NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > PERIODIKA

Časopis UBIQ

<< < (3/102) > >>

Aleksandar Žiljak:

--- Quote from: "Boban" ---Primećujem veliki broj žena... urednička politika, slabost ka ženskim čarima ili naprosto objektivno stanje stvari u hrvatskom SF-u?
--- End quote ---


Jednostavno, kad smo skupljali materijale, dame su se javile, frajeri su obećavali i obećavali, ali slabo... :) Ali i inače, kad se gleda hrvatski SF, autorice su iznimno jake u zadnjih 30 godina, a dodatni je polet kroz 90-te pa do danas.


--- Quote from: "Boban" ---Inače, mislim da način na koji se pokušava uturiti SF u glavni tok nije baš dobar, naime, vrlo jasno i vidljivo na udarnim mestima se napominje da je u pitanju SF i pokušaj prezentovanja široj publici.
Trebalo je tu činjenicu nekako malo maskirati da se eventualno navuče koji glavnotokovac, ovako sumnjam da će časopis, inače lepo zamišljen i dizajniran, postići osnovni cilj: proboj iz geta.
--- End quote ---


Tu smo malo razapeti. S jedne strane, želimo raditi ozbiljni SF (uključivo i spekulativnu fikciju generalno, dakle horor, fantasy, etc.), s naglaskom istovremeno i na kvalitetnoj prozi i na teoriji, koja je zapuštena. S druge strane, išlo se na format i oblik književnog časopisa, jer se za to dadu dobiti sredstva.

Mislim da se nakon Ad astre stvara neka klima u kojoj je i nekim mainstream-aškim glavama došlo iz dupeta da postoji nešto što se zove SF. Realno, čini se da je SF ionako jedina ili gotovo jedina žanrovska proza u Hrvata danas. Bilo kako bilo, vidjet ćemo, tek smo počeli.

S druge strane, u savjet časopisa smo dobili neke akademske glave, da se tako izrazim. Čini se da u akademskim krugovima više ljudi čita SF nego što je to bilo do sada spremno priznati. To se vidi i iz eseja koje smo dobili, a najavljeno ih je još.

Cornelius:
Aleksandre, samo picite i ne slusajte Bobanove savete o navlakama i maskiranju. Ako se posvetite "zanrovskom pristupu" i gurate SF, F i H, gledajte da sve to bude kvalitetno. Na taj nacin se probijaju granice zanrovskog geta i sticu se glavnotokovske epolete. Odredite ciljne grupe, zamislite duhovni i intelektualni nivo, kontaktirajte autore (pisce i teoreticare) i drzite se svoje ideje.

Bab Jaga:
Zanimljivo kako ovdje ima 11 odgovora na ovu temu, a na forumu.hr - niti jedan.

scallop:

--- Quote from: "Bab Jaga" ---Zanimljivo kako ovdje ima 11 odgovora na ovu temu, a na forumu.hr - niti jedan.
--- End quote ---

Nažalost, vaši hr-ču, a naši su sr-ećni da se neko vratio u sedlo. Jašite samo, bez domaćeg SF-a nestaje i čitanje stranog! :!:  :!:  :!:  :!:

Aleksandar Žiljak:

--- Quote from: "Bab Jaga" ---Zanimljivo kako ovdje ima 11 odgovora na ovu temu, a na forumu.hr - niti jedan.
--- End quote ---


Hrvatski jal?  :(

Ali ima na nosf-u. :evil:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version