DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > UMETNOST I KULTURA

IZLOŽBA KOJU SAM UPRAVO POSETIO

(1/39) > >>

Cornelius:
"Od Sezana do Pikasa, remek-dela galerije Volar"
Muzej Orsej, Pariz

Ambroaz Volar (1866-1939) je galerista koji je najviše uticao na razvoj moderne umetnosti. Zahvaljujući intuiciji, trgovačkom osećaju i smelosti, on je promenio tok likovne umetnosti pred kraj 19. veka. Volar je bio prvi galerista koji se usudio da izloži Van Gogova, Sezanova, Derenova i Ruoova dela. On je ohrabrio Majola i Renoara da se bave skulptorskim radom... On je posle čuvenog Jesenjeg salona 1905. godine otkupio sve slike fovista... On je organizovao izložbe Bonara, Gogena, Pikasa i finansirao monografije nepoznatih autora, čija imena danas predstavljaju osnovu modernog slikarstva.

Muzej Orsej je prikupio oko dve stotine slika, crteža, skulptura, keramika i knjiga koji su u jednom trenutku bili u Volarovoj galeriji. Izložba je podeljena na deset celina, označavajući odnos slavnog galeriste i tada nepoznatih umetnika. Prirodno, na početku su Sezan i Van Gog, a završava se njegovom saradnjom sa Pikasom.

Izložba je zanimljiva zbog celovitog prikaza genijalnosti i značaja Volara u stvaranju istorije umetnosti u njegovom trgovačkom radu. Medjutim, izložba nema značajnih dela, nego dela koja su od sporednog značaja za opus prikazanih majstora. Slabost izložbe je i muzeološki pristup vrlo klasičan i didaktičan, koji izložbu čini nedinamičnom.


Deren "Londonski kej"

malisha:
wow, svaka cast Orseju, bila sam tamo dva puta i cini mi se da bih mogla citav zivot tamo da odlazim, nikad mi ne bi dojadio...

ne znam da li je jos uvek ta postavka, ali u janurau je bila izlozena zavidna kolekcija art nouveau namestaja i ukrasa.

poslednja izlozba na kojoj sam ja bila je Picasso u Novom Sadu, i deo te izlozbe koji je u Beogradu, u Institutu Servantes.

http://www.artmagazin.co.yu/index.php?option=com_content&task=view&id=493&Itemid=35

Nyarlathotep:
ja sam samo jednom bio u Orseju.

Cornelius:
Pierre et Gilles, Double je
1976 – 2007
Jeu de Paume, Paris

Izložba "Dvostruko ja" prikazuje 120 radove fotografskog para, čiji stil već dve decenije utiče na reklame, modnu fotografiju i foto-ilustraciju. Njihov svet lažnih srceparatelja i usmerene patetike, inspirisan je prikazima nadriumetničkih dela čiji je glavna vrednost da potsećaju na umetnost. Obično, ta se dela zovu "kič". Pjer i Žil su uspeli da takvim kompozicijama daju visoku teatralnost, hladnu estetizaciju i, što je najvažnije, utisak poetičnosti. Svaka fotografija se radi u posebno načinjenom studijskom dekoru, a potome se doradjuje, retušira, oslikava i ubacuje u teški ram od drveta sa lažnom pozlatom.

Sva njihova dela sadrže koncept zasnovan na povratnoj sprezi umetnosti i kiča, trudeći se da na taj način prevazidju šarenilo imitacije. Pjer i Žil zasnivaju svoj rad na pretpostavci da gledalac dobro poznaje pravu umetnost kao i kič, te kroz estetizaciju i simboliku, žele da ukažu na složenost ljudskog stvaralaštva i odnose elitističkog i narodskog. Sasvim prirodno, proizvod je dramatičan i stilizovan kič, hladnog i pretencioznog pristupa. Pjer i Žil su se upoznali pre više od 30 godina i vrlo brzo postali, ne samo ljubavni par, nego i umetnički tandem. Njihov čudni svet uglancanog kiča doživeo je veliku popularnost tokom osme decenije, a krajem 90-ih godina, slava im je izašla van granica Francuske. Izlagali su u najvećim galerijama na svih pet kontinenata, a njihov stil je postao ne samo prepoznatljiv, nego i vrlo prodavljiv.

malisha:
Politikin Zabavnik u MPU

Izložba radova ilustratora "Politikinog Zabavnika", od osnivanja tog nedeljnika 1939. godine, biće otvorena u četvrtak 23. avgusta u Muzeju primenjene umetnosti.

Prema rečima autora izložbe, kustosa MPU Slobodana Jovanovića "Politikin Zabavnik" je jedinstven časopis na našim prostorima ne samo po dugovečnosti, već i po tome što se razlikuje od ostalih magazina slične orijentacije po univerzalnom pristupu temama iz raznih oblasti, od naučnih i istorijskih priča, do domaćih i stranih stripova i ilustracija.

Jovanović smatra da je "Zabavnik odavno zauzeo počasno mesto u pop kulturi Srbije i Jugoslavije".

Na izložbi će biti predstavljeni radovi 104 umetnika, sa 367 radova, koji su radili ilustracije, karikature i stripove za "Zabavnik.

Pre Drugog svetskog rata u "Zabavniku" stvaraju ruski emigranti Đorđe Lobačev i Vladimir Žedrinski.

U posleratnom periodu to su Ratomir Ruvarac, Božidar Veselinović, Brana Jovanović, a poslednjih dvadesetak godina Dobrosav Bob Živković, Rastko Ćirić, Aleksa Gajić Boban Savić Geto, Darko Grkinić, Silva Vujović i mnogi drugi.

Bilo da su radili ilustracije, karikature ili stripove u tehnikama tempere, akvarela, tuša, kolaža ili digitalno, svaki od umetnika predstavljen na izložbi „Ilustratori Politikinog Zabavnika“ dao je poseban pečat duhu „Politikinog Zabavnika“.

(B92)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version