Recent Posts

Pages: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
1
ISTORIJA, DRUŠTVO, POLITIKA, RELIGIJA... / Re: Antifašizam
« Last post by džin tonik on Today at 12:42:14 »
Radovi novinara Narod.hr-a uvršteni u zbornik izabranih radova ‘Poticanje novinarske izvrsnosti’

ovo je lijepa vijest, ipak se ozbiljno novinarstvo jos uvijek odrzava bar na portalima poput narod.hr.
nije skroz potonulo u novi crveni fasizam kao mejnstrim-tabloidi poput vecernjeg, jutarnjeg, b92 i slicnih, da ne navodim ekstremisticke kao index ili novosti.
2
SPORT, NAVIJAČI, KLADIONICE... / Re: Euro neuro (2020)
« Last post by džin tonik on Today at 12:37:23 »
skotska djelovala kao da zalutala iz kakve trece lige, sve to na domacem terenu. bas su slabi. da su igrali u gostima, izgubili bi bar sa 5 golova razlike...
3
SPORT, NAVIJAČI, KLADIONICE... / Re: Euro neuro ( 2016 )
« Last post by Black swan on Today at 12:18:08 »
Cuj kako
Pa igrali protiv epke koja je bila treca u urugvaju
Jel tako
4
SPORT, NAVIJAČI, KLADIONICE... / Re: Euro neuro (2020)
« Last post by džin tonik on Today at 11:53:41 »
Hrvatska na krilima Vlašića, Modrića i Perišića plasirala se u osminu finala Eura

fenomenalna utakmica, iako nije jasno kako se ova skotska kvalificirala.
8
PRIRODNE NAUKE / Re: COVID-19
« Last post by džin tonik on Today at 11:43:57 »
Korona virus

Quote
Nemačka kancelarka Angela Merkel revakcinisana je cepivom Moderne, iako joj prvi put imunizovana AstraZenekom, potvrdio je portparol nemačke vlade.
9
BERZA STRIPOVA / Re: Tex Libellus 13 knjiga
« Last post by Elfak on Today at 11:26:56 »
Snizeno-16400 za 13 knjiga
10
STRIPOVI I OKO STRIPOVA / Re: Strip album koji upravo citam
« Last post by Meho Krljic on Today at 05:28:51 »
Pročitao sam prvih pet epizoda Imageovog serijala Home Sick Pilots, podstaknut svešću da ovog meseca, po izlasku kolekcije, serijal treba da se nastavi novom pričom. Ovaj pank-rok-strip je krenuo sa izlaženjem krajem prošle godine i na neki način je delovao kao idealno štivo baš za mene. Hoću reći, ovo je u suštini horror/ dark fantasy strip postavljen u urbano, omladinsko okruženje, od one sorte kakvu uspešno – između milion drugih vrsti horora – radi Cullen Bunn, ali ovo nije radio Cullen Bunn. Scenarista na ovom serijalu je Britanac Dan Watters, čovek koji je do sada uradio masu stripova ali kako su se oni dobrim delom ticali licenciranih propertija poput Assassin’s Creed, Dark Souls, Little Nightmares itd. ja njega do sada nisam čitao. Da budemo fer, Watters je radio i dosta stvari u DC-ju, uključujući The Dreaming i Books of Magic, notabilno Lucifera, pa je dokačio i mejnstrim stvari poput Batmana i očigledno je da se radi o vrednom, pouzdanom profesionalcu koji nema nameru da se drži jednog žanra ili estetike u svom radu.U tom smislu, Home Sick Pilots je osvežavajuće ličan narativ koji je meni blizak utoliko što svoj haunted house horror koncept stavlja u mizanscen kalifornijske hardkor pank scene prve polovine devedesetih godina. Kako je ovo period u kome sam i ja bio najaktivniji u sličnom mizanscenu (ne u Kaliforniji per se, jelte, ali ta scena je ionako jedan globalni fenomen sa lokalnim partikularnostima), Home Sick Pilots mi je bio zanimljiv jer tretira neke od prepoznatljivih tema i dilema sa kojima se praktično svako susretao u ono doba. Naravno, Watters je Britanac pa ni njegovo lično iskustvo sigurno nije stopostotno „kalifornijsko“, no ovo je dobra i zanimljiva kombinacija mesta, vremena, karaktera i interesovanja protagonista sa jedne strane, te natprirodne horor komponente cele priče sa druge strane.

Glavni junaci u Home Sick Pilots su – Home Sick Pilots, istoimeni lokalni hardkor pank bend sastavljen od troje tinejdžera iz sirotišta u Santa Manosu, malom gradu u Kaliforniji. Dva momka i jedna devojka u ovom stripu nose prilično autentični dah pank/ grandž/ late gen X melanholije, gneva, sirove kreativnosti i autodestruktivnosti koji mogu da prepoznam kao nešto što sam viđao oko sebe, a još više po američkim fanzinima u ono doba. Štaviše, dva momka koji se znaju od ranije se sa svojom budućom pevačicom, Ami upoznaju u tipično rizičnoj, neki bi rekli neprihvatljivo samodestruktivnoj situaciji u kojoj mlada, upuštena osoba kao jedini način da potvrdi svoje postojanje i vrednost bira gotovo samoubilački čin što će privući pažnju i ukazati da ona nije kao drugi ljudi. Ovo su, jelte, deca, koja nemaju svoje porodice, koja, opravdano ili ne, osećaju da ih je posle familije izdao i sistem, kojoj je konfrontacija sa autoritetom jedini, ili makar intuitivno prvi način da pokažu da postoje i misle svojim glavama pa kud pukne, da pukne.

I, da ne bude zabune, puca tu dosta, Home Sick Pilots prikazuje pank-koncerte u prostorima koji su do juče bili posvećeni malom biznisu a danas su ilegalno skvotovane zgrade u koje se dovlače pojačala i razglas pa se pije, prži po gitarama, šutira i pada sve dok murija ne upadne da hapsi sve redom, kada je vreme za najuzbudljiviji deo koncerta – bežanje kroz prozore i, ako stignete, čak i poneki smeli udarac čizmom po pandurskoj glavi.

Iako Watters nije odrastao u Kaliforniji, Home Sick Pilots ima sasvim korektno prikazane elemente evolucije pank roka koji je devedesetih prolazio kroz neku vrstu druge mladosti sa grandžom koji će privući klince što im je metalizirani moshcore njujorške škole bio isuviše hermetičan, ali i sa street punk krilom koje je ovde prikazano bez previše sentimentalnosti, kao gatekeeping ekipa koja gunđa o grandž-klincima što zagađuju scenu, ali i koja klošari po ulici u sasvim plastičnom „no future“ modu funkcionisanja, centrirajući svoje dnevne aktivnosti oko žickanja, jeftinog alkohola i kreka.Odlični Caspar Wijngaard koji sve ovo crta, a sa Wattersom je već sarađivao u više navrata, notabilno na serijalu Limbo, takođe u izdanju Image Comicsa, uspeva da perfektno uhvati tu kombinaciju glam i trash estetika koja je u dobroj meri obeležila ovu eru pank muzike i kulture. Ovaj strip nema ni prostora ni ambicija da sad nešto detaljno diskutuje o činjenici da su bendovi poput Offspring i Green Day postali vedete MTV-ja i stadionske atrakcije maltene preko noći, sa muzikom koja će biti licencirana za konzolne video igre i izgledom koji je uspeo da „umije“ klasičan pankerski stil i proda ga novim klincima koji nisu nužno poticali iz radničke klase, ali Wijngaard – takođe Britanac koji se poslednjih godina vrlo uspešno nametnuo kao svestran, karakteran crtač radeći i Star Wars stripove za Marvel ali i artistički nastrojeni Peter Cannon Thunderbolt sa Kieronom Gillenom – taj Wijngaard svojim likovima daruje jako ikoničan izgled sa besprekorno pogođenim elementima „ulične mode“ koju su grandž i hardkor bendovi onog doba spontano kreirali. U zapletu ovog stripa imamo i suparnički bend, Nuclear Bastards koji se opisuju kao „thrash“, ali ovo je Kalifornija i umesto nekakvih uličnih, ćelavih bildera po uzoru na Agnostic Front ili Cro-Mags, ovo je još jedna ekipa lepih glam-punk klinaca koji sanjaju o rokenrol slavi do koje se stiže direktno sa ulice.

Wijngaard je jako dobar crtač i izvan te odlične karakterizacije, pokazujući svoj talenat izvanrednim eksperimentima sa lejautom i naracijom, ali i odličnim smenama atmosfere. Na kraju krajeva, Home Sick Pilots nije puki „pank“ strip i njegov rad sa natprirodnim elementima je jako ubedljiv, pogotovo kada se dotiče pomenute posednute, misteriozne kuće i načina na koji njena arhitektura podseća na ljudsku anatomiju. Ovo je kuća koja, ne sumnjajte, do kraja stripa ustane i hoda kao čovek i Wijngaard ovo prikazuje savršeno ubedljivo, sa svom urnebesnom energijom nemogućeg – koje se ipak dešava pred našim očima.

Wijngaard je i kolorisao ovaj strip a izuzetni leterer Aditya Bidikar se perfektno uklapa u njegov opšti dizajn, pa Home Sick Pilots bez napora kreira sjajan balans između mračne onostrane atmosfere i prizemljenijeg, „uličnog“ senzibiliteta.

Najproblematičniji element ovog stripa je zapravo njegova centralna priča, jedan skup horor klišea koji istovremeno kao da ima i previše različitih motiva i premalo strpljenja da bar neke od njih dovede do krajnjih, ili makar dovoljno interesantnih konsekvenci. U iskušenju sam da kažem da ovo ne bi ni bilo važno da strip ima manje teksta a više moćnih slika sa kućama koje hodaju, koje povraćaju krv i prave haos po mirnom kalifornijskom komšiluku, i ove scene, pogotovo set pisovi u petoj epizodi u mnogome pravdaju postavke zapleta koje smo do tada gledali.Ali s druge strane, Home Sick Pilots zaista ima previše „zapleta“ ili makar previše motiva u njemu, sa stalnim skakanjem između različitih mesta i likova, te promena status kvoa za neke od protagonista koje su toliko brze i radikalne da čitalac izgubi odnos sa njima i umesto da oni budu njegova uporišta da se identifikuje i „ubaci“ u priču, svedu se na puke nosioce radnje koja postaje sve apstraktnija, odmaknutija od uverljivog urbanog života. Ne pomaže previše što strip prema kraju počinje da ubrzano radi pripremu za svoju drugu priču, pa se uvode novi likovi a narativni lukovi starih likova se ne zaokružuju na zadovoljavajući način.

U iskušenju sam da kažem da Watters ovo radi po formuli radije nego iz, jelte, srca, odnosno da je ovde umešao malo ličnog – sav taj pank i hardkor, ti domovi za nezbrinutu djecu i klošarenje – a onda i malo generičkog, sa jasnim planom kako da priču od klasične haunted house postavke dovede na neki viši nivo koji će podrazumevati destrukciju gradskih četvrti i pojavljivanje vladinih agencija za koje nikad niste čuli a kad ste čuli, zažalili ste. Tu se negde u sredini malo izgubi ta dragocena lična komponenta stripa i Home Sick Pilots postaje neka vrsta kaiđu spektakla.

No, da se ne pravim sad ni ja kao nešto previše sofisticiran, kaiđu spektakl je APSOLUTNO nešto što ću rado čitati ako se autori odluče da je TO ono što Home Sick Pilots treba da bude od svoje šeste epizode pa nadalje. Grafički izuzetno upečatljiv na ime Wijngaardove i Bidikarove izvrsne sinergije, ovaj strip svakako zaslužuje moju dalju pažnju čak iako me prva priča nije u potpunosti zadovoljila. Za kuće koje se biju i bacaju unaokolo automobile kao da su igračke uvek ću moći da pronađem malo vremena u svom životu, a vi sami strip možete proveriti ovde.

Pages: [1] 2 3 4 5 6 ... 10