DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > MUŠKO-ŽENSKE PRIČE, DOM I PORODICA

Rakija, uglavnom

(1/5) > >>

lagavulin:
Pozdrav svima, želeo bih sve zainteresovane da uputim na blog Rakija Uglavnom koji možete naći na adresi: http://rakija-uglavnom.blogspot.com/
Blog je posvećen degustaciji rakije iz Srbije, s naglaskom na šljivovice. Nekolicina ljubitelja rakije odlučila je da posveti malo vremena i da takve rakije nabavi i degustira. Jedan od ciljeva je, dakle, promocija šljivovice uopšte, a ponajviše uzdizanje kulture uživanja u rakiji i formiranju rakijske scene.

E, sad, nije sve samo u alkoholu, na Blogu objavljujemo pesme, filozofske i sociološke tekstove, uglavnom, gajimo jedan specifičan pogled na ovaj, rakijski, deo naše kulture. Zapravo, samo želimo da vas pozdravimo i ponudimo prostor za ljude koji pominju ovu tematiku u svojim pričama. Čuli smo za lutalice iz budućnosti koji prenose tajnu pravljenja pića PREPEKAN i slične stvari. Eto, nadam se da nisam prekršio neko pravilo foruma.

Srdačan pozdrav,

Ilija Malović

Boban:
Premestio sam priču o rakiji ovde, jer mislim da joj je okruženje primerenije nego na oglasima.

Bilo je već više priča o rakiji na forumu... http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php/topic,9238.0/nowap.html

scallop:
Imaju dobru SF priču na blogu.

Boban:
ne znam kako su stigli do mene, ali ja sam im odmah preložio tebe kao nesumnjivo veći autoritet u oblasti kojom se bave, ne samo u teorijskom smislu nego i u upotrebi u svom pisanju. Takođe, pomenuo sam i FIpu i njegovog Đuru, a pretpostavljam da će se još neko setiti koječega.

scallop:
Pošto smo usvojili Vikinge, a sa dojenjem Romula i Rema smo raščistili, današnja priča u Blicu o rakiji me je potakla da vratim rakiju na sto.


Poznato je da je najbolja prepečenica ikada pečena na planeti Prunel i da ju je, kao Prepekan uvek uz sebe imao mitski začetnik svemirskih Cigana Silvester Najt, ako se ne ispostavi da sam i tu ideju maznuo. Dok se vlasi ne sete komplet je obuhvatao pladanj i uvek polupunu bocu prepekana. Legenda govori da ne sme da se isprazni jer se ne bi mogla sama napuniti.


Današnje srednje strane u Blicu posvećene su domaćoj šljivovoj rakiji i odmah sam primetio pokušaj da nam se oduzme autorsko pravo. Kratka beleška kaže da je u Srbiju stigla sa Turcima u XIV veku, da se zvala al-rak, što znači - znoj. Odmah sam se oznojio, ali sam izbegao troletnu groznicu. Biće da su Turci sa sobom dovozili šljive, kao što su i stari Egipćani dolazili po bakar. Mada bih smeo da se zakunem da su stariji domaćini alkoholni kvasci u srpskoj šljivi, kao i u grožđu uvek dobro znali gde se krije najviše fruktoze. Na, najpre da počnem od najbitnijeg momenta.


Poznato je da uvek počinjem od onog trenutka kad su pračoveci obrali smokvu i morali peške da potraže neku drugu. Naravno, čim su sišli, najeli su se opalih smokava i urokali se. Pa i slonovi su se tuda ušljemavali do besvesti. Da nije bilo te pijanke ko zna da li bi ti primati bili spremni da žipče do nove smokve. Tu ću preskočiti par miliona godina koliko im je bilo potrebno da se otrezne.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version