Author Topic: Програм друштва „Лазар Комарчић“ за децембар 2019.  (Read 3904 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

  • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
  • Posts: 10.902
    • IP Tardis
Програм друштва „Лазар Комарчић“ за децембар 2019.

Менди — Кејџовска пост-метал екстраваганца
3. децембар, трибинска сала
Један од најупечатљивијих филмова овогодишње продукције је Mandy Паноса Косматоса. Визуелно раскошан, психоделичан, бруталан… апотеоза Николаса Кејџа. Ако мислите другачије, понесите секиру.
Специјални бонус: коментари о још неким занимљивим, а мало помињаним филмовима из текуће године.
Анимир-даме: Андреј Ћирић и Милош Цветковић

Стен Ли, In memoriam
10. децембар, трибинска сала
Обележавање смрти стриповског великана и bona fide митопоете. Подсетићемо се значаја Лијеве имагинације која је превазишла оквир медијума и омеђила поп-културни имагинаријум не само друге половине двадесетог, већ и прве половине двадесет првог века. Мало је људи којима је тако несто пошло за руком.

Стен Ли је умро око месец и по дана пре свог 96. рођендана. То је дугачак живот, а када се у обзир узме шта је све "Стен Д Мен" направио за то време, добијамо титански опус коме нема равног у свету суперхеројског стрипа. То је човек који је уз сарадњу са другим великанима створио имена као што су Спајдермен, Фантастична четворка, Икс-мен, Дердевил и многи други; аутор који је пре скоро 60 година усмерио суперхеројски стрип у новом смеру и који се није устручавао да дигне глас против друштвене неправде тренутка. На основу његовог дела направљена је и најуспешнија филмска франшиза свих времена. О лику и делу Стена Лија има много да се каже. Дођите да причамо, да се подсећамо, да се дивимо и да делимо приче о Марвеловим јунацима из пера Стена Лија.
Ексцелзиор!

Модератор: Миљан Танић

Нова сезона Doctor Who
17. децембар, трибинска сала
Шта има ново код Доктора, или боље рећи Докторке? Какве нам згоде и незгоде приређује BBC, и ваља ли то уопште чему. Две Јелене: Јелена Јокановић и Јелена Катић Живановић ће нам представити нову сезону, контроверзну и пре емитовања по томе што је након вишегодишњих захтева дела публике Др коначно постао жена. Шта веле феминисткиње а шта остали? Дођите и сазнајте!


Фантастична читаоница #63: John Crowley "Ka: Dar Oakley in the Ruin of Ymr"
24. децембар, трибинска сала
Човек који и даље пише фантастику након што је пре 12 година добио World Fantasy награду за животно дело, прошле године објавио је запажен роман у којем један човек прича о врани Dar Oakley и њеним немогућим животима и смртима у земљи Ка. Dar Oakley, прва врана која је икада имала лично име, рођен је пре две хиљаде година, а кад један човек научи његов језик коначно добија шансу да исприча своју причу. Почиње од тога што је у младости дограбио бесмртност намењену људима, још пре но што се Цезар запутио у келтске земље. Описује како је отпловио на запад с ирским монасима који су тражили рај за свеце и како је стално путовао у подземље и враћао се оданде. Током авантура у Ка, земљи Врана, али и широм света, натрапао је на многе тајне које би могле да промене живот људи и сад је, можда, време да их све открије.
Џон Кроули је један од оних писаца који се провукао незапажено и непреведено код нас, мада је још 1981. године Урсула Легвин за његов роман "Little, Big" изјавила да је њиме редефинисао фентези. Да ли је и после четрдесет година још увек тако актуелан покушаћемо да сазнамо овим малим скретањем пажње на њега.
Модератор: Бојан Бутковић
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.