DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > ISTORIJA, DRUŠTVO, POLITIKA, RELIGIJA...

Zemlje Iz Okruzenja TODAY

<< < (1489/1524) > >>

džin tonik:
8. lipnja 1993. Travnik – mudžahedini, Armija BiH i najveći zločin nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini


--- Quote ---Na današnji dan 8. lipnja 1993. , prije 30 godina, na lokalitetu Maljine u općini Travnik ubijeno je 30 zarobljenih ranjenika HVO-a i civila. Pri iskapanju tijela uočeno je da su u masovnoj grobnici rađeni naknadni zahvati kojima je bio cilj prikriti tragove zločina.


Osim toga, tih dana dogodili se brojni svirepi zločini postrojbe mudžahedina El-Mudžahid u sklopu 7. brigade 3. korpusa Armije BiH pod izravnim zapovjedništvom Alije Izetbegovića.

Do toga dana, Hrvati su od 4. lipnja već protjerani sa zapadnog dijela općine i to sa čitavog prostora od samog grada Travnika do Turbeta s obje strane rijeke Lašve.

Taj 8. lipnja bio je dan kada su se pored protjerivanja, dogodili i najteži zločini prema civilnom stanovništvu i zarobljenicima travničkog kraja.

Toga dana ubijeno je 112 Hrvata (56 civila i 56 vojnika HVO-a). Mnogi su svirepo ubijeni.

Od početka sukoba pa do 10. lipnja 1993. snage Armije BiH protjerale su s područja općine Travnik oko 19.000 Hrvata. Najveći dio protjeranih Hrvata, njih oko 12 tisuća, smještaj je našao na području općine Novi Travnik i oko četiri tisuće na području općine Vitez. U Republiku Hrvatsku je izbjeglo oko dviju tisuća travničkih Hrvata, a u Hercegovini ih je prihvaćeno 1.322 od čega 829 u općini Čapljina i 503 u općini Ljubuški. U Novoj Bili u općini Travnik (područje koje je ostalo pod kontrolom HVO-a) ostalo ih je oko dvije tisuće. U Novoj Bili je bila i franjevačka bolnica “Dr. fra Mato Nikolić”, koja je prihvaćala i liječila ranjene vojnike i civile s područja cijele Lašvanske doline, a među njima bilo je i Srba i Bošnjaka.
 
Ritualni zločini mudžahedina nad Hrvatima i Srbima Travnika

Pred očima cijeloga svijeta formirana je postrojba El-mudžahid i priključena 7. muslimanskoj brigadi u sastavu 3. korpusa Armije BiH pod neposrednim zapovijedanjem Alije Izetbegovića. Počinili su pripadnici 7. muslimanske brigade i postrojbe El-mudžahid stravične i brojne zločine nad Hrvatima u srednjoj Bosni, ali i nad Srbima, među kojima su i ritualna klanja i odsijecanje glava svojim nemoćnim i nevinim žrtvama.

Prvi takav zločin počinjen je 8. lipnja 1993. godine u travničkom selu Čukle. O tomu je, svojevremeno govorio Tomislav Rajić, u ratu član Zapovjedništva i načelnik Stožera brigade HVO-a “Travnička”. Rajić ističe kako je 8. lipnja 1993. godine bio najtragičniji dan u povijesti Hrvata Travnika. Tada je, naime, prognano dvadesetak tisuća Hrvata s područja ove općine, uz pljačku, palež, rušenje, počinjeni su i brojni zločini nad zarobljenim pripadnicima HVO-a i hrvatskim civilima. Već tih dana, oni koji su uspjeli pobjeći iz zarobljeništva govorili su o mučenjima i ritualnim klanjima, konkretno u selu Čukle u travničkoj župi Brajkovići.

Sredinom 1995. u Čuklama, Brajkovićima i Podovima, pod njegovim (Tomislav Rajić) vodstvom vršena je ekshumacija i ekshumirano je 15 tijela ubijenih Hrvata. Među njima bilo je i tijelo Pere Matkovića, ali bez odsječene glave, te tijelo šesnaestogodišnjeg Sreće Marijanovića čija je odrubljena glava, valjda uz velikodušnost zločinaca, bila pokopana s njegovim tijelom na njegovim prsima.

Drugi zločin ritualnog klanja dogodio se početkom jeseni 1993. u mudžahedinskom kampu u travničkom prognanom hrvatskom selu Orašac gdje su mudžahedini, ali i drugi pripadnici Armije BiH, zatočili i petoricu uglednih Travničana hrvatske nacionalnosti koji su i nakon najezde postrojbi Armije BiH i progona Hrvata ipak ostali u svojim domovima u svom Travniku.
 
Strahote ritualnih ubijanja

Jednoga od njih, Dragana Popovića, u Orašcu su ubili ritualnim odsijecanjem glave. To je pokušao uraditi domaći mladi mudžahedin koji se pri tom pokušaju onesvijestio, a drugi, također, domaći mudžahedin, uspješno je ‘položio mudžahedinski ispit zrelosti’. Zločin su morali gledati, a kasnije i ljubiti odsječenu glavu prijatelja Popovića, stavljenu na veliki pladanj, o čemu su pred nadležnim tijelima svjedočili ugledni travnički gimnazijski profesor Ivo Rajković i ugledni gospodarstvenik Ivo Fišić. Iako su obojica umrla, ostalo je njihovo svjedočanstvo na koje se nikada i nitko nije ni na koji način zainteresirao.

Posmrtni ostaci Dragana Popovića nikada nisu pronađeni, a na mjestu ukopa u Orašcu kojemu su prisustvovali i pokazali ga Rajković i Fišić prilikom službene ekshumacije, pronađen je kostur konja.
 
Mudžahedini „učili zanat“ nad bosanskim Hrvatima

Zločina koje su počinili mudžahedini i njihovi bosanskohercegovački pripadnici i sljedbenici nad Hrvatima je mnogo. A ne treba zaboraviti ni zločin pripadnika zloglasne 7. muslimanske brigade i postrojbe El-mudžahid počinjene nad Srbima na planini Ozren. Dizala je srpska strana glas, ukazivali su na strašne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima srpskih postrojbi i srpskih civila, za čije se odrubljene glave plaćalo u gotovini 50, a dvostruko više, 100 njemačkih maraka za doneseni kalašnjikov.

Vapaji Hrvata i Srba ostali su nečujni, a zločini nevidljivi, iako bi svaka žrtva morala imati isti tretman, a svaki zločin istu osudu. Danas kada se to događa, nažalost, zapadnjacima, cijeli svijet drugačije promatra zločine mudžahedina.
--- End quote ---


eto, sta tu nije objektivno. i sta bi sad srbi (mislim, onih 0.1% nebizantskih) imali protiv naroda? protiov naroda moze biti samo jugokomunisticki otpad na (konacno) islamistickoj sisi, feralovci. i tipicna klasika koju jos srecemo po drustvenim mrezama: zena u menopauzi, plod kakvog neradnika jugooficira koji se dobro nakrao, damica odvojena od mozga i zivota u vjecnom preziru na hrvatske i srpske "nacifasiste" "zatucane" "nazadne", danas na izletu u trstu, sutra u bariju, prekosutra rimu, ispija koktelcic na instagramu, sunca se na twitteru na peder-plazi, na fejsbuku istice stiklice na tocke, uhljebljena u kakvoj partijskoj gluposti od novina do "kulture", i obavezno: sve hr ili srb je fuj, ALI dzamahirija, ono, to je kultura, napredak, u pizdu materinu... :cry: valjda zude da postanu kakve gadifjeve jebaljke, bar u zagrobnom zivotu. ili bar kakvog otpada zaostalog ubosni. to je tako napredno i fensi. stavi ti covjek i automat za kavu u podrum.

jednom cu dokuciti koji su to poremecaji. mislim, sta su ti komunisti uradili ljudima u ranjivoj dobi? kakvo je to ludilo?

Labudan:


https://en.wikipedia.org/wiki/Epidemiology_of_schizophrenia#/media/File:Schizophrenia_world_map-DALYs_per_million_persons-WHO2012.svg

džin tonik:
Nizozemska stručnjakinja raskrinkava posvajanja djece iz nerazvijenih država: To je industrija, a proizvodi su djeca

Vukušić: Što je s ustavnom definicijom braka kada se jedno od djece vratilo u Hrvatsku sa tatom koji je biološka mama?

džin tonik:
Procurila snimka: Vučić na svadbi Šešeljeva sina nazdravlja uz četničke pjesme


--- Quote ---Dio srpske javnosti osudio je činjenicu što je Vučić snimljen u društvu osuđenog ratnog zločinca i nazdravlja dok se u pozadini čuju četničke pjesme.

Snimka predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, navodno nastala na jednoj svadbi, šokirala je dio srpske javnosti. Na njoj se vidi kako Vučić sjedi odmah do osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja. U pozadini se čuje pjesma posvećena četničkom vojvodi Pavli Đurišiću. Navodno je riječ o svadbi Šešeljeva sina.

Dio javnosti u Srbiji osudio je postupak, a Vučića je javno prozvao beogradski odvjetnik Čedomir Stojković. Sramotom čovječanstva nazvao je činjenicu što Vučić pije s ratnim zločincem, piše Oslobođenja.ba.

"To što se opija s njim dok slušaju pjesmu koja slavi Pavla Đurišića, četnika čije su jedinice činile zločine tijekom Drugog svjetskog rata, a poslije on osobno udružio sa jedinicama NDH i konačno u operaciji Weiss 1943. se udružio s nacističkim snagama radi napada na naše stanovništvo, je druga stvar, koju je mogao znati svako tko je htio. To što ta pjesma ima primitivni melos vojnih jedinica koje su činile genocid u Srebrenici je treća stvar", napisao je rekao Stojković.
--- End quote ---


kako sramezljiv clanak u yucernjem. ide pod zemlje iz okruzenja jer je vrlo zabavno na kakve muke vucic i kompanija stavljaju hrvatske jugokomuniste, dok je vijest vijest samo za idiote.

obratite paznju kako je ovo milo ispjevano, bas drazesno. u trenutku koji traje vec nekoliko godina i yucernji uporno gura teme iz srbije (kao da ga beograd kupio u kakvoj austriji), pa imamo najcitanije nesto o nekakvom trifunovicu i srpskim tabloidima, pa srbiju protiv nasilja i starlete, itd., sazeto: vise vijesti iz hr pronalazim na b92 no u yucernjeg, najzabavnija vijest nikako izviriti iz zapecka.
neovisno sto realno nije vijest, ali slusajte, prvo se mora reci: dio srpske javnosti osudjuje vucica i seselja! pa jos se i glazbena podloga "udruzila sa snagama ndh radi napada na nase stanovnistvo"! to nikako ne moze podrzavati srbija! jos nesto kaze i nekakav stojkovic, nedaj boze da postoji misljenje u kakvih hrvata. :cry:

znate, vrlo je zabavno kako bi sav taj otpad iz hrvatske u srpsko dupe, a samo sto pomisle da je rupa na dohvatu, samo jos jedan mali napor, fljup, samo jos sitni zadnji napor i u dupetu su, kad vucic podigne ljestvicu. nes' se ti u uvuci u dupe samo tako.
kako ce sad "hrvatska elita" preostalom skuhanom narodu i formalnom pravcu prodati uvlacenje u dupe i takvoj srbiji? kako uskladiti stvarnost sa teznjama? :cry:
ganut sam.

Labudan:

--- Quote from: Labudan on 08-06-2023, 22:30:46 ---

https://en.wikipedia.org/wiki/Epidemiology_of_schizophrenia#/media/File:Schizophrenia_world_map-DALYs_per_million_persons-WHO2012.svg

--- End quote ---
Intrigantna slika, zole popravlja prosjek

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version