Author Topic: Zapis o lodoskom ratu  (Read 4512 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.944
  • Strahoslovni domen999
Zapis o lodoskom ratu
« on: 24-11-2011, 21:27:45 »
U Japanu poznat kao Lodoss-to senki (bukvalno: Ratni zapisi ostrva Lodoss), a na jeziku međunarodne zajednice kao Record of Lodoss War. Neko me je podsetio na ovu temu pre neki dan, pa pomislih da bi bio red da kažemo koju o njoj.

Verujem da su mnogi sa ovog foruma gledali bar prvu, samo-za-video rađenu animiranu seriju od 13 epizoda. Ja sam je gledao poslednji put pre nešto više od 10 godina, i još jedanput pre toga. Mogla je da se iznajmi kod Skrobonje u Homeru, isto kao i kasnija, nešto duža TV adaptacija sa podnaslovom Chronicles of the Heroic Knight.

U stvari, Lodoski rat je u početku bio RPG i direktno je nastao iz D&D-a. Gejm master Ryo Mizuno je zapisivao igračke avanture i počeo da ih prerađuje u romane. Tokom tog procesa Lodoski rat je postao zasebna igra, a kasnije su, pored romana, došle i animirane i stripovske adaptacije, kao i sve što ide uz to (gomila komercijalnih proizvoda i poduhvata).

Moraću da se podsetim animea (pre svega prve serije), ali Lodoski rat mi je zaista ostao u sećanju kao jedan od vrhunaca epske fantastike u domenu animacije. Vidim da i na ANN-u misle isto - ili su mislili, pošto je recenzija iz 2002. Priča je izrazito neoriginalna, pošto se radi o japanskom viđenju D&D (tj. tolkinovskog) modela fantazije. Isto važi za svet i likove. Niti će patos odgovarati svim ljubiteljima epike - ipak je lik tinejdžer pun angsta. Najslabija stvar u animiranoj seriji je verovatno sama animacija, koja je vrlo ograničena i često koristi ponavljanje frejmova. A ipak, i pored svega što sam zamerio, ponoviću: Lodoski rat je možda vrhunac epske fantastike u domenu animacije. Zato što su neke stvari - a pre svega atmosfera i vizuelni dizajn - urađeni za klasu bolje od svega pre (a bogami i posle), od svih Bakšijevih filmova i Leta zmajeva, od Čuvara svetog duha (Seirei no moribito) i Sage o Guinu (ili Gvinu, ako vam je tako lepše). Jedino možda 12 kraljevstava može da obara ruke s njim bez bojazni o pretrpljenoj sramoti - pretpostavljam zato što su njihove jake strane i slabosti potpuno suprotne, pa se lepo dopunjuju (tj. nije ih lako vrednosno porediti, jer sud zavisi od toga šta smatrate najbitnijim u takvim strogo žanrovskim delima).

(Berserka, budući da je prvenstveno reklama za mangu, nisam računao ozbiljno, ali će se možda odnos snaga sada promeniti dolaskom novih filmova?)

Record of Lodoss War (1990) Trailer

Dakle, solidan (iako neoriginalan) zaplet, odlična atmosfera i zanimljiv izgled. Kome je do post-modernističkih dekonstrukcija i polu-ciničnih komentara o stanju modernog čoveka neka traži drugde.

Ima li još mišljenja o ovoj seriji?
Surdus absurdus

Nightflier

 • Geek Royalty
 • 5
 • 3
 • Posts: 9.844
 • Wolf Who Rules
  • Nightflier's Bookspace
Re: Zapis o lodoskom ratu
« Reply #1 on: 24-11-2011, 21:33:23 »
Ja sam kao klinac, sa nekih trinaest godina, patio zbog toga što ne mogu da gledam tu animu (nakon što sam na MCM-u odgledao neke odlomke). A onda sam pre desetak godina nabavio celu seriju - i nisam je pogledao. Sada pravim spisak stvari koje ću da metnem na tablet i gledam pre spavanja. Lodos je sasvim sigurno na prvom mestu.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

NGboo

 • 2
 • Posts: 389
Re: Zapis o lodoskom ratu
« Reply #2 on: 07-02-2012, 13:11:54 »
Upravo sam završio trinaestu epizodu - odličan anime, uprkos brojnim stereotipima i predvidljivosti. Animacija jeste nešto slabija, naročito kada su zmajevi u pitanju, ali je zato crtež vrlo upečatljiv. :)