Nešto razmišljam, ne računajući ovaj ČumićFEST do 10. juna biće ukupno četiri manifestacije SF&F. Dve u Beogradu, dve ne... možda sam neku i propustio jer su informacije o ovakvim događajima krajnje usitnjene i realno nedostupne. Oslanjanje na fejs kao jedini izvor reklame mislim da će vremenom srozati ovo još više jer fejs kao ni bilo koji raniji jednokratni društveni način nije dugotrajan. Istraživanja kažu da je Instagram trenutno preporučljiviji firmama za reklamu... ali to nije bitno. Nekada je bio običaj da svi idu na sva SF&F okupljališta, da organizatori predstojećih događaja dolaze da bi vrbovali/obaveštavali pučanstvo za svoje namere. Danas smo ubedljivo na jednocifrenom broju ljudi uglavnom poznanika. Pre dvadesetak dana sam bio na promociji knjige jednog od zaista poznatih i velikih ljudi u srpskoj književnosti... ni deset ljudi. Niko od njegovih "prijatelja" i "saboraca" iz vremena pre 30-40 godina kada su iscrtavali nove mape srpske književnosti. Kako je to moguće? Da li toliko nikoga ništa ne zanima, tj, svakog zanima samo svoja promocija i manifestacija. Na ovom pričaniju u Čumiću nije došao niti jedan od ovih novih samozvanih pisaca serijala u beskraj, njih uopšte ne zanima šta o tome ima da kaže neko ko je em upućeniji od njih, em pametniji, em bolji pisac. Jednostavno, njima treba rulja ortaka koja će glorifikovati svaku njihovu izdrkotinu i tako u krug.
No kako se broj pisaca umnožava a nivo pisanja srozava, bojim se da će ta buduća potraga za dobrim delima biti sve teža i teža. Osim što će je verovatno retki tražiti, a masa zadovoljavati onim što je u ponudi.