Author Topic: Kako su besni hororisti oterali pitome SF-ovce  (Read 6447 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.180
  • The Cult of Ghoul
Kako su besni hororisti oterali pitome SF-ovce
« on: 19-02-2016, 08:04:00 »
Dr ABN objašnjava kako je došlo do ove situacije danas:
 
Емитор-без-СФ-прича, карактеристичан за ово наше време, кад су, после деценија хорористичке диктатуре у српском фандому, писци у Србији наведени да, скоро сви, једноставно напусте СФ кратку причу (и изгубе способност, вољу и знање да се њоме баве), а нема ни приказа српских СФ прича тј. дискусија о њима (јер их нема) али ни најљућа тиранија хорора (у клубу) није успела да забрани фановима да прате светске СФ филмове. Није ово лош Емитор, али, жанровски није оно што његова насловна страница обећава. Да ли је та насловна страница ипак неки сигнал да је тама полако почела да се подиже са нашег вида, и да ће СФ жанр почети да се враћа у српски СФ фандом? Или ће Тикина и Филипова „Тера“ остати једина на том правцу?
 
Kad sam ja reagovao sa:
ah, ta "најљућа тиранија хорора"!
 
 sva sreća pa su SF-fanovi ostali aktivni kao ilegalci, kao svojevrsni OTPISANI.
 
 ali ne, nisu oni otpisani, i dalje se bore protiv satanističkog nakaznog ZLA zvanog 'horor' i njegove bezočne tiranije...
 
dobio sam sledeći odgovor:
 
 
Није ствар у жигосању. Него, не треба преотимати туђе клубове. Замислите, у клуб шахиста се учлани велики број пецароша, почну да доносе и размењују прибор, удице, баве се својим причама, а шахисте склоне на неки споредни сто, и то само један. И следећих сто бројева фанзина „Шах-митор“ напуне својим текстовима. А задрже целу структуру и углед клуба!
 
 Или, у клуб проучавалаца античке историје упадну проучаваоци Другог светског рата, и онда двадесет година углавном дискусије и текстови о Стаљинграду и Нормандији, Сутјесци и Перл Харбуру, итд, а име промене у „Клуб проучавалаца антике и Другог светског рата“!
 
 То је суштина. Српска СФ је толико пропала, јер јој је одузет клуб, промењена му регистрација, силовито је усмерен на друга два жанра, антологије и годишњи часописи објављивани са 5% СФ, без назнаке,  БЕЗ  НАЗНАКЕ  која прича је ког жанра, а млади људи засипани пропагандом да треба писати “мешовити жанр” по систему брљока-све-заједно, то је као књижевна зрелост, као све је то иста постмодерна слипстрим каша, па као жанрови и не постоје, и слично.
 
 Један жанр је посустао и пропао јер су му други жанрови отели клуб. Како друкчије објаснити антологије где је од 17 прича, једна СФ? Можда би др Гул имао неко објашњење?
 
 Можда ће објашњење бити: променила су се времена, СФ жанр се испуцао, потрошене су све идеје, СФ је мртва, осим на филму, или, живимо у свету који је у тој мери остварење СФ, да никаква више научна фантастика није потребна, итд?
 
 Али чак и ако неким природним историјским путем научна фантастика јесте попустила и изгубила на значају, требало јој је оставити да има свој клуб, са истом оном регистрацијом како је и основан: клуб љубитеља научне фантастике. Уз дужно поштовање права других, наравно, да оснивају и региструју своје клубове.
 
Dakle, molim aktere ovih dešavanja iz 1990-ih, ako ih ima, da se izjasne: da li je to tako bilo? “Један жанр је посустао и пропао јер су му други жанрови отели клуб”?
Došao ŽANR pa oteo klub drugom ŽANRU?
A gde su tu LJUDI? Gde su ti fanovi SF-a?  :shock: :-?

Dirty Old Man

 • 4
 • 2
 • Posts: 119
Re: Kako su besni hororisti oterali pitome SF-ovce
« Reply #1 on: 20-02-2016, 01:38:17 »
Aca lupeta kao i obično. Tokom devedesetih po Emitorima je objavljena sva sila kratkih i dugih SF priča, svako je mogao da uređuje Emitor i objavi u njemu šta god hoće, i niko nikome nije branio da objavljuje SF, još manje "preotimao" klub.
Bez starca nema udarca.

Boban

 • 3
 • Posts: 22.591
Re: Kako su besni hororisti oterali pitome SF-ovce
« Reply #2 on: 20-02-2016, 02:52:35 »
Činjenica je da su ljubitelji horora devedesetih bili mnogo agilniji u svemu pa i u uređivanju Emitora i programa kluba LK.
Ljubitelji SF-a nisu oterani, jednostavno ih je bilo manje i bili su manje zainteresovani da prezentiraju svoj rad.
Sam ABN koji toliko plače nad sudbinom SF-aša je zatrpavao Emitor totalnim besmislicama vezanih za astronautiku i popularnu nauku i većina njegovog doprinosa u tadašnjim Emitorima svodila se na otkrića raznih čestica i prepričavanje novih kosmoloških hipoteza... dakle, sam on gotovo ništa nije uradio da se SF predstavi u pravom svetlu: esejima, pričama, komentarima... i sadašnje njegovo plakanje nad tim stanjem je više očaj izgubljenog koraka sa svetom nego realne uskraćenosti i progonjenosti koju pominje.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.180
  • The Cult of Ghoul
Re: Kako su besni hororisti oterali pitome SF-ovce
« Reply #3 on: 20-02-2016, 13:32:20 »
kaže abn:

Коментар Бобана Кнежевића (ако га је Гул тачно препричао) прилично је истинит, било је то доба великог попуштања српске научне фантастике, велике слабости СФ у нашим редовима, ваљда из неких разлога, о којима би се могло нагађати, или и чланак написати. Било је и грозно време у историји наше земље. Због те слабости СФ, пуч је успео, у тим данима кад је, како неко рече, „хорор навирао и кроз прозоре и на врата“ (ако добро памтим, можда је сам Бобан то рекао?). Не тврдим да сам ја био на висини задатка, нити да је Гул био главни актер у тим догађајима, не, али, оно предавање о некрофилији, у сред клуба СФ, било је један страшан и изненадан психолошки ударац, па сам можда и одреаговао (тада) не-баш-најбоље. Али, ако је све било без лоше намере, хајде онда да вратимо регистрацију клуба, да се опет зове друштво љубитеља научне фантастике.


Boban

 • 3
 • Posts: 22.591
Re: Kako su besni hororisti oterali pitome SF-ovce
« Reply #4 on: 20-02-2016, 14:32:57 »
posle jebanja nema kajanja...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Kako su besni hororisti oterali pitome SF-ovce
« Reply #5 on: 21-02-2016, 07:39:18 »
Kako bilo, mene je u vatrenog i doživotnog obožavaoca SF-a formirao upravo i ABN - zajedno sa ostalim ondašnjim domaćim aktivistima, naravno - to svojim neretko veoma nadahnutim prevodima kapitalnih dela novog talasa...


svakako mnogo, mnogo više nego ikakvi domaći prilozi u Emitoru, kojem se čitalaštvo ionako nikad nije protezalo dalje od saradničkih granica.


Otud, ne bih želela da ikad smetnem sa uma tu njegovu ogromnu zaslugu, pogotovo ne u situaciji u kojoj mu se može spotčitavati jedino radikalnost ličnog (dakle krajnje subjektivnog) mišljenja.


Na kakvo, koliko vidim, svi ovde jednako strasno polažu ustavno pravo ionako.

Nightflier

 • Geek Royalty
 • 5
 • 3
 • Posts: 9.844
 • Wolf Who Rules
  • Nightflier's Bookspace
Re: Kako su besni hororisti oterali pitome SF-ovce
« Reply #6 on: 24-02-2016, 12:24:03 »
Tja. Što se mene tiče, ta strahovlada horora je dovela do meni najboljeg broja "Monolita".
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.180
  • The Cult of Ghoul
Re: Kako su besni hororisti oterali pitome SF-ovce
« Reply #7 on: 12-03-2016, 19:04:58 »
dr ABN se ne predaje - i dalje usamljen na braniku SF ŽANRA!!!

У данашњем “Данасу” (издање за овај викенд), па у културном додатку који је уметнут у средину, па на стр X, имате интервју, наш хорориста и издавач Горан Скробоња, интервју водила Ана Комар. Наслов је “Бришу се границе између жанра и главног тока”, наднаслов “Затварање круга”, поднаслов “Горан Скробоња, писац, издавач, преводилац и уредник, о савременим митовима и глобалним легендама”. Интервју запрема целу страницу, ту је и фотографија, портрет у боји. Питања су сва позитивна, нема “тврдих лопти”.

Гле, у самом наслову помиње се жанр (“Бришу се границе између жанра и…”) а помиње се и главни ток. Из тог наслова, чини нам се, зрачи жеља писца да скине са себе жиг жанра, и да постане прави писац, главног тока. А тако употребљено садашње време (“Бришу се…”) даје утисак да је то процес у току, па ће, као, једног дана, те границе и да буду избрисане, сасвим. Али, то није тачно, иако је у последњих неколико деценија понављано небројено много пута; рекли су то многи, одавно, али није се остварило, жанрови фантастике нису постали главни ток. Ни до данас. Тај наслов је дакле једна тврдња, која није тачна.

Новинарка је дала писцу могућност да наброји скоро сва своја битна књижевна дела, као и издавачке подухвате; у том смислу, овај интервју је веома промотиван.

Интересантно је да у другом ступцу, средњем, па већ у трећем реду тог ступца, Скробоња каже, “код нас је сцена у жанру приче врло жива”, што би значило да је прича – један жанр. Ово није тачно (иако већ деценијама многи то говоре; на пример, у “Блицу” је Тања Њежић такве тврдње износила, током година, десетинама пута). Тако нешто казати, да је прича жанр, само замућује појмове, и у тоталној је дисхармонији са насловом, јер, ако се бришу границе између приче и главног тока… онда… шта ли би то уопште значило.

У првом ступцу, отприлике на почетку тог ступца, новинарка каже да је Скробоња “успоставио мост између жанровске и класичне књижевности”.

Нешто испод средине другог ступца, Скробоња говори о српским писцима главног тока, и о себи, па каже: “ја сам ту био у релативно конфорној позицији јер ме уважени прегаоци на пољу књижевне матице углавном идентификују са жанровским стваралаштвом, па ме вероватно не доживљавају као конкуренцију”. Дакле, сад је главни ток “књижевна матица”, а они који су у њој, у тој матици, толико су, барем по свом уверењу, изнад свих жанрова (па, и изнад приче???) да жанровске (дакле инфериорне) писце не доживљавају као конкуренцију.

Скробоња помиње хорор много пута, али се помало и дистанцира од њега, напомињући да се једна од његових протагонисткиња, српска предратна тајна агенткиња и мајсторкиња борилачких вештина Анка Цукић, појављује у једној од његових најновијих прича, “Анка убица вампира”, као “у својеврсном пастишу серије Бафи, убица вампира и вампирске иконографије уопште”.

Али тај пастиш је, претпостављамо, хорор фантази, али, као, у шали.

Горан Скробоња јесте дао допринос и југословенској и српској научној фантастици. Али, у овом интервјуу, помиње СФ само једном, на почетку трећег ступца, и то у контексту тврдње да је Стивен Кинг јако утицао на многе писце, који су га имитирали, и то само ради пара, дакле имитирали су из користољубља а не из уметничких побуда. “Његовим стопама пошло је сијасет младих писаца, који су испрва били окренути пост-модерни, да би схватили како у жанру хорора или научне фантастике могу да нађу, да кажемо буквално, ухлебљење”. Буквално? то би значило, да једноставно кажемо истину? Кренули су дакле у жанр хорора или научне фантастике – или приче??? – само због новца, нимало их није било брига за књижевну вредност. То би дакле били hack writers, који шкрабају и дрљају било шта, па чак и научну фантастику, само да шчепају  a fistful of dollars.

Само ето тако је поменута научна фантастика, као књижевно невредан жанр у који улазе имитатори Стивена Кинга (хорористе, претежно), сијасет њих, само ради кинте. У свим другим деловима овог интервјуа, научна фантастика је упадљиво одсутна; за љубитеља СФ, та тишина је бучна као гром, та тишина вам виче на уво, да нема СФ, нема се шта причати о том жанру.

Дакле, овим интервјуом на много места просијава та тежња, и чежња – одбацити са себе стигму жанра, доћи некако макар до подножја књижевних пропилеја – примаћи се правој, класичној књижевности, матици, главном току. Ако напишете макар и најбољи роман у жанру, ништа вам то није – безначајно је. Какав Олдос Хаксли (Врли нови свет, 1932), који Џорџ Орвел (1984, 1949), ма то су тривијалности, СФ жанр. Једина нада да у жанру постигнете ишта, састоји се у томе да га напустите.

А шансе за то постоје, лепе шансе, јер – као у оном вицу из Титових времена, да “ми сваког дана у сваком погледу све више и више напредујемо” (ха ха), тако и у визури овог интервјуа, “Бришу се границе…” између жанра и праве књижевности, све су мутиније границе, дакле, провући ће се неко (из нижих слојева књижевности, жанровских) можда.

У овоме Скробоња није усамљен, вероватно је то доминантни дискурс о овој теми, у последњих двадесетак година. Многи мисле као Скробоња, зато и не покушавају да се баве научном фантастиком.

Доказ? О томе? Па, највероватније нико неће на страницама “Данаса”, ни у следећих десет година, изразити никакво друкчије мишљење! Нема ко да му одговори…

Требало би да потучени и разбијени научнофантастичари позајме мало храбрости од комунистичке химне која се зове “Интернационала” – може се чути на руском на


https://www.youtube.com/watch?v=PmJt9liOvLc


и која каже:

Устајте, презрени на свету,
сви сужњи које мори глад!
Неправди разум сад се свети,
тутњи већ и село и град.

Нек тиранство сруши наша снага,
безбројно робље устај сад!
Нек свету старом нема трага,
свој беди сутра биће крај!

То ће бити последњи
и одлучни тешки бој,
Интернационала
нек буде људски род!


само би требало то преправити, па да гласи отприлике овако:

    Устајте, презрени у Србији,
     ви писци научне фантастике!
     Неправди разум сад се свети,
     књижевно сте вредан жанр.

     Нек тиранство главног тока падне,
     жанровско робље устај сад!
     Из света старог дигните поглед,
     јер све је ближи нови свет!

     То ће бити академски
     и одлучни тешки бој,
     нек вашу књижевну вредност
     види цео људски род!http://www.art-anima.com/forumi/index.php?topic=35.1920;topicseen

Scordisk

 • 3
 • Posts: 2.527
Re: Kako su besni hororisti oterali pitome SF-ovce
« Reply #8 on: 13-03-2016, 10:36:16 »
Ne razumem zasto ABN nema svoj zasluzeni odeljak ovde na forumu:D

Boban

 • 3
 • Posts: 22.591
Re: Kako su besni hororisti oterali pitome SF-ovce
« Reply #9 on: 14-03-2016, 01:55:26 »
zato što neće; smatra da mu ne odgovara ZS atmosfera...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Scordisk

 • 3
 • Posts: 2.527
Re: Kako su besni hororisti oterali pitome SF-ovce
« Reply #10 on: 14-03-2016, 13:03:16 »
Dakle, endemska vrsta, neprilagodjena za divljije eko sisteme...