NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > Dela STRANIH autora

Knut Faldbakken - nerodne godine

(1/1)

Black swan:
Faldbaken zauzima jedno od najistaknutijih mjesta u suvremenoj norveškoj književnosti, a njegove se NERODNE GODINE (UÅR) ubrajaju u kapitalna djela skandinavske književnosti. Prvi dio, pod naslovom Zapadna zemlja, objavljen je 1974. a drugi dio, Sweetwater, prvi put 1976.
 Svijet u koji nas uvlači ovaj skandinavski pisac jest jedna od mogućih bliskih budućnosti što bi eventualno ovaj roman moglo približiti kategoriji SFa, ali "Nerodne godine" su SF kao što su i "Gulliverova putovanja" bajka. Čitan kao krimić, s pričom koja se uklapa u kontekst Pekićeva »Besnila« ili filma »New York 1990.« Johna Carpentera, ovaj je roman obrazac moderne, dramatične utopije o tome kamo vodi sve veća brutalnost suvremenog svijeta. Autor opisuje život u pretpostavljenom vremenu i u pretpostavljenom velegradu – kad jedna civilizacija dosegne vrhunac a njezini logični zakoni prestaju.

 Izmišljeni grad Sweetwater s osam i pol milijuna stanovnika podsjeća po svemu na Los Angeles ili Mexico City. Radnju prvoga dijela romana autor smješta na smetlište svog velegrada da bi analizirao – psihološki, sociološki, ekonomski – pojedince i skupine koje teže za alternativnim životom jer je postojeći postao besmislen.
 Roman započinje kada Allan Ung, mladi arhitekt, ostaje bez posla i sa svojom mlađahnom ženom te petogodišnjimi djetetom seli na Smetlište. Ispočetka su tamo sami, ali uskoro upoznaju grotesknu galeriju likova koji se doseljavaju ili već žive na Smetlištu.

 Iako gotovo ležerno napisan pa stoga i lako razumljiv, roman je misaono snažno utemeljen te može biti prihvaćen kao izvrstan društveni roman o mogućoj budućnosti.


Ovo vuče SF a nema ga u biografiji na znaku sagite

Navigation

[0] Message Index

Go to full version