Author Topic: Najbolje iz 2011. godine  (Read 4847 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

  • 5
  • 3
  • Posts: 5.967
    • Strahoslovni domen999
Najbolje iz 2011. godine
« on: 17-12-2011, 23:56:48 »
Da zaronimo malo u japanske informacione mreže i iznesemo na videlo razna mišljenja koja se bave prikazima najboljeg - ili bar najzanimljivijeg - što je izašlo tokom godine.

Postoje tri publikacije čije me mišljenje tradicionalno interesuje:
1. Otonafami, magazin o svim formama zabave, koji objavljuje listu 50 najboljih strip-naslova svake godine. Izdavač je Enterbrain, koji izdaje i čuveni Famitsu, najpoznatiji japanski časopis o video-igrama.
2. Ove mange su sjajne! (Kono Manga ga Sugoi!), godišnji vodič za najaktuelnije stripove, sa svojim odvojenim listama za muške i ženske naslove (prema prirodi matičnog časopisa), napravljenih sabiranjem mnogih nezavisnih glasova.
3. Freestyle, ozbiljni časopis o pop-kulturi, koji takođe iznosi svoju listu najboljih naslova, pravljenu od strane kritičara, u specijalnom broju.

Otonafami je najviše mejnstrim i verovatno se najviše oslanja na faktor "zabavnosti", Freestyle teži pronalaženju umetničkih kvaliteta, dok je Kono Manga... tu negde između. Trenutno je jedino ta publikacija dostupna javnosti (od 10. decembra), dok ostale dve izlaze za nekoliko dana (20. decembra).

Pravilo je da Kono Manga ga Sugoi! daje dve odvojene liste (muška/ženska) i daje detaljniji opis po prvih 20 iz obe kategorije. Pratim to već nekoliko godina, tako da vidim koji naslovi se ponavljaju, a koji naglo potonu. U tom surovom okruženju i u toku dužeg vremenskog intervala, naslovi imaju najveće šanse dok su još sveži. Nisam još dobio svoj primerak, tako da ću biti škrt na detaljima, ali u muškoj kategoriji stvari stoje ovako:

1. Tajna epizoda iz produkcije Blek Džeka (Black Jack sousaku hiwa)
2. Gurazeni
3. Zvuk beline (Mashiro no oto)
4. Hunter x Hunter
5. Martovski lav (Sangatsu no lion, ali engleski podnaslov je March Comes In Like a Lion)
6. Dogesen
7. Strip posle 11. marta (Ano Hi kara no Manga, Strip posle onog dana - misli se na katastrofalni zemljotres)
8. Napadački divovi (Shingeki no kyojin)
9. Meshibana Keiji Tachibana
10. Nobunagin koncert
11. Plavi egzorcista (Ao no exorcist)
12. Zmajeva škola je na vrhu planine (Ryu no gakko ha yama no ue)
12. One Piece
14. I Am a Hero
14. Srebrna kašika (Gin no saji, Silver Spoon)
16. Nejimaki Kagyu
17. Asahi nagu
18. Hana mote katare
19. I (englesko "ja")
19. Hoozuki no reitetsu

Šta sam razumeo preveo sam na srpski, ali za neke konstrukcije mi to nije moguće zbog nepoznavanja konteksta.

Ah, ponovo Blek Džek... Gotovo pola ovih naslova ne znam, ali zato i volim da pratim ovo glasanje. 5 serijala od prošle godine se zadržalo na listi: Martovski lav (bio 20.), Napadački divovi (1.), Plavi egzorcista (16.), One Piece (4.) i I Am a Hero (9.). Čudi me da Giant Killing nije tu (bio poslednje 3 godine, odnosno, od kada izlazi), ali zato dajem glas za I Am a Hero. Nisam fan Ćike Umino (Umino Chika), ali njen Martovski lav je neosporno jedan od najkonstantnijih miljenika publike. Kao predstavnici popularnog ukusa, tu su Hunter x Hunter i One Piece.

A kao pozitivno iznenađenje, na listi je moj omiljeni nadrealista, Kotobuki Širiagari (Strip posle 11. marta).

Ostale informacije o tome u dogledno vreme.
Surdus absurdus

ridiculus

  • 5
  • 3
  • Posts: 5.967
    • Strahoslovni domen999
Re: Najbolje iz 2011. godine
« Reply #1 on: 26-04-2012, 16:00:14 »
Po prvi put sam naručio časopis Freestyle, i to broj 17 (zima 2012), posvećen stripu. Dobiću ga za desetak dana, a evo iz njega liste najboljih 10 naslova iz prethodne godine po sudu japanskih kritičara:

1. I (kao englesko "ja")
2. Odmor u 25. satu (25-ji no bakansu)
3. Zemlja je vrt unutar džepa (Chijou wa poketto no naka no niwa)
4. Lutajuće ostrvo (Bouken Erekite-tou)
5. Mamagoto
6. La Guerre d'Alan
7. Tajna epizoda iz produkcije Blek Džeka (Black Jack sousaku hiwa)
8. Strip posle 11. marta (Ano hi kara no manga)
9. Zmajeva škola na vrhu planine (Ryuu no gakkou wa yama no ue)
10. Sirota gospođica(?) Majumi (Kawaisou na Mayumi-san)

Po prvi put vidim jedan nejapanski naslov na ovakvim listama (6. mesto, Alanov rat), što je dobro. Naravno, mora da postoji japanski prevod da bi naslov bio uzet u obzir.

Moraću na nabavim Širiagarija (Strip posle 11. marta). Em volim njegov stil, apstraktan, bez mnogo detalja, ali dinamičan, em je u pitanju jedna knjiga - u stvari, zbirka kratkih stripova.

U međuvremeno, Srebrna kašika od Hiromu Arakave je dobila Veliku stripovsku nagradu u martu, a pre neki dan je Historie od Hitošija Ivaakija dobila Tezukinu kulturnu nagradu u glavnoj kategoriji. Drago mi je jer je prvi put nominovana još 2005. (a za 2004.), kada je tek bila počela da izlazi. U žiriju su bili neki manga-autori, i među njima Go Nagaj, a sa njegovim procenama se vrlo često slažem.
Surdus absurdus