Author Topic: Програм Друштва “Лазар Комарчић” за април 2018  (Read 4199 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

  • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
  • Posts: 10.902
    • IP Tardis
Анихилација Вандермира Џефа од стране режисера Гарланда Алекса
2. април
19.00 Трибинска сала Дома омладине Београда

Друго редитељско остварење Алекса Гарланда било је жељно ишчекивано. Не само због сјајног дебитантског остварења "Еx Machina", већ и због књижевног предлошка, дела цењеног Џефа Вандермера. Продукцију су пратили проблеми, да би после додатног снимања и пробних пројекција филм остао на ограниченој биоскопској дистрибуцији у Северној Америци, док је у Европи отишао право на Нетфликс.

Критика је углавном хвалила филм, а публика углавном - јок. Колико је филм успео у својој намери и шта му је намера уопште била? Да ли се на ово свео филозофски, интроспективни, психолошки филм данас? Да ли је предложак добро искоришћен? Пробаћемо да одговоримо на сва ова питања, али и многа друга. Дођите да разговарамо о "Анајалејшну".

Модератор: Павле Кнежевић; Саучесници: Миљан Танић, Саша Бановић


Без трибине
9. април
Због празника


The Toys That Made Us: мали увид у колекционарство фигура и играчака
16. април
19.00 Трибинска сала Дома омладине Београда

Серија The Toys That Made Us је већ самом најавом заинтригирала многе наше колекционаре играчака и фигурица - овом хобију се ретко поклања пажња, а камоли сразмерно интезитету сакупљачке страсти. Тако смо у првој сезони могли да научимо нешто ново о франшизама Star Wars, He-Man, Barbie и G.I. Joe, док су за другу сезону најављене приче о LEGO, Transformers, Hello Kitty и Star Trek.
Коментари на сам серијал су опречни — неупућенима је можда превише, а упућенима недовољно детаљно и широко — али зато су ту домаће колекционарске снаге да допуне и појасне оно што су творци пропустили или омашили ;)

Модератор: Миљан Танић; гости: Никола Тодоровић, Предраг Димитријевић (Пеђа Фигуре), Бојан Марковић


Стално се враћајући Урсули Ле Гвин
23. април
19.00 Трибинска сала Дома омладине Београда

Смрт Урсуле Ле Гвин изазвала је бројне реакције, а скупови који су тим поводом одржани говорили су с љубављу и поштовањем о животу и великом делу ауторке. Силом прилика то је повод за опште приче без задирања у специфичности и детаље.

Проф. др Александар Б Недељковић је у оквиру свог предмета Научна фантастика на мастер студијама англистике Универзитета у Крагујевцу посебно место посветио научнофантастичним делима Урсуле К. Ле Гвин.

На овој трибини ћемо размотрити зашто Урсулина алегоријска приповетка, парабола, "Они који одлазе из Омеласа" није научна фантастика, али јесте врхунска књижевност, и зашто је важна за (анти)утопијске студије.
Проф. АБН ће тврдити да је роман Стално се враћајући кући најбољи утопијски СФ роман у књижевности на енглеском језику у другој половини двадесетог века а Тамара Лујак ће читати одабрану, најлепшу поезију из те богате књиге антропологије далеке будућности.

Кроз неколико стотина хиљада година, док наша роботска цивилизација увелико (али, без нас) у једанаест хиљада технолошких база на Земљи, и много других на Месецу и другде, развија врхунску науку, и истражује и осваја свемир, људи, малобројни, подељени у врло мала племена, углавном остају у својим дрвеним кућицама, обрађују своје баштице, никуд не журе, и немају неке велике амбиције нити планове. Живе мирно, близу тла, а ако икуд и пођу, брзо се врате кући. Да ли ће се цела прича о нама стварно тако завршити?

Учествују: проф. др Александар Б Недељковић, Тамара Лујак


Фантастична читаоница #57: PIRATE UTOPIA Бруса Стерлинга
30. април
19.00 Трибинска сала Дома омладине Београда

Бруса Стерлинга не треба много да вам представљамо: један је од пионира киберпанка (Острва у мрежи, Шизматрикс, Вечера у Аудогасту итд) а данас футуролог, демотивациони говорник, пророк дигиталне пропасти која се надвила над нама.

Кратким романом Пиратска утопија Стерлинг се упушта у воде алтернативне историје, приказујући дане владавине футуристе Габријела Д’Анунција и формирање Слободне државе Ријеке (Stato Libero di Fiume). Околности су интригантне и актуелне па макар се држали само чињеница, а камоли кад их Стерлинг досоли.

Модератор: Бојан Бутковић
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.