NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > Dela STRANIH autora

MRAČNI BOGOVI, T. E. D. Klajn

(1/2) > >>

Alexdelarge:


MRAČNI BOGOVI
T. E. D. Klajn

Izdavač: Orfelin
Broj strana: 366
Pismo: Latinica
Format: 21 cm
Godina izdanja: 2019.

Sa zaista posebnim zadovoljstvom najavljujem 16. po redu knjigu Orfelinove edicije „Poetika strave“, zbirku novela Mračni bogovi savremenog američkog pisca T.E.D. Klajna, prvi put objavljenu 1985. godine.

Sasvim tipično, ovo je PRVI put da je bilo šta od Klajna objavljeno na srpskom. Da, doslovno nijedna njegova priča do sada nije bila dostupna na srpskom, ali će to Orfelin, kao i u slučaju mnogih drugih majstora strave, uskoro ispraviti!

http://ljudska_splacina.com/2019/09/mracni-bogovi-ted-klajn.html

Anomander Rejk:
Pročitao sam prve dve novele, DECA KRALJEVSTVA i PITI.
Iako su različite, ambijentom i sadržajem, imaju i dosta sličnosti. Vidi se jedan plan pisanja i osmišljenost. Na početku obe priče ide jedan vrlo realističan deo ( upoznavanje sa likovima, ambijentom, u prvoj priči dom za stare u Njujorku, u drugoj kupljena kuća u osami Konektikata ) sa prilično dijaloga ( pogotovo u drugoj priči ), uz nagoveštaje strave i nečeg uznemirujućeg koji polako rastu, sve do njihovog konačnog otkrivanja ( iako i na samom kraju ostaju neke nedoumice, šta se zapravo dogodilo ). U suštini, obe jesu na Lavkraftovom tragu, smeštenom u savremeni, urbani milje i ispričane dosta boljim stilom od njegovog. Teško mi je dati neku ocenu, osmišljenost je tu, i stil je dobar, ali pravi mi problem što mi to fantastično i jezovito u ove dve priče ne budi nikakvu posebnu jezu. Moguće je da je i subjektivno, do mene, možda sam malo prezasićen Lavkraftom i njegovim učenicima i poštovaocima.
Videćemo naredne tri kakve će biti.

Anomander Rejk:
CRNI ČOVEK SA ROGOM-Ovo je priča posvećena Lavkraftu. Nekako u sve tri priče mi se ponavlja sličan scenario : prvo ide reaistično, onda postepeno uvođenje horor/natprirodnih elemenata, neki specifični detalji, osmišljenost i stil sasvim korektan.
Ali nešto mi nedostaje u sve tri priče. Ne mogu opisati tačno šta. Tehnički je to sve u redu, poseduje sve elemente za odlične priče, ali mi je nekako mlako, jednostavno mi ne podstiče nikakvu stravu, niti tera na razmišljanje.
Sumnjam da će mi se izmeniti utisak do kraja,  prepuštam drugima komentarisanje. Verovatno je do mene, možda sam prezasićen Lavkraftom generalno i njegovim naslednicima itd. Verujem da će se nekim drugim čitaocima mnogo više dopasti.

Anomander Rejk:
Završih. Ipak poslednje dve priče, NAJDELMANOV BOG i DOGAĐAJI NA FARMI POROTOVIH su odlične novele, i mnogo, mnogo bolje od prethodne tri.
Promišljenost, postepeno građenje atmosfere i ubacivanje detalja, realizam kao potka uvođenju natprirodnog, lavkraftovski nazori ali mnogo bolja karakterizacija likova i njihove psihologije su ono što bih izdvojio kod ovog autora.
Ne slažem se sa opservacijom u knjizi da je zaslužio da nadmaši Kingov uspeh ili već tako nešto slično rečeno. Nesumnjivo je kvalitetan i inteligentan autor, ima dubine u njegovim pričama i intelekta koji dobro opaža stvari, ali nema on ( po meni ) ni blizu Kingove magije da praktično iz ničeg stvori začudno, jezovito, i da gotovo fotografski predoči stravu.
Ipak, u svakom slučaju interesantan pisac, za one koji vole nešto drugačije od klasičnog horora,
svakako preporuka.

Truba:
https://orfelin.info/product/mracni-bogovi-t-e-d-klajn/

897 na zalihama haha nadam se da je neka pogreška

pa koji je tiraž onda ako im je na stanju 897
mogu shvatiti kad je drugo treće izdanje ali ovdje ne kontamligoti je misterijarijetko ko će priznat da je sranjesamo nastavljaju kupovati njegova sranjatekstovi medicinski bolesna uma

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version