Ja sam mazohistički ostao do kraja tog filma...
I ja sam jedva izdržala. Šteta. Filmić ima ideju koja se ističe, lepuškastu (crno-belu) fotografiju, veoma dobru šminku... Ni režija sa scenografijom nije loša. Trajanje mu je veliki problem. Za one koji nisu gledali, u pitanju je polu-nemi film (dobra ideja je, recimo, da pantomimičar u jednom trenutku progavara ili gumena patka u boji), i glumci su odlični pantomimičari (ekspresivni u pokretima i mimici), ali... nikada nije smeo da traje duže od samo 5-10minuta, jer se u ostatku nemilosrdno ponavlja, muči publiku nekakvom jurnjavom, šamarima, nepotrebnim scenama i događajima... Debeljko je odlično našminkan. Pravilno upotrebljeno svetlo je pomoglo da hororično izgleda. Dopao mi se mix horora i komičnih zvučnih efekata iz crtanog filma.
Svinjokolj je bio lajt motiv takmičarskog dela. Tako je prvi film o liku sa maskom svinje koji ubija po svinjokoljima i ulici, sa retardom koji na kraju ubija ubicu, ok kao ideja. Budući da je film treš, podrazumeva se loša gluma, fotografija, svetlo, scenografija... No, ovaj film je mogao da bude mnogo bolji, samo da su montaža i režija bile osmišljenije. Scenografija (liči na ruralni deo Batajnice) je dobro odabrana - daje filmu atmosferu svinjokolja.
Dva filma sa FDU ispunjavaju sve udžbeničke uslove. Na različite načine doduše. M-21 (čini mi se) je film o ubistvu na auto-putu i bolno je predvidljiv. Riba, u noći kada se desilo ubistvo (o kojem junaci u kolima slušaju na radiju!), stopira sumnjivog lika. Ne znam za druge, ali meni je od početka bilo jasno da je ona ubica. Možda joj je uloga potencijalne žrtve bila previše usiljena i fejk (mada ima dobru ekpresiju). A onda smo Milosh i ja skapirali i dupli obrt (policajac koji ih je u jednom trenutku zaustavio zarad provere je stvarni ubica; devojka je vezala i pokušala da ubije vozača jer ju je podsetio na oca koji ju je sex. zlostavljao kao malu). Kliše do klišea, ali najbolja fotografija u takmič. delu. Možda čak i režija. I gluma je jaka 4.
Drugi filmić sa FDU, snimljen po motivima kratke priče "Moj prijatelj česma", je "umetničkiji" i ne prati rigidno pravila snimanja kliše horor filma, kao prethodnik mu. Ima najbolju montažu u takm.delu. Ima podjednako dobru glumu kao i M-21. Dobri ali neiskoriščeni momenti (česma koja radi svima, osim glavnom junaku koji na njoj traži radio stanice). Čudne komšije ostaju neobjašnjene, i cela situacija je od početka izdignuta u nerealno i neobično, uključujući i glavnog junaka, pa gledalac nema za koga da se veže, i ceo film odleće kao balon na helijum, u nebo, sve dalje i dalje od poimanja publike...
Bio je tu i jedan filmić za koji je Milosh prokomentarisao "Svako bi da bude Dejvid Linč". Junaci okupljeni oko stola (odlično svetlo! lice svakog junaka je osvetljeno, sve ostalo je u polumraku) birokratski razgovaraju, u odelima, usiljeno i izveštačeno. Glavni lik puca posle gutljaja alkohola, i do kraja filma ludi sve više i jače (rekla bih), što je oslikano najboljim specijalnim efektima u takm. delu. Sve ostalo je... nepostojanje priče ili poruke.
Kratki animirani film mogao je da bude apsolutno najbolji, da ne traje 3 sekunde. wtf? Šteta. Odličan, odličan crtež. I samo to.
Bio je tu neki filmić "Emo zombie" mladeži iz Rume. Vrhunski treš, stoga mi je i najsimpatičniji. Ima duhovite momente, pogotovo pohvaljujem "kako se snimao film" deo. Šteta što niko od glumaca nije hteo da se pokvasi, pa da zombiji zapravo izlaze iz vode. Ovaj film bi možda i pokupio neke nagrade i pohvale, bez obzira što je sve u njemu loše (od glume, preko fotografije, režije, montaže i sl... šminka je malo bolja) samo da je imao osmišljenu priču (sa inteligentnijim zapletom... bar kako naziv filma nagoveštava). No, avaj. Dva para opijaju se u šumi i nailaze zombiji. Bezvezno.
Možda sam propustila koji...
Hrvatski treš filmovi (dva koja sam odgledala, treći je bio predug, a ja na dva piva, umorna i uspavana) su daleko... kvalitetniji, osmišljeniji, sa, u proseku, boljim glumcima, boljim pričama sa čvrstim zapletom, porukom, raspletom...
Prvi (mislim da se zove "Dan mrtvih") je o liku koji posle otkaza i ženine prevare prska i ubija sve redom. Dilandogovske atmosfere, viđen već toliko mnogo puta, ali - dobra fotografija, dobra režija, dobra montaža... što stvara uvrnutu atmosferu i drži pažnju publike, sve sa sitnim duhovitim momentima (otac mu kreše žene u kupatilu (tu sam zakasnila, pa nisam sigurna da li mu je taj otac), ona se spušta da mu popuši, otac od zadovoljstva otvara usta i sledeće scena je prislanjanje pištolja na njegova usta i ubistvo; ili scena ubijanja šefa nagradom "šef godine")... Takvi momenti vade prosečan film.
I film o kom priča Miloš "Zorgazam" jeste ok. Opet kliše postavka (Ameri su pustili virus koji ubija planetu, a ljude čini zavisnim od WcDonalds i Koka Koli proizvoda). Zaraženi na početku pretura po đubretu, jede ostatke ubuđalog hamburgera. Privlače ga nekakvi zvuci, viri kroz prozor i voajeriše dva zaražena u seksualnom činu. Opet, oni ne govore, nego zombijevski mumlaju, što je duhovito. Ona dobija grč od seksa, on zove doktora, doktor na poslu kreše sestru i ne javlja se. Ispostavlja se da je žena u grču doktorova žena, i da jedno drugo varaju. Sjajna scenografija, odlični glumci. Sjajna poruka sa izvrnutima nazivima američkih proizvoda. No, ostaje utisak da je zaplet neiskorišćen... Šteta. Ima potencijala.