Author Topic: Japanski Filmovi  (Read 13306 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Japanski Filmovi
« on: 12-01-2010, 03:41:54 »
Survive Style 5+

Godina snimanja: 2004.
Režija: Gen Sekiguči
Scenario: Taku Tada
Žanr: Komedija, krimi, akcija, triler, fantastika, ljubavni
Glavne uloge: Tadanobu Asano, Reka Hašimoto, Kjoko Koizumi, Itoku Kišibe, Vini Džons
Trajanje: 120 minuta
Survive Style 5+ predstavlja po mnogo čemu neobičan i zanimljiv film. Pored toga što je u pitanju debi u kategoriji dugometražnog bioskopskog filma reditelja Gena Sekučija i Taku Tade, koji su se prethodno bavili režijom spotova i reklama, Survive Style 5+ odlikuje i nesvakidašnja glumačka postava, kao i u prvi mah obashrabrujuća kombinacija žanrova. Sem Tadanobu Asanoa, jednog od najpoznatijih japanskih glumaca mlađe generacije, jednu od glavnih uloga u filmu tumači niko drugi do Vini Džons, glavom, bradom i psovkama.

Radnja filma prezentovana nam je kroz sada već ne tako redak šablon: pet prvobitno nepovezanih narativnih tokova koji se vremenom spajaju u jedan. Prva priča prati Amana (Tadanobu Asano), čoveka koji sahranjuje svoju ženu (Reka Hašimoto) u šumi neposredno pošto ju je ubio desetinama udaraca lopatom u glavu. Zamislite njegov šok kada je po povratku iz šume zatiče kako ga čeka za kuhinjskim stolom, živa, zdrava i čitava. Druga se fokusira na Joko (Kjoko Koizumi), ženu zaposlenu u firmi za izradu reklamnih filmova; njen nerazdvojni pratilac je diktafon, u koji snima svoje šašave ideje za buduće reklame. Njen ljubavnik Aojama (Hiroshi Abe) popularni je hipnotizer i nimalo ne ceni njene radove. U trećoj priči vidimo dogodovštine tročlane ekipe provalnika u kojoj jedan od članova gaji romantična osećanja prema svom drugu u zločinu. Četvrti po redu je nadrndani Britanac (Vini Džons) preke naravi, koji ljudima sa kojima dolazi u kontakt postavlja egzistencijalna pitanja. Uvek je u pratnji prevodioca. Poslednji delić ove slagalice je Kobajaši Tacuja (Itoku Kišibe), tipičan radni Japanac koji na poklon od firme dobija karte za nastup ranije pomenutog hipnotizera Aojame, na koji odlazi sa svojom porodicom. Odatle sve kreće nizbrdo.

Kako radnja napreduje, stvari postaju komplikovanije, a međusobna povezanost samih priča i likova biva očiglednija. Događaji, iako sami po sebi prkose logici, na kraju vode do jednog prilično zaokruženog, skladnog i, usuđujem se reći, logičnog završetka.

Celokupno gledajući, Survive Style 5+ sam po sebi po mnogo čemu podseća na svojevrsnu kombinaciju Tarantinovih Petparačkih priča i Gilijamovog Brazila ili Paranoje u Las Vegasu. Ono što je verovatno jedna od prvih stvari koja gledaocima zapadne za oko je sam izgled filma. Svaka scena pažljivo je i precizno dizajnirana i predstavlja pravi kaleidoskop boja u savršenom skladu, koji će vas verovatno dovesti do čulnog preopterećenja. Muzika je u većini slučajeva nenametljiva i odlično uklopljena u dešavanja na platnu, savršeno doprinoseći samoj atmosferi.

Napraviti film poput Survive Style 5+, koji je sam po sebi prilično slojevit i zahtevne izvedbe poduhvat je i za iskusne režisere, a nekmoli za debitante u dugometražnom formatu i samo zbog toga, ako ni zbog čega drugog, vredi skinuti kapu scenaristi i reditelju i s nestrpljenjem čekati njihove dalje radove.

NAPOMENA: Tekst je napisao član Anime Jedinice, Fingolfin The Elf King.


Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 58.138
Re: Japanski Filmovi
« Reply #1 on: 12-01-2010, 10:46:23 »
Hmmmmm  :)

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Japanski Filmovi
« Reply #2 on: 12-01-2010, 15:06:54 »
I ja sam to rekao kad sam pročitao rivju :D

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.204
  • The Cult of Ghoul
Re: Japanski Filmovi
« Reply #3 on: 12-01-2010, 19:13:47 »
a ja bih rekao da ovaj rivju dramatično precenjuje domete i vrednosti ovog sočinjenija.

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Japanski Filmovi
« Reply #4 on: 12-01-2010, 21:51:06 »
To je subjektivno-objektivno mišljenje...takvi su svi rivjui na AJ-u :D

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.081
  • Klub Knjige
Re: Japanski Filmovi
« Reply #5 on: 22-03-2012, 03:35:18 »
Na jednom od ovih sajtova što sam pomenuo (iz UK preko kojih možete naručiti jeftino igre) , možete da kupite i anime serije i filmove. Evo šta se u ponudi za jeftine pare može pronaći:

Girl Who Lept Through Time - CENA: 5 EURA

Ouran High School Host Club - The Complete Series - CENA: 11 EURA

The Sky Crowlers - CENA: 5 EURA

Strait Jacket - CENA: 6 i po EURA

Ninja Scroll - 10th Anniversary Edition (Animated) (Box Set) (Two Discs) - CENA: 7 i po EURA

Devil May Cry - CENA: 6 i po EURA

Shigurui - Death Frenzy - The Complete Series - CENA: 9 EURA

Rin: Daughters Of Mnemosyne - The Complete Series - CENA: 10 EURA

Afro Samurai - Complete Murder Sessions - CENA: 12 EURA

High School Of The Dead - CENA: 12 EURA

Sengoku Basara: Samurai Kings - Complete Series Box Set - CENA: 12 EURA

Noein - The Complete Series - CENA: 12 EURA

Akira - CENA: 8 i po EURA

Tokko - The Complete Series - CENA: 7 EURA

Appleseed - CENA: 5 EURA

Naravno, ima tu još serijala koji su dosta bolji od navedenih, ali su zato skupi. Ovo je neki izbor solidnih i dobrih anime naslova koji bi se mogli kupiti za jeftine pare :)

VajraR

 • 1
 • Posts: 4
Re: Japanski Filmovi
« Reply #6 on: 24-04-2012, 20:06:31 »


Taboo (御法度 Gohatto?) is a 1999 Japanese film directed by Nagisa Ōshima. It shows life in a samurai training school during the bakumatsu period, the end of the samurai era in the mid-19th century, specifically concentrating on the issue of homosexuality in the shudō tradition in the partially closed environment. At the start of the movie, the young and handsome Kanō Sōzaburō is admitted to the Shinsengumi (新撰組), an elite samurai police group led by Kondō Isami that seeks to defend the shogunate against reformist forces. He is a very skilled swordsman, but it is his appearance that makes many of the others in the (strictly male) group, both students and superiors, attracted to him, creating tension within the group of people vying for Kanō's affections.

Fantastichan film, odlichna glumachka postava i predivna pricha.
"With freedom, books, flowers, and the moon, who could not be happy?" — Oscar Wilde