ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara...

FANOVI, MANIFESTACIJE, SAJTOVI, BLOGOVI, UDRUŽENJA... => FANOVI, KLUBOVI, MANIFESTACIJE... => Topic started by: zakk on 19-04-2017, 10:27:10

Title: Програм Друштва „Лазар Комарчић“ за април 2017
Post by: zakk on 19-04-2017, 10:27:10
Стари ждеравац, Логан
3. април 2017. 19.00
Трибинска сала Дома омладине Београда


После 17 година преданог рада у франшизи „Икс-мен“, Хју Џекмен је решио да му је време да прекине — и то на врхунцу славе и способности. Његов опроштај је „Логан“, филм значајно другачији од онога што нам је до сада нудила филмска суперхеројштина, марвеловска и ина.

„Најзанимљивије у вези са Логаном је бол који носи. Живео је преко 200 година, видео је најгоре моменте човечанства, а од њега су најгори од нас хтели да направе чудовиште. Живот су му одредиле грешке које је правио и због којих се каје. Не сме ни са ким да се зближи јер се плаши, јер му су сви блиски нестали... Уморан је од света, превише је дуго живео и уморан је од свега“, каже редитељ Џејмс Менголд и  наводи као узоре „Рвача“ са Микијем Рурком, „Велики изазов“ Клинта Иствуда, и незаборавни класик вестерна — „Шејн“ Џорџа Стивенса.

Док су суперхеројски филмови временом постали све грандиознији, сукоби у њима све драматичнији, опасности и катастрофе са све ужаснијим последицама, „Логан“ је интиман, мали, људски, али и знатно силовитији и насилнији – и физички и емотивно, и достојан је опроштај од једног од омиљених нам ликова.

Поводом „Логана“, о лику и делу Вулверина у филму, стрипу и жутом трикоу, причају Миљан Танић и Павле Кнежевић.Regia Fantastica 2
10. април 2017. 19.00
Трибинска сала Дома омладине Београда


У издању београдског удружења фанова научне фантастике SCI&FI појавила се књига REGIA FANTASTICA 2, антологија регионалне (научно)фантастичне приче. Заступљено је двадесет аутора из свих делова бивше СФРЈ. Књига је посвећена делу Херберта Џорџа Велса и садржи његове текстове: кратку причу „Нови акцелератор“ и есеј „Светски мозак: замисао о трајној светској енциклопедији“, као и текст о Велсу Светислава Филиповића.

Поред приче о регионалној фантастици, биће представљени и нови бројеви фанзина  TERRA и SF PORTAL удружења SCI&FI, као и књига „Потрага у сновима за непознатим Кадатом“ Х.Ф. Лавкрафта, у преводу секретара удружења Тихомира Јовановућа, а у издању Табернакла из Сремске Митровице.

Учествују: Светислав Филиповић – СФ Филип; Тихомир Јовановић – Тика


Фантастична ускршња читаоница: „All the Birds in the Sky“ Чарли Џејн Андерс
17. април 2017. 19.00
Трибинска сала Дома омладине Београда


Чарли Џејн Андерс је једна од уредника-оснивача чувеног веб портала io9 где је писала приказе, савете за писце, чланке из области популарне науке и људских права у сф кључу, и на разне друге гиковске теме. Пише углавном кратку форму, и објавила је преко стотину кратких прича по периодици. Са Анали Њуиц приредила She’s Such a Geek: Women Write About Science, Technology and Other Nerdy Stuff. Награђена је за роман Choir Boy, са новелетом Six Months, Three Days је номинована за Небулу и Награду Теодор Стерџен, а освојила је Хуга.


Роман „All the Birds in the Sky“ је номинован за Небулу, а освојио је награду за први fantasy роман коју додељује International Association for the Fantastic in the Arts (IAFA). Прати развој односа вештице Патрише и лудог научника Лоренса од детињства, од развоја специфичних личних способности, моћи и афинитета, супротних погледе на свет, кроз проблеме одрастања, секса, смисла живота васељене и свега осталог, што све ескалира кад се нађу усред дешавања која би могла да униште целу планету. Ово је роман о пријатељству, љубави, неспоразумима, и благотворним моћима вискија и топле чоколаде.
Модератор: Бојан Бутковић


Такође, пошто је празник, паралелно са читаоницом одвијаће се и већ традиционална смотра ускршњих јаја са фантастичним мотивима. Бираћемо најлепше јаје са мотивима суперхероја, Звезданих ратова, Звезданих стаза, Игре престола, Харија Потера, као и из осталих популарних фантастичних светова. Будите креативни и дођите да прикажете своје боје!
Водитељка: Јелена Катић ЖивановићЛазар Комарчић: из XIX у XXI век
24. април 2017. 19.00
Трибинска сала Дома омладине Београда


У едицији „Отргнуто од заборава“ издавачке куће Порталибрис недавно су се појавила чак три романа Лазара Комарчића, познатог као аутора првог српског научнофантастичног романа и по коме и носи име најстарије српско удружење љубитеља фантастике. У питању су „Једна угашена звезда“ (1902), „Два аманета“ (1893) и „Један разорен ум“ (1893), дела разнолика по садржини и мотивима, али ипак препознатљива по Комарчићевом језику и нарацији. Комарчић у својој прози спаја традиционално српско наслеђе са идејама новог века и новог друштва, осцилујући између романтизма и реализма. Нажалост, његова велика популарност и читаност била је кратког века, умногоме захваљујући критичару Јовану Скерлићу.

О рецепцији дела Лазар Комачића говоре:
др Милован С. Миловић, који је докторирао на тему “Књижевно дело Лазара Комарчића“
Дубравка Драговић Шеховић, уредница Порталибриса
Жарко Милићевић, председник Друштва „Лазар Комарчић“