NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > TEORIJA I PRAKSA

Alternativna istorija

<< < (2/27) > >>

Nightflier:
Ima tu nekoliko propuštenih serijala ili romana, koliko vidim. Na desetine iz pera Harija Tartldava, ali i serijali S. M. Stirlinga, Erika Flinta - koji je sada užasno bitan pisac alternativne istorije - Elizabet Ber, Grega Kiza... sve zavisi kako ćemo definisati alternativnu istoriju. Da li se samo jedna istorijska činjenica promenila, na primer socijalizam ili nacizam pojavio u Americi a ne u Evropi, ili su vanzemaljci sleteli usred Drugog svetskog rata?

Melkor:
Nedostaju sve serije, ovo bi bili samo pojedinacni romani, mislim. I da, gledajuci te liste (sa wikipedije) mogli bi da povedemo raspravu o definisanju posto oni i steampunk recimo ili Newmanog Drakulu racunaju u alt istoriju sto, po meni, nikako ne stoji. I Turtldavovi vanzemaljci su mi sumnjivi  xfaga

Nightflier:
Hteo sam ja da imamo jedno predavanje o alternativnoj istoriji, baš zato što tu ima svega i svačega. Meni se čini da bi alternativna istorija trebalo da bude samo ono gde se polazi od pretpostavke da su se neki istorijski događaji odigrali drugačije. Mada tu imamo dilemu šta ćemo s istorijskim događajima koji su se promenili zbog posetioca iz budućnosti, recimo.

scallop:

--- Quote from: Nightflier on 26-02-2010, 13:30:54 ---Mada tu imamo dilemu šta ćemo s istorijskim događajima koji su se promenili zbog posetioca iz budućnosti, recimo.
--- End quote ---

Nemate dilemu. To je - vremenski paradoks.

mac:
Nema tu paradoksa, evo upravo sam smislio objašnjenje (koje je, dovraga, neko već smislio) koje omogućuje putovanje kroz vreme bez stvaranja novih vremenskih tokova. Kad uključiš vremensku mašinu stvara se "kvantni fluks" koji relativizuje čitav vremenski period od vremena A (odredišta) do vremena B (polazišta). Čitav vremenski period je u nedefinisanom stanju sve dok se ne utvrdi da li je došlo ili nije došlo do paradoksa. To se utvrđuje u trenutku AB (čitav vremenski opseg postaje jedan trenutak za potrebe utvrđivanja postojanja paradoksa). Sve paradoksalne situacije nestaju same po sebi, a isplivava onaj novi vremenski opseg koji nema ni jedan paradoks. Krajnji rezultat može biti ili da je vreme izmenjeno, ili da nije. Ako je rezultat taj da se vreme nije izmenilo sve što subjekat vidi je da se mašina uključila i isključila, a da se subjekat nije ni makao. Ako je rezultat taj da je vreme izmenjeno, onda se po isključivanju vremenske mašine novi subjekat nalazi u novoj stvarnosti sa sećanjima na novo prethodno vreme.

Ako je recimo neko napravio vremensku mašinu samo da bi ubio Hitlera, onda će se po uključivanju vremenske mašine desiti jedna od tri stvari: ili se neće desiti ništa (jer da je uspeo u atentatu ne bi ni razmišljao o pravljenju vremenske mašine), ili bi otišao u prošlost i propao u atentatu, ili bi promenio prošlost (i sebe) na takav način da je neko ipak napravio vremensku mašinu i upotrebio je. Dakle kad subjekat krene iz vremena B može da se desi da nešto drugo stigne u vreme A, i to nešto drugo je u skladu sa novoformiranim vremenom, i opet nema paradoksa.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version