STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > MANGE I ANIME

I am a Hero

(1/4) > >>

ridiculus:
Moram malo da hajpujem, kad nema ko drugi.

Jedna od najkvalitetnijih mangi koje su počele da izlaze zadnjih godina, a verovatno (kao što sam rekao) i trenutno najbolji strip o zombijima uzduž i popreko zemaljske kugle. (Možete ga čitati na engleskom, ali polako!) Zašto 'najbolji'? Zato što prevazilazi puku neprijatnost i, vešto koristeći narativnu anticipaciju (ili izneveravanje iste), ostavlja na kraju prvog toma jezu u pažljivim čitaocima. "Noć veštica" tip jeze. "Ringu" tip jeze. A to je postignuće za koje bi mnogi bili spremni da tvrde da nije moguće u stripu (bez muzike i zvuka).

Kada bih rastavio ovo delo na komponente, pronašli bismo stotinu sličnih mesta sa već postojećim romanima, filmovima, stripovima i ostalom "umetničkom" braćom. I am Legend je očigledna asocijacija, ali to je već opšte mesto u popularnoj kulturi. Ipak, svako poređenje je budalaština - poput ljudskog organizma koji možemo hirurški rastaviti na delove i analizirati ih dok se ne raspadnu, ali ništa od toga neće objasniti harmoničnost celine. A ovo delo funkcioniše vrlo harmonično - za sada. Mada, u Japanu ga hvale sve više, i moguće da postaje sve jače.

Vizuelno, ovo je Otomova škola stripa - poput odvijanja filmskih kadrova stavljenih na papir, sa likovima koji su vizuelno realistični i obojeni detaljima običnog, niskog, brutalnog, prljavog života.

Ljubiteljima herojskih i snažnih karaktera ovo se neće svideti, uprkos nazivu. Glavni junak je običan po konstituciji i karakteru, ali ima neobične poznanike - u svojoj glavi. Jedina herojska stvar na njemu je ime - Hideo upravo znači "heroj, veliki čovek".E, sad možete i čitati, barem prva dva toma.

Meho Krljic:
Zvuči primamljivo. Hvala za ukazanje!!!

Alexdelarge:
ovaj lik sa naslovnice, podseca na jednog sagitasa ( ukoliko je uopste sagitas), ne znam mu ni ime ni nick, ali sam ga video na jednoj od fotografija, sa vasih okupljanja u klubu uvrnutih zanata/kafana/proslava (al' sam ga objasnio). :mrgreen:

DušMan:
Armagedda znan i kao Dejan. :)

zakk:
Sad i ja zaustih "Šta će Dejan na naslovnoj" :D

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version