Recent Posts

Pages: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 10
11
ANTIDISTURBIOS Rodriga Sorogoyena i Isabel Pene je izuzetna španska policijska serija koja na izvanredan način ispunjava onu školsku paradigmu male priče koja priča veliku priču.

Na nivou ciklusa, ona se može postaviti u kontinutet sa Sorogoyenovim film EL REINO koji je iz vizure korumpiranog političara na kome treba da se slome kola jedne afere, i ovde je tema slično postavljena ali je drugačije obrađena.

Ovde sve otvara grupa policajaca oklopnika koji pomažu pri sudskom izvršenju evikcija. Na jednu su poslati u nevreme, u avgustu, kad su madridski policajci na odmoru i kada su smene nedovoljno popunjene. Njih je premalo da se izbore sa aktivistima koji su došli da spreče iseljavanje, i uprkos molbama sudiji da odloži akciju, oni moraju da se aktiviraju, i tokom izvršenja zadatka jedan komšija strada.

Slučaj ali i protagonizam preuzima ekipa iz Unutrašnje kontrole i dolazi do dokaza da su policajci svojom nesmotrenošću doveli do pogibije tog čoveka ali isto tako da su radili uprkos ponovljenim upozorenjima da nemaju dovoljno ljudi za zadatak. Mlada inspektorka iz Unutrašnje kontrole kreće da istražuje slučaj dublje od onoga što je vidljiva greška interventne jedinice i otkriva lanac korupcije u kom se vidi raslojavanje španskog društva na mikro-primeru klasa koje postoje između white-collar i blue-collar policajaca.

Vicky Luengo je fenonematlna u serpicoovskoj ulozi policajke iz Unutrašnje kontrole ali sa jednom specifičnom dozom ženskog "policijskog rukopisa" koji konačno pokazuje šta je to što čini da likovi žena iz policije ne budu isto ono što i muški samo ih igraju žene, a da istovremeno nisu stereotip žene u kom rod umnogome određuje ponašanje lika. Sve je u ovom liku sjajno, od načina kako je postavljen do toga kako je glumački realizovan.

Ostatak glumačke podele je izvaredan a Sorogoyen i njegov višegodišnji saigrač, pomoćnik i ko-reditelj Borja Soler sve ovo briljantno realizuju, sa propulzivnim dugim kadrovima i pokretima kamere i veoma zanimljivim dizajnom zvuka koji daje specifičnu atmosferu oklopa u kome se nalaze junaci iz naslovne jedinice ali i učmalog birokratskog miljea u kom se nalaze agenti Unutrašnje kontrole.

Što se mene tiče, ANTIDISTURBIOS je sve ono što fanovi serije WIRE tvrde da ta serija jeste.
12
ISTORIJA, DRUŠTVO, POLITIKA, RELIGIJA... / Re: Antifašizam
« Last post by Labudan on Yesterday at 16:01:43 »
pa odlično, znači rts još nije hrt i tako ti bolidi? :)

elem, Draža je ovdje smješten s njemačke potjernice, dakle onako kako vlast hoće da ga vidi

besmisleno je to činiti prije neke ozbiljnije rasprave, bez obzira što neki poput Predraga Markovića već smatraju da je stvar riješena

13
ISTORIJA, DRUŠTVO, POLITIKA, RELIGIJA... / Re: Antifašizam
« Last post by džin tonik on Yesterday at 15:46:14 »
tocno tako. a meho pokusava poturiti da rts prenosi stvarnost, dok je vjesto cenzurirao prenos, pa se prica tek o pjesmuljcima. :)
14
ISTORIJA, DRUŠTVO, POLITIKA, RELIGIJA... / Re: Antifašizam
« Last post by mac on Yesterday at 15:37:46 »
Ha, RTS nije snimao ekran u tom trenutku. Prvi link je početak diptiha na Tanjugovom videu, a drugi link je isti taj trenutak na RTS videu. RTS - vaše pravo da nemate pojma šta se dešava. Čak u jednom trenutku pređu na fasadu narodnog pozorišta, umesto na ekran.

https://youtu.be/t-Zvc1xzV00?t=1679
https://youtu.be/7GvYYEYSQVI?t=863
15
ISTORIJA, DRUŠTVO, POLITIKA, RELIGIJA... / Re: Antifašizam
« Last post by džin tonik on Yesterday at 15:37:34 »
nije, vec bizantizam. meho je samo linkovao na suptilnu rts-ovu cenzuru da zbuni maca...
18
ISTORIJA, DRUŠTVO, POLITIKA, RELIGIJA... / Re: Antifašizam
« Last post by Labudan on Yesterday at 15:07:12 »
što je najljepše, sve je to predskazao doktor marksizma Vojislav Šešelj u svojoj doktorskoj disertaciji o neminovnoj degeneraciji buržoaske demokratije

dr Šešelj je čak predvidio mr Šešelja
19
ISTORIJA, DRUŠTVO, POLITIKA, RELIGIJA... / Re: Antifašizam
« Last post by mac on Yesterday at 14:54:05 »
Znači i posle Vučića Tito?
20
ISTORIJA, DRUŠTVO, POLITIKA, RELIGIJA... / Re: Antifašizam
« Last post by Labudan on Yesterday at 14:16:16 »
Vučić je degenerisana reakcija krupne buržoazije a Tito je naravno lider diktature proleterijata koja dolazi nakon autoritarnih buržoaskih avantura
Pages: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 10