Author Topic: Програм Друштва „Лазар Комарчић“ за април 2017  (Read 2442 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

  • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
  • Posts: 10.898
    • IP Tardis
Стари ждеравац, Логан
3. април 2017. 19.00
Трибинска сала Дома омладине Београда


После 17 година преданог рада у франшизи „Икс-мен“, Хју Џекмен је решио да му је време да прекине — и то на врхунцу славе и способности. Његов опроштај је „Логан“, филм значајно другачији од онога што нам је до сада нудила филмска суперхеројштина, марвеловска и ина.

„Најзанимљивије у вези са Логаном је бол који носи. Живео је преко 200 година, видео је најгоре моменте човечанства, а од њега су најгори од нас хтели да направе чудовиште. Живот су му одредиле грешке које је правио и због којих се каје. Не сме ни са ким да се зближи јер се плаши, јер му су сви блиски нестали... Уморан је од света, превише је дуго живео и уморан је од свега“, каже редитељ Џејмс Менголд и  наводи као узоре „Рвача“ са Микијем Рурком, „Велики изазов“ Клинта Иствуда, и незаборавни класик вестерна — „Шејн“ Џорџа Стивенса.

Док су суперхеројски филмови временом постали све грандиознији, сукоби у њима све драматичнији, опасности и катастрофе са све ужаснијим последицама, „Логан“ је интиман, мали, људски, али и знатно силовитији и насилнији – и физички и емотивно, и достојан је опроштај од једног од омиљених нам ликова.

Поводом „Логана“, о лику и делу Вулверина у филму, стрипу и жутом трикоу, причају Миљан Танић и Павле Кнежевић.Regia Fantastica 2
10. април 2017. 19.00
Трибинска сала Дома омладине Београда


У издању београдског удружења фанова научне фантастике SCI&FI појавила се књига REGIA FANTASTICA 2, антологија регионалне (научно)фантастичне приче. Заступљено је двадесет аутора из свих делова бивше СФРЈ. Књига је посвећена делу Херберта Џорџа Велса и садржи његове текстове: кратку причу „Нови акцелератор“ и есеј „Светски мозак: замисао о трајној светској енциклопедији“, као и текст о Велсу Светислава Филиповића.

Поред приче о регионалној фантастици, биће представљени и нови бројеви фанзина  TERRA и SF PORTAL удружења SCI&FI, као и књига „Потрага у сновима за непознатим Кадатом“ Х.Ф. Лавкрафта, у преводу секретара удружења Тихомира Јовановућа, а у издању Табернакла из Сремске Митровице.

Учествују: Светислав Филиповић – СФ Филип; Тихомир Јовановић – Тика


Фантастична ускршња читаоница: „All the Birds in the Sky“ Чарли Џејн Андерс
17. април 2017. 19.00
Трибинска сала Дома омладине Београда


Чарли Џејн Андерс је једна од уредника-оснивача чувеног веб портала io9 где је писала приказе, савете за писце, чланке из области популарне науке и људских права у сф кључу, и на разне друге гиковске теме. Пише углавном кратку форму, и објавила је преко стотину кратких прича по периодици. Са Анали Њуиц приредила She’s Such a Geek: Women Write About Science, Technology and Other Nerdy Stuff. Награђена је за роман Choir Boy, са новелетом Six Months, Three Days је номинована за Небулу и Награду Теодор Стерџен, а освојила је Хуга.


Роман „All the Birds in the Sky“ је номинован за Небулу, а освојио је награду за први fantasy роман коју додељује International Association for the Fantastic in the Arts (IAFA). Прати развој односа вештице Патрише и лудог научника Лоренса од детињства, од развоја специфичних личних способности, моћи и афинитета, супротних погледе на свет, кроз проблеме одрастања, секса, смисла живота васељене и свега осталог, што све ескалира кад се нађу усред дешавања која би могла да униште целу планету. Ово је роман о пријатељству, љубави, неспоразумима, и благотворним моћима вискија и топле чоколаде.
Модератор: Бојан Бутковић


Такође, пошто је празник, паралелно са читаоницом одвијаће се и већ традиционална смотра ускршњих јаја са фантастичним мотивима. Бираћемо најлепше јаје са мотивима суперхероја, Звезданих ратова, Звезданих стаза, Игре престола, Харија Потера, као и из осталих популарних фантастичних светова. Будите креативни и дођите да прикажете своје боје!
Водитељка: Јелена Катић ЖивановићЛазар Комарчић: из XIX у XXI век
24. април 2017. 19.00
Трибинска сала Дома омладине Београда


У едицији „Отргнуто од заборава“ издавачке куће Порталибрис недавно су се појавила чак три романа Лазара Комарчића, познатог као аутора првог српског научнофантастичног романа и по коме и носи име најстарије српско удружење љубитеља фантастике. У питању су „Једна угашена звезда“ (1902), „Два аманета“ (1893) и „Један разорен ум“ (1893), дела разнолика по садржини и мотивима, али ипак препознатљива по Комарчићевом језику и нарацији. Комарчић у својој прози спаја традиционално српско наслеђе са идејама новог века и новог друштва, осцилујући између романтизма и реализма. Нажалост, његова велика популарност и читаност била је кратког века, умногоме захваљујући критичару Јовану Скерлићу.

О рецепцији дела Лазар Комачића говоре:
др Милован С. Миловић, који је докторирао на тему “Књижевно дело Лазара Комарчића“
Дубравка Драговић Шеховић, уредница Порталибриса
Жарко Милићевић, председник Друштва „Лазар Комарчић“
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.