Author Topic: Програм Друштва љубитеља фантастике "Лазар Комарчић" за децембар 2017  (Read 4483 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

  • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
  • Posts: 10.902
    • IP Tardis

Истрајавање кратке приче: ГОЛИ ГЛАСОВИ Адријана Сарајлије
4. децембар 2017.
19:00 Трибинска сала Дома омладине
Дебитантска збирке прича "Мануфактура Г" Адријана Сарајлије (Тардис, 2010) указала нам је на врсног аутора фантастике на кога треба обратити пажњу. Уследио је период обележен романом "Огледало за вампира" (самиздат, 2012, и реиздање Чаробна књига, 2013) који се добро котирао чак и у конкуренцији комплетне годишње продукције Србије и заслужио осврт жирија НИН-ове награде на свежину теме и израза.

Збирка "Голи гласови" (Еверест медиа, 2017) обједињује стваралачке напоре претходних година разасуте по антологијама из земље и региона. Садржи петнаест кратких прича из издања махом недоступних у домаћим књижарама, те је збирка прави начин да се настави уживање у изазовној спекулативној прози. Показатељ квалитета је свакако и одлука уредника Бобана Кнежевића да књигу објави у едицији Фантастична библиотека, где смо могли читати најбоље од српске фантастике.

Сарајлија спремно и спретно зарања у непознато те својом инвенцијом и свежином разгаљује знатижељне читаоце нудећи им право литерарно уживање - неуобичајено, ван жанровских стандарда, надахнуто, духовито и врцаво.
-- Илија Бакић

Учествују: Адријан Сарајлија, Бобан Кнежевић


Од потпуног тријумфа до колективног "мњах": Ди-Си филмски универзум у 2017.
11. децембар 2017.
19:00 Трибинска сала Дома омладине
После јако тешке године за Ди-Си филмски универзум, у којој су већи део публике и критике искасапили оба филма тада објављена, уследила је прилично подељена 2017. "Чудесна жена", дочекана панегирицима критике, довела је до навала на благајне, али је донела и општи друштвени феномен, који је у једном тренутку из пратеће последице прерастао у главну тему. Који месец касније дошла је и проблематична "Лига правде" и наишла на млак пријем критике и сличан одговор публике. Шта је кренуло по злу? Где се сада налази проширени Ди-Си универзум и шта га чека у будућности? Сада, када се прашина мало слегла, како оцењујемо "Чудесну жену" као филм и какве су последице њеног успеха у филмској индустрији?

О тим питањима, али и свему осталом везаном за проширени универзум Ди-Сија говоре Јелена Јокановић, Јелена Катић-Живановић и Игор Станојевић.

Домаћин и модератор: Павле Кнежевић.


Кроз легије надарених: МАРВЕЛ на ТВ у 2017. години
18. децембар 2017.
19:00 Трибинска сала Дома омладине
Богато је било у Марвеловом филмском универзуму ове године. Том универзуму прикључиле су се серије "Iron Fist", "Punisher", као и "Defenders", "Inhumans", и најсвежије — "Runaways". Али, то није све. Не у истом универзуму, али такође изворно Марвелови стрипови дошле су и "Legion" i "The Gifted", а настављени су и "Агенти". Марвелов филмски универзум је тако постао врло богат, сложен и слојевит, док су две серије о мутантима донеле успех и довеле до тога да се врло гласно говори о повратку права на приче о Мутантима под окриље Марвела.

Шта је у мору ових серија било добро, шта лоше, шта потпуно ђубре, а шта потпуно феноменално?

Ваши водичи кроз ову џунглу:  Миљан Танић и Павле Кнежевић.


Фанастична читаоница #53: "Успон и пад ДОДО-а"
25. децембар 2017.
19:00 Трибинска сала Дома омладине
У СФ круговима изразито познати Нил Стивенсон и у истим тим круговима сразмерно мање позната Никол Галанд удружили су се око литерарног подухвата цигластог обима "Успон и пад ДОДО-а".

Наочити војни обавештајац/физичар среће нешто мање наочиту, али зато дражесно смотану докторку класичних наука и уваљује јој огроман број историјских текстова на превод. Она се прихвата посла, и одмах схвата нешто необично: сви до једног се тичу магије, и говоре о магији као о општепознатој појави.
И то је најмање чудан део романа.

Стивенсон и Галандова описују њихова даља истраживања, болно очигледну сексуалну тензију и необичне доживљаје из перспективе више ликова, уз бројне варијације форме и карактеристичан хумор на трагу Стивенсоновог Криптономикона. Алтернативноисторијски магијски СФ звучи као сумњива комбинација жанрова, али да ли је и немогућа?

Модератор: Бојан Бутковић

https://www.goodreads.com/book/show/32075825-the-rise-and-fall-of-d-o-d-o

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.