DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > ISTORIJA, DRUŠTVO, POLITIKA, RELIGIJA...

Lilit, reaguj!

(1/106) > >>

Alexdelarge:
BBC: Mračne tajne Bečke filharmonije     

Uprava Bečke filharmonije objaviće potpunu informaciju o aktivnostima svojih muzičara u vreme Drugog svetskog rata, kako bi odgovorila na optužbe da krije da su neki njeni članovi pripadali nacistima.

Očekuje se da će troje istoričara, koji će imati pristup arhivama orkestra, staviti na uvid javnosti rezultate svojih istraživanja.

Prema podacima istoričara, oko polovine članova orkestra bili su članovi Nacističke partije za vreme rata, a mnogi su se čak učlanili pre nego što je Nemačka anektirala Austriju 1938. godine.

Više od deset muzičara našlo se u koncentracionim logorima jer su bili Jevreji ili zbog svojih političkih ubeđenja.

U saopštenju Bečke filharmonije navodi se da će biti izneseni detalji o počasnom prstenu koji je dat Balduru von Širahu, nacističkom guverneru Beča. Von Širah je nadgledao deportaciju desetina hiljada Jevreja, navodi Bi-Bi-Si.

Prsten, koji je uručen 1942. godine, izgubio je sam Širah, ali je kasnije rečeno da je dobio drugi kao zamenu 1960-tih godina nakon puštanja iz zatvora Spandau, gde je bio zbog zločina protiv humanosti.

Austriji je trebalo nekoliko decenija nakon Drugog svetskog rata da prizna i izrazi žaljenje zbog svoje uloge u Trećem rajhu i u holokaustu.

U utorak je 75. godišnjica pripajanja Austrije nacističkoj Nemačkoj. U istoriji poznat kao anšlus ovaj proces je završen kada su nemačke snage okupirale Austriju 12. marta 1938. godine.

Bečka filharmonija zatražila je od tri istoričara, predvođema Olvierom Ratkolbom, da urade članke o istoriji orkestra u vreme nacizma koji će biti objavljeni na njihovom veb sajtu.

Očekuje se da će tu biti izneseni detalji o izbacivanju 13 muzičara iz orkestra zbog svog jevrejskog porijekla, kao i njihovog stava o nemačkoj aneksiji Austrije.

Pet muzičara ovog orkestra umrlo je u koncentracionim logorima. Neki članovi Filharmonije u to vreme bili su identifikovani kao nacisti.

Iz Filharmonije navode da nisu obavezni da daju pristup arhivi jer je to privatna organizacija, ali dozvoljavaju pristup nekim istoričarima i naučnicima.

Šef orkestra Klemens Helberg optužen je da u knjigu "Demokratija kraljeva" iz 1992. godine, koja se smatra zvaničnom istorijom orkestra, nije uvrstio detalje o nacističkim vezama orkestra.

On je kao obrazloženje naveo da nije imao pristup svim relevantnim dokumentima kada je pisao knjigu.

Bečka filharmonija globalno je poznata po svom Bečkom novogodišnjem koncertu posvećenom Štrausu.

Međutim, istoričari tvrde da je ovaj veoma gledan i popularan događaj osmišljen 1939. godine kao propagandni instrument nacista.

(Srna/MONDO)

http://www.mondo.rs/s281613/Info/Press_izbor/BBC-_Mracne_tajne_Becke_filharmonije.html

Anomander Rejk:
Ma nije moguće da je neko od tog kulturnog sveta bio u nacistima! To su sigurno neke izmišljotine iz Gavrilo Princip-Slobodan Milošević-SANU-Dobrica Ćosić-Šešelj velikosrpske
mračne kuhinje...

Mme Chauchat:
Skloni Gavrila iz tog niza, budi ljubazan.

Anomander Rejk:
Ironija u mom postu je vrlo jasna. Kao što je i moje mišljenje o Gavrilu poznato, a ono svakako nije na liniji onih koji sada prekraju istoriju i u Bosni i u Srbiji, i od okupatora i osvajača pokušavaju napraviti kulturne legaliste, a od onih koji su se borili protiv njih teroriste.
Tako da ću ostaviti post takav kakav je.

NarMattaru:
ironija ili ne, skloni mudonju odatle da ne bude u društvu kukavica. skloni srpskog rodoljuba da ne bude u istoj rečenici sa srpskim zlotvorima.

što se tiče austrijanaca - ovo ništa ne čudi; jedva su dočekali da pošalju svoje jevreje na tuširanje, kao i svi ostali narodi u to vreme, kao i toliko puta do tad; i kao i toliko puta do tad, ideologija je bila sporedna a pljačka je bila glavna.


inače prusi ih zovu "nemcima druge kategorije," verovatno ne bez razloga.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version