH AUTORA (nadam se da mi ratko, koji se u međuvremenu našao u inostranstvu a da nije ni mrdnuo iz kuće, neće zameriti što sam ga ubacio u ovu grupu).

selekcija će, sigurno, biti problematična: jedni će da kukaju što sam stavio *svoj* roman, drugi će da kukaju što sam stavio ovo a ne ono, treći će da kažu (možda s pravom?) da ni ratkov ni otov roman, strogo gledano, nisu čist horor, pa možda čak ni prevashodno horor, četvrti da je bezveze ravnopravno stavljati zbirke priča, romane i priče. ovim poslednjim reći ću: to je što je, šta se imalo to se stavilo. glišićeva priča, po meni, zbog svog značaja i uticaja zaslužuje da zauzme mesto nekog romana ili zbirke priča, so shoot me.

možda je ovakvim izborom donekle oštećen skrobonja, koji je 'kriv' što ima 4 horor knjige (no pun intended!), od kojih najmanje još jedna (OD ŠAPATA DO VRISKA) zaslužuje da bude među 10 najbitnijih – ali, kad već nisam narušavao princip '1 autor - 1 film' na onom drugom topiku, neću ni ovde.
uostalom, glasanje je manje bitno - važnija bi trebalo da bude diskusija ispod (if any): šta od ovoga još niste pročitali, šta čekate i kako vas nije sramota, barabe?!

ovaj topik, kao i obično, pored zabavne ima i edukativnu svrhu.
već mi se nešto javlja da će na ovom spisku Krstajićeva knjiga imati ulogu koju je na listi svetskog horora zauzela S. Jackson, kao knjiga koju je najmanji broj žanrovskih zaluđenika čitao, a većina njih možda za nju i ne zna.

dakle, recite… pre svega, da li sam neku knjigu ispustio, preskočio, zaboravio, nezasluženo stavio u top-10?

Mica Milovanovic:
Ja sam ovo sve čitao.

Onako, na prvu loptu, s obzirom na to da si pravio izuzetke, mislim da si se ogrešio o Ljubu Damnjanovića, koji ima nekoliko tematski povezanih zbirki priča u Emitorima (objavljenih kao zasebna izdanja) od kojih bar jedna zaslužuje da se nađe na spisku...

Ghoul:
pravila su jasna: KNJIGE a ne fanzini, časopisi, samizdati, fotokopije i slično.

dakle, stvari koje je neko ko nije član nekog uskog kluba ili sekte imao razumnu šansu da nađe i pročita.

Tex Murphy:
Čitao sam samo Glišića, Pekića i Ghoula. Međutim, smatram da je taj Glišić šarlatan i da je njegova priča osrednja at best. Mislim, vampir je tu onako usput (a čak i on je dosta humoran za razliku od svog kaunterparta u Leptirici) i čitava priča je o seljacima koji kuliraju. Boring. Da i ne spominjemo da nema plot twista na kraju.

Kastor:
M. Glišić, POSLE 90 GODINA (priča)
  B. Pekić, BESNILO (roman)
  R. Krstajić, NOĆI CRNOG MESECA (priče)
  G. Skrobonja, NAKOT (roman)
  I. Nešić, RIGOR MORTIS (priče)
  D. Ognjanović, NAŽIVO (roman)
  R. Radunović, MI NISMO BOLESNI (roman)
  O. Oltvanji, CRNE CIPELE (roman)
  A. Radin (prir.), PRIČE O VAMPIRIMA (priče)
 
 
Sa spiska sam čitao samo Glišića, Pekića i Ghoula. Isto kao i Harvi. Brinem se.

Ako mi padne pod ruku Nešić, pročitaću, Radunović možda.
Skrobonjin Nakot imam u elektronskom obliku, jednom ću ga odštampati i pročitati (nisam pročitao nijedan Skrobonjin roman, od zbirki samo Tihe gradove, jbg)

A da da, čitao sam i Crne cipele. Dobro je. Ne Crne cipele, već to što sam pročitao jednu stavku više od Harvija. Cipele ne volem.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version