FILMOVI, TV SERIJE, ANIMACIJE > OKO FILMA

PIŠČEVO PUTOVANJE - MITSKA STRUKTURA ZA PISCE, Kristofer Vogler

(1/1)

Alexdelarge:


PIŠČEVO PUTOVANJE - MITSKA STRUKTURA ZA PISCE
Kristofer Vogler

Izdavač: Filmski centar Srbije
Broj strana: 478
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 21 cm
Godina izdanja: 2020.
ID: A217367

1089.00 din

Voglerovo ključno delo, koju proučavaoci filma nazivaju „scenarističkom biblijom“, uživa kultni satus i verovatno nema pisca koji bar nije čuo za teoriju strukture kojom se „Piščevo putovanje“ bavi. U samom središtu ovog kapitalnog dela nalazi se teorija po kojoj se većina priča može razložiti na niz narativnih struktura i arhetipova, opisanih kroz mitološku alegoriju. Vogler je svoje delo zasnovao na obimnom radu Džozefa Kembela, a posebno na njegovoj čuvenoj studiji „Heroj sa hiljadu lica“ iz 1949. godine, koja je, između ostalog, inspirisala Džordža Lukasa prilikom stvaranja njegovog serijala “Star Wars”.

Alexdelarge:
Podosta je toga što se sa mnogo osnova i iz sijaset razloga može zameriti/spočitati filmu danas u celini. Recimo, nesuvislo i ničim izazvano olako odricanje od narativnog porekla i same suštine filma kao medija i umetničkog izraza. A film je, treba li na to uopšte podsećati, nastavak književnosti - čak je ranije bio i smatran književnošću koja pripoveda pomoću novih sredstava. Što, uostalom, dokazuje da se upravo na narativnom planu film i dalje oslanja na čuvene starostavne Dikensove postavke pripovedanja.

https://www.espreso.rs/kultura/recenzija/594705/kristofer-vogler-piscevo-putovanje-vidim-ti-filmskog-junaka-na-kraju-puta

Navigation

[0] Message Index

Go to full version