STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > MANGE I ANIME

Manga Sekspir

(1/5) > >>

marlowe:
Britanska izdavačka kuća SELFMADEHERO zabeležila je veliki hit sa manga stripovima u kojima je predstavila Šekspirove klasike, a ove nedelje je najavila da će ih biti još. "Manga Šekspir" kolekcija ima sedam naslova koji su, sem u Britaniji, postali hit i u Aziji. Svako delo je predstavljeno u drugačijem stilu, pa su tako "Romeo i Julija" postali moderna drama gde su porodice Kapuleti i Montegiji postali jakuza klanovi u savremenom Tokiju, a tokom scene kada Julija zove Romea sa svog balkona, protiče u borbi samurajskog stila. S druge strane ima i "klasičnijih" rešenja, pa je tako Patrik Voren nacrtao "Ričarda III" sa osnovama u gotskoj srednjovekovnoj Engleskoj. Ove mange su postigle tako veliki uspeh da su i nastavnici počeli da ih koriste kako bi zaintersovali svoje đake za Šekpsira. Tokom prošle godine objavljeni su Romeo i Julija, Hamlet, Bura, Ričard III, San letnje noći, Magbet (na fotografiji) i Julije Cezar, a do kraja godine uslediće manga adaptacije Otela i komedije Kako vam drago. Za britansko tržište svaka nova manga će biti rađena u tiražu od 8.000 primeraka. Postojeća izdanja su već prevedena na korejski i italijanski, a Britanski savet ih koristi kako bi u Aziji zainteresovali mlade da čitaju Šekspira. Konkurenciji nije promakao ovaj uspeh Šekspir-mangi, pa su tako Classical Comics objavili trodelnu grafičku novelu čija je inspiracija bio Magbet.

Man Of Steel:
Ovo zaista vredi, a neke od ovih bi sigurno voleo da imam...

ridiculus:
Ovo ide u prilog teoriji po kojoj su mange poseban medijum, blizak televiziji koliko i stripovima. Zašto je to tako, objasniću za koji dan, tj. otvoriću poseban topik. Znam da si ti, marlowe, pokušao da pokreneš diskusiju na tu temu, sa mlakim odzivom (jedino je Meho ozbiljnije komentarisao). Vreme da se stvari postave na svoje mesto.

Alex:
Mange su najobičniji stripovi i nikako nisu poseban medij.

Samo, što likovi imaju buljave oči i velika usta - uglavnom.

ridiculus:
He, he...  
Zašto onda Manga Šekspir? Da li možda Englezi prave i japanske filmove?  :wink: Ili nekom magičnom osobinom jedino mange uspevaju da budu stripovi a ipak odvojene od stripova?
A što se tiče očiju i usta, čitao sam verovatno više hiljada mangi koje nemaju te odlike. To je relativno tačno samo za shoujo (šođo) mange, usmerene ka devojčicama.
Ali, k'o što rekoh, za dan-dva. Sada nemam vremena za objašnjenje.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version