DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > ISTORIJA, DRUŠTVO, POLITIKA, RELIGIJA...

LEKARI I ZDRAVLJE u Srbiji danas

(1/13) > >>

Ghoul:
šta reći a ne umreti - od muke, gnušanja, besa?
Hitna pomoć u Grockoj ostavila čoveka da umre
 
“On se gasi... pitanje je trenutka kada će umreti”, saopštila je dr Katarina Karalić iz Hitne pomoći Doma zdravlja Grocka porodici Jova G. (74) kada je po pozivu došla u kuću dijabetičara nedavno operisanog od kancera.
 
Surovu dijagnozu lekarka je postavila prekjuče bez prethodnog pregleda dok je Jovo G. ležao u nesvesti, porodici je ostavila broj telefona službe, rekla da zovnu kada “to“ bude završeno i - otišla! Da se sin nije setio da Jovi daju šećera i vode, pitanje je gde bi on danas bio jer su ga lekari Hitne pomoći iz Kaluđerice “otpisali”.
 
- Kako smo uopšte živi sa ovakvim lekarima? Moj otac je bio dobro i razgovarali smo normalno u nedelju u četiri popodne, ali mu je sat kasnije pozlilo i oko šest je pao u nesvest. Zvali smo najbližu Hitnu pomoć, u Kaluđerici. Stigli su brzo, ali ništa nisu uradili. Rekli smo im da je u petak izašao iz bolnice, pre tri nedelje je operisao rak na želucu. Izmerili su mu pritisak, tražili otpusnu listu, a onda nam je dr Karalić sažaljivo saopštila da se on “gasi“ i da je pitanje trenutka kad će umreti - revoltiran je Gojko G, sin čoveka koji je samo zahvaljujući porodici ostao živ.
 
Posle 10 minuta su otišli.
 
- Rekla nam je da zovnemo kada to bude završeno, verovatno kada umre. Nisu ni zapisnik napravili, nisu mu izmerili ni šećer, iako smo rekli da je dijabetičar, niti uradili EKG, ništa! Samo su izmerili pritisak. Otišli su, a mi smo uspaničeno pokušali da mu pomognemo. Aparatom u kući izmerili smo mu šećer i videli da je glukoza dva, ispod minimalnog nivoa. Pridigli smo ga i dali mu šećera i vode. Posle 20 minuta otvorio je oči i oporavio se - kaže Gojko.
 
„Porodica da se žali sudu časti“
- Lekari su morali da urade EKG, da izmere šećer i nivo kiseonika u krvi pacijentu. Iako u Srbiji nema obavezujućeg protokola šta sve treba da urade, doktori po savesti treba da obave kompletan pregled. Postoje pravila za brzu dijagnostiku Hitne pomoći. Porodica treba da se obrati našem sudu časti - ističe Tatjana Radosavljević, direktorka Lekarske komore Srbije.
 
Dr Karalić odbila je da za “Blic” komenatriše slučaj, a načelnica Hitne pomoći u Grockoj dr Danica Borikić kaže da će ustanova obaviti unutrašnju kontrolu, ali da porodica mora podneti žalbu.
 
Reakcije
Dr Danica Borikić
Načelnica Hitne pomoći u Grockoj kaže da porodica može da podnese prijavu zaštitniku prava pacijenata.
- Ako to urade, obavićemo stručni nadzor. Ako uvidimo da je procedura prekršena, sankcionisaćemo doktorku ili celu ekipu.
 
Dr Dragiša Stanojević
Direktor DZ Grocka kaže da će sprovesti kontrolu ako bude prijava.
- Ljudi bolest najbližih doživljavaju dramatičnije nego lekari koji se sa tim svakodnevno susreću. Doktorka Karalić je savesna, ali ispitaćemo šta se tu dogodilo.
 

Kimura:
Dragi Ghoule, srećan si ako o ovome saznaješ iz ''Blica''.
Po mom užasnom iskustvu od prošle godine, Hitna pomoć je u tako jadnom stanju da to čak i ovde, U Srbiji, čak i u momentu kada moraš da ih pozoveš bode oči. Ne raspolažu ni najosnovnijim sredstvima (''Mogu li komšije da nam pomognu oko nošenja bolesnika?''), a grubost lekara je u svemu tome najmanji problem.
Štaviše, imam utisak da samo još savesnost pojedinaca, određenog lekara, spasi poneki život.
Raznorazne pritužbe uglavnom vode ka tome da se poradi na kozmetici. Direktor DZ ''Grocka'' će sprovesti neku formalnu i krajnje površnu kontrolu. Možda će, ljut što su ga pomenuli u novinama, kazniti doktorku - ili će joj se izvinjavati što mora da je ''iskontroliše'' (ovo več zavisi od njenog zaleđa), a porodica Jove G. će, dok se sve to obavi,  ovome davati četrdset dana.
Šećer i voda su dobri, ali ne pomažu na duže staze.

Josephine:
Dobro sad, nije ovo sistemska pojava. U pitanju je jedna lenja, nemarna, surova i nehumana "lekarka".

Ghoul:

--- Quote from: kimura on 04-03-2014, 23:24:29 ---Dragi Ghoule, srećan si ako o ovome saznaješ iz ''Blica''.
--- End quote ---

nisam srećan.
kuburio sam sa propalom lešinom domaćeg zdravstva veći deo prošle godine, a naročito u poslednja 4 meseca života mog oca (tokom kojih sam se više nego dovoljno puta naživo provozao štrokavim i neopremljenim krntijama vozila tzv. 'hitne pomoći' i upoznao se sa raznim drugim aspektima ovdašnjih medicinskih horora), ali o tim iskustvima radije ne bih ovde.
neka 'bic' posluži svrsi.

Kimura:
Izvini, Ghoule. :(
Ni ja nisam bila bolje sreće.

Novine su pune sličnih ili još gorih priča. I, uopšte, previše se priča o sistemu, ličnoj odgovornosti ovog ili  onog lekara, o krivcima i kažnjavanju, o unapređivanju, preuređivanju - sve dok se u toj silnoj priči (bez delanja) ne izgube i bolesnik i smrt i život i svaki smisao.
Slučajno malo bolje poznajem i pratim propise koji se odnose na zdravstvenu zaštitu i zdravstveno osiguranje, pa mogu da kažem da iz godine u godinu postaju sve gori. Pri tome, ne mislim na sužavanje prava (mada, ima i toga, naravno), već upravo na pad kvaliteta koji nijedan pravni sistem ne sme da dozvoli : protivrečnost, nelogičnost, suviše izuzetaka od pravila (da se niko ne naljuti), mnogo prostora za zloupotrebu i slobodno tumačenje (čitaj samovolju)...
Jednom rečju, ceo taj, nekada nesavršen, ali ipak solidan sistem, počinje da liči na one krpljene puteve u Srbiji, kojima i u proleće ili leti jedva možeš proći - dakle dok si mlad i zdrav.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version