NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > Dela STRANIH autora
Hans Heinz Ewers
marlowe:
Zanima me misljenje ljubitelja horora o ovom danas gotovo zaboravljenom piscu koji je meni fantastican. Takodje, da li neko zna ima li njegovih izdanja na jezicima ex-yu republika u poslednjih nekoliko decenija, ili izdanja na engleskom koja je moguce nachi.
Ja sam citao neka izdanja iz 1920-ih, Alraune i kratkih pricha (Pauk, anyone) pa me zanima moze li se ikako nachi josh poneshto.
Ghoul:
ewers je jedna od najbolje čuvanih tajni pisanog horora.
na srpskom postoji samo pričica PAUK (odlična!), čak i ona u užasno opskurnoj zbirčici iz '60ih, a na internetu je, last time I checked, to ujedno bila JEDINA nj. stvar koja se mogla skinuti.
on je misterija čak i za amere+engleze, jer je vrlo malo od njega prevođeno.
dok sam bio tamo mogla se naručiti jedino njegova zbirčica STRANGE TALES, kod nekog opskurnog izdavača i po malkice preteranoj ceni, što me nije sprečilo da je kupim.
ALRAUNE sam morao da fotokopiram iz biblioteke jer je knjiga odavno out of print i nema teorije naći je.
dobar je ewers.
na njega sam vrlo konkretno mislio pomenuvši evropske autore koji nedostaju onom HORROR: 100 BEST BOOKS izboru.
pominjem ga u FAUSTOVSKOM EKRANU – po njegovom scenariju rađen je DER STUDENT VON PRAG.
ko zna, znaće, itd.
marlowe:
ghoule, ja imam domace izdanje Alraune iz 1920-ih i jednu zbirku horora (zagrebacko izdanje, ako se ne varam) isto iz tog vremena - tri pisca jedan od njih Ewers. nekoliko pricha.
Pauk je posle rata izasao u dva opskurna izdanja kod nas.
Ewers je meni fantastican.
Imam i jednu debelu zbirku na francuskom, sa Alraune i gomilom pricha - skoro sve.
Valjalo bi to kod nas izdati, ne?
džin tonik:
http://www.amazon.de/gp/product/3899965051/028-3212205-3553366?v=glance&n=299956
bas i nema neke recenzije. ovaj na amazonu tvrdi da njegovi tekstovi imaju rasisticko-fasisticku notu.
Ghoul:
--- Quote from: "zosko" ---ovaj na amazonu tvrdi da njegovi tekstovi imaju rasisticko-fasisticku notu.
--- End quote ---
pa šta?
to su govorili i za lavkrafta.
pa?
(istina, u pravu su u oba slučaja, bar donekle, ali to je irelevantno za umjetnički dojam)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version