Predvorje > NEXT GENERATION

Priče u računarskim igrama

<< < (17/18) > >>

Drakus:
Scallope, hajde malo razmisli o postavljenom pitanju i tvom odgovaranju na isto. Zvučiš poput onih ljudi koji tvrde da je fantastika inferiorni književni pravac, jer boga ti,nije ista kao raniji šablon.

Niko tebi ovde nije osporio da je po kvalitetu ispričanog pisana knjiga ponajbolji medij. Mi pričamo o mogućnosti igre da prenese priču, i da ta priča bude kvalitetna.
I kada već mrsiš toliko, da li je drama književna forma ili nije? Ja bih rekao da nije, jer nema svoju manifestaciju u pisanoj reči, već u izvedbi na sceni. Ali, da li to čini Jazavca pred sudom, recimo, manjim remek-delom ako ga samo čitaš?
Ali se vratimo na sekund na manifestaciju. Ako govorimo o tome, mogu li se uopšte porediti roman ili kratka priča sa filmom? Ili sa televizijskom serijom? Ili čak i film sa serijom?
Sačekaću odgovor.

scallop:
Ono šta nisam napisao najčešće ni ne mislim. Napor koji vi ne želite da uložite je promišljanje. Svako malo neko poredi nešto sa nečim, ali bio to balet ili pozorišna predstava (ne sećam se za šta se Meho prvi u'vatio) ni u jednom trenutku nisam pomislio ni na šta drugo osim da je literarno delo INDIVIDUALNI akt, a da je sve ostalo KOLEKTIVNI projekat. Pisac je odgovoran i za izbor izdavača, urednika, pa i lektora. Posebno, ako ga uteraju u "franšizu", pa bezumno delje potrošenu priču.


Za razliku, Film, TV serija i računarske igre imaju sasvim drugačiji koncept, odgovornosti su podeljene. Kod baleta Čajkovski je odgovaran za muziku, a za izvedbu koreograf i igrači. Recimo, gledao sam balet Nutcracker u najmanje četiri izvedbe i muzičkom delu se nije moglo ništa zameriti. Jazavac pred sudom, kao i Hamlet, uvek ostaju velika dela, a izvođači budu zapamćeni zbog svog dela kreacije onoga šta percepiramo na sceni, a ne zbog osnovnog dela.


Dakle, kad insistiram da literarna kreacija i računarske igre, u najmanju ruku, nisu komplementarne, onda to pre svega znači da ne želim da Next Generation to poistoveti. Ako prepoznajete sličnosti, onda ste žestoko na krivom putu.

Drakus:
I gde je iko poistovetio književno delo sa računarskom igrom?

scallop:
I sad bi trebalo da ja sprovedem dokazni postupak. Čitajte šta ste vi napisali, da biste shvatili šta sam ja napisao.

Scordisk:

--- Quote from: scallop on 24-08-2016, 14:53:22 ---nemojte da ubeđujete da igranje kompenzuje literaturu

--- End quote ---

Pa dobro, meni je tek sada jasno šta je sporna tačka bila ovde, mada, s druge strane, biće da je do mene  :lol: Premda ja ne bih rekao da je bilo ikakvog pomena o tome da kod živog čoveka čitanje i igranje poništavaju jedno drugo, čak je i Meho priložio materijalni dokaz u prilog toj teoriji...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version