ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara...

FANOVI, MANIFESTACIJE, SAJTOVI, BLOGOVI, UDRUŽENJA... => FANOVI, KLUBOVI, MANIFESTACIJE... => Topic started by: zakk on 30-09-2018, 16:35:10

Title: Програм Друштва „Лазар Комарчић“ за октобар 2018
Post by: zakk on 30-09-2018, 16:35:10

Гости из фандома: SCI&FI
1. октобар 2018, клуб Дома омладине

У издању београдског удружења фанова научне фантастике SCI&FI појавила се књига REGIA FANTASTICA 3, антологија регионалне (научно)фантастичне приче. Заступљено је тридесет четири аутора из свих делова бивше СФРЈ. Књига је посвећена одјецима две педесетогодишњице: књиге/филма: 2001 ОДИСЕЈА У СВЕМИРУ Артура Кларка и Стенлија Кјубрика и приче "Сањају ли андроиди електричне овце" Филипа Дика (и филма ИСТРЕБЉИВАЧ/BLADERUNNER Ридлија Скота). Осим прича у антологији се налазе и есеји Илије Бакића и Светислава Филиповића, као и о прича "Стражар" (The Sentinel) Артура Кларка из које је потекла "2001".
Чућете и путопис о посетама регионалним фестивалима (Рефестикон - Бијело Поље, Фестивал фантастичне књижевности - Пазин, ФанФест - Цеље, и други), а биће представљени и нови бројеви фанзина TERRA и SF PORTAL удружења SCI&FI, од којих се најновији појавио за београдски Салон стрипа.
Учествују: Светислав Филиповић – СФ Филип; Тихомир Јовановић – Тика


Електрични снови Филипа К. Дика
8. октобар 2018, клуб Дома омладине

Неупадљива и незаслужено непримећена ББЦ-јева антологија инспирисана причама великана научне фантастике. Нискобуџетни такмац Црном огледалу или омаж аутору који за живота није успео да види културни утицај који је његов визионарски опус остварио на начин на који мислимо будућност, која сваким даном постаје све сличнија његовој фикцији?
Учествују: Ћирић Андреј; Милош Цветковић


О Хугоима и људима: 47/65 година неформалне историје
15. октобар 2018, клуб Дома омладине

Од 1953. године, када је први пут додељена награда названа по Хугу Герншбеку, једном од „очева“ савремене научне фантастике и очајно лошем писцу, проглашење победника је централни догађај годишње Светске конвенције научне фантастике (Worldcon). Током деценија правила су се мењала, уведене су нове категорије контроверзе су се низале, неколико пута је било нерешено али две ствари су остале исте: Хуго је наутицајнија награда коју додељују фанови (додуше само они који купе карту за Worldcon) и једина награда која има опипљивог ефекта на продају књига.
Подстакнута нерешеним резултатом гласања за најбољи роман 2010, када су награду добили и Град и град Чајне Мијевила и Механичка девојка Паола Баћигалупија, канадска списатељица Џо Волтон је почела да пише блог о победничким и номинованим романима, који су прерасли у у књигу „An Informal History of the Hugos: A Personal Look Back at the Hugo Awards, 1953-2000“. Без претензија на објективност, Волтон покушава да смести и добитнике и номиноване у шири контекст догађања у свету научнофантастичне књижевности, и успут установи у којој мери су победнички романи данас релевантни.
О прошлим и овогодишњим добитницима, о скандалима, и о Џо Волтон причају Бојан Бутковић и Ивана Дамњановић.


Фантастична читаоница #61: „Снови пре почетка времена“ Eн Чарнок
22. октобар 2018, клуб Дома омладине

Када неплодност постане превазиђена, када мушкарац може да створи дете без жене, жена направи дете без мушкарца, а вештачке материце елиминишу муке трудноће и порођаја, шта заправо значи бити родитељ? Нечије дете? Породица?
Ен Чарнок је ове године добила награду Артур Кларк за „Снове пре почетка времена“, низ повезаних вињета које обухватају пет генерација и прате животе Мили и Тони и како се суочавају са прогресом док њихова деца и унуци прихватају нове начине за стварање потомства.
Тема трудноће и порођаја и напретка технологије на том пољу није често ни довољно обрађивана у делима научне фантастике. Колико је Ен Чернок успела да попуни ту празнину једно је од питања на које ћемо покушати да дамо одговор.
Модератор: Бојан Бутковић


Марвел на Нетфликсу - кратак је пут од љубави до мржње (и опет љубави?)
29. октобар 2018, клуб Дома омладине

Нетфликсове серије о Марвеловим јунацима слављене су као нешто најбоље у суперхеројском жанру кад су покретне слике у питању, али можемо рећи да је то већ прошлост.
Почев од Ајронфиста, цео овај серијал је малтене у слободном паду, осим изузетног Панишера. Да ли је Нетфликс прекинуо агонију, јесу ли се серије "вратиле"?
Да ли је то тако, зашто је то тако и како је друга сезона Ајронфиста осетно поправила цео тај део Марвеловог филмског универзума - причају Јелена Катић Живановић и Павле Кнежевић.
Модератор и домаћин - Бојан Бутковић.
Дођите да причамо, кажите нам своје мишљење, поготово ако се не слажете са нашим.