Author Topic: Програм Друштва љубитеља фантастике "Лазар Комарчић" септембар 2018  (Read 3186 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.898
  • IP Tardis
Редовна скупштина Друштва "Лазар Комарчић"
3. септембар, 19.00, Бркати паб, Нушићева 8, пасаж ка Дому синдиката, па подрумче
Пред нову сезону - радни састанак.
Дневни ред:
 • избор лица задуженог за трибински програм
 • Беокон 2018 - планови
 • Аномалија #3 (где је запело и како пребродити)
 • Емитор - часопис и сајт
 • Емитор - дигитализација и објављивање претходних бројева
 • остала учешћа (фестивали, конвенције, итд)
 • евиденција чланства
 • разно


Емитор 494: Шетња кроз будућност (1924)
10. септембар, 19.00, Клуб Дома омладине Београда
У Емитору 494 објављујемо текст до сада непознатог домаћег научнофантастичног романа Шетња кроз будућност. Роман је у наставцима објављиван од јуна 1924. до априла 1925. у листу Будућност, првом комунистичко-пролетерском књижевном часопису за децу у југословенској средини. Часопис је покренуо и уређивао лекар и комунистички активиста Драгутин Т. Владисављевић, први преводилац Марксовог Капитала на српски језик. Главни лик и "ауторка" романа је Мала Зора, која се појављује већ од првих бројева Будућности као ауторка различитих књижевних прилога, али и као протагонисткиња поучних анегдота из свакодневног живота малих пролетера. Пошто је Зорин лик имао програмски карактер и опстао кроз све фазе и идеолошке мене часописа, иза овог псеудонима се по свој прилици крије перо покретача и уредника Будућности др Драгутина Владисављевића.
Шетња кроз будућност остварена је у жанровском кључу социјалне утопије дате из угла детета и фокусирана пре свега на нови тип школе у футуристичкој пројекцији идеалног комунистичког друштва, које се имагинира као дечји рај на земљи. Будућност о којој се ради јесте наша савременост: футуристичко-утопијска пројекција смештена је у време око 2024. године, праћена одговарајућим технолошким али пре свега друштвеним напретком. Шетња је у том смислу заиста и променада кроз основне поставке часописног програма и његове, како је Владисављевић говорио, „борбене комунистичке педагогије".
Роман је у току научноистраживачког рада запазила др Биљана Андоновска, која је уз ово издање романа приложила и текст који даје увид у околности под којима је дело настало, могуће узоре и основну анализу дела. 
Модератор: Жарко Милићевић. Гости: др Биљана Андоновска, Институт за књижевност и уметност; Миодраг Миловановић, аутор књиге "Српска научна фантастика"


Српска научна фантастика до другог светског рата
17. септембар, 19.00, трибинска сала Дома омладине Београда
Кад се (данас) упустите у изучавање историје српске научне фантастике лако се сазна за Једну угашену звезду (1902) Лазара Комарчића и "После милијон година" (1889) Драгутина Ј. Илића као прва самостална дела научне фантастике у српској књижевности. И онда се деси Мајски преврат, па рат, па Велики рат, па Други, па се промени парадигма друштва, па слетимо на Месец и већ смо у познатијим и жанровски дефинисаним водама Космоплова, Сиријуса, Кентаура… Али остаде нам више деценија у којима је Србија пратила и читала не само Верна, Велса, Мери Шели, Орвела, Замјатина већ и руски и амерички палп, што у часописима што у стрипу, гледала Пут на месец, Метрополис... Какви су одјеци тога у домаћој књижевности? Да ли, и какву, фантастику пишу наши писци у том периоду?
Миодраг Миловановић, аутор књиге "Српска научна фантастика", покушаће да нам расветли ову епоху из угла научне фантастике, укаже на проблеме са којима се сусретао изучавајући је, као и нека кључна дела из тог периода.


Фантастична читаоница #60: Најбоље НФ/Ф приче #12, уредник Џонатан Стран
24. септембар, 19.00, трибинска сала Дома омладине Београда
За летњу паузу изабран је обимнији и шарен наслов: Најбоље научнофантастичне приче године, 12 том, који је уредио Џонатан Стран.
Садржај је следећи:
"The Mocking Tower", Daniel Abraham (The Book of Swords)
"Don’t Press Charges and I Won’t Sue", Charlie Jane Anders (Boston Review)
"Probably Still the Chosen One", Kelly Barnhill (Lightspeed)
"My English Name", R. S. Benedict (The Magazine of Fantasy & Science Fiction)
"Zen and the Art of Starship Maintenance", Tobias Buckell (Cosmic Powers)
"Though She Be But Little", C.S.E. Cooney (Uncanny)
"The Moon is Not a Battlefield", Indrapramit Das (Infinity Wars)
"The Hermit of Houston", Samuel R. Delany (The Magazine of Fantasy & Science Fiction)
"The Discrete Charm of the Turing Machine", Greg Egan (Asimov’s Science Fiction)
"Crispin’s Model", Max Gladstone (Tor.com)
"Come See the Living Dryad", Theodora Goss (Tor.com)
"Bring Your Own Spoon", Saad Z. Hossain (The Djinn Falls in Love)
"Babylon", Dave Hutchison, 2084
"The Faerie Tree", Kathleen Kayembe (Lightspeed)
"Fairy Tale of Wood Street", Caitlin R Kiernan (Sirenia Digest)
"The Worshipful Society of Glovers", Mary Robinette Kowal (Uncanny)
"An Evening with Severyn Grimes", Rich Larson (Asimov’s Science Fiction)
"The Chameleon’s Gloves", Yoon Ha Lee (Cosmic Powers)
"The Smoke of Gold is Glory", Scott Lynch (The Book of Swords)
"Sidewalks", Maureen McHugh (Omni)
"Concessions", Khaalidah Muhammad-Ali (Strange Horizons)
"The Martian Obelisk", Linda Nagata (Tor.com)
"The Secret Life of Bots", Suzanne Palmer (Clarkesworld)
"A Series of Steaks", Vina Jie-Min Prasad (Clarkesworld)
"Belladonna Nights", Alastair Reynolds (The Weight of Words)
"Eminence", Karl Schroeder (Chasing Shadows)
"The Lamentation of their Women", Kai Ashante Wilson (Tor.com)
"Confessions of a Con Girl", Nick Wolven (Asimov’s Science Fiction)
"Carnival Nine", Caroline M. Yoachim (Beneath Ceaseless Skies)
Као што можете видети, у питању је стандардна понуда старих и нових имена, са помена вредном појавом уласка и већег броја преведених прича у конкуренцију и избор.
Модератор: Бојан Бутковић
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Mica Milovanovic

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 8.600
Izveštaj Vlade Todorovića sa promocije:

Prvi termin koje je Društvo ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” imalo u Domu omladine u novoj sezoni održan je u Klubu, pošto se Tribinska sala renovira. Doduše, uobičajeni pristup je bio zatvoren – zbog održavanja koncerta grupe Leprous u Amerikani, ali to ipak nije sprečilo dvadesetak zainteresovanih da pronađu pristup samoj sali kako bi prisustvovali promociji 494. Emitora, koji je doneo do sada nepoznati naučnofantastični roman (za decu) “Šetnja kroz budućnost” iz 1924. godine.

Pomocija Šetnje kroz budućnost
O delu su govorili (na slici s desna na levo) Miodrag Milovanović, dr Tijana Tropin, dr Biljana Andonovska, Žarko Milićević.Posle uvodne reči Žarka Milićevića – gde je napomenuto da je roman izlazio u nastavcima u listu “Budućnost”, prvom komunističko-proleterskom književnom časopisu za decu u Jugoslaviji, o samom delu je više govorila dr Biljana Andonovska, sa Instituta za književnost i umetnost.
“Otkriće ovog dela je plod slučajnosti. Ja se, u osnovi, ne bavim dečjom književnošću, niti SF-om, ali kada sam došla do ovog časopisa i u njemu na taj roman u nastavcima, sa Tijanom sam ustanovila da on ima pionirsku vrednost. Radnja u njemu je smeštena 100 godina u budućnost – dakle, može se reći, u našu sadašnjost, u 2024. godinu. Bavi se futurističkom projekcijom škole, a bilo bi interesantno videti kako bi ovo delo bilo tumačeno u vremenu socijalizma, nego sada kada vreme više nalikuje onome u kojem je polazna tačka dešavanja ‘Šetnje kroz budućnost'”, kaže Andonovska.

Dr Ti
jana Tropin je postavila pitanje da li bi se mogla povući paralela sa drugim književnostima – pre svega sovjetskom, ali i odmah rekla da u vreme objavljivanja ovog dela pisci u SSSR-u nisu morali da se bave ovakvom temom, zbog samog ostvarenja socijalističkog društva. U svakom slučaju “Šetnja kroz budućnost” je redak primer utopijske književnosti kod nas.


Bilo je reči i o “autoru” ovog dela. Smatra se da je to bio sam izdavač “Budućnosti” Dragutin Vladisavljević, koji se potpisivao kao Mala Zora – pošto se “ona” pojavljivala u svim fazama časopisa. No, za sada nema dodatnih dokaza za tu tvrdnju. Časopis je imao tiraž od 5000 primeraka, što je bio prilično dobar tirža za to vreme, pošto se prodavao (cena 1 dinar), jer su časopisi koji su besplatno deljeni po školama imali šestostruko veći tiraž.
Mica

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mica Milovanovic

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 8.600
Ako pronađemo način da nas učitaju u Zrno...  :)
Mica

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mica Milovanovic

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 8.600
Večeras ću u Domu omladine u 19h probati da uz dosta ilustracija (ako tehnika bude radila kako treba) prikažem razvoj naučne fantastike u Srbiji do Drugog svetskog rata, pa ako neko ima vremena i zanima ga, biće mi drago da dođe.
Predavanje se neće održati na uobičajenom mestu, koje se još renovira, već u Klubu - to je sprat niže. Prošle nedelje se ulazilo iz istog hodnika kao u našu salu, pa se nadam da će i danas sa te strane biti ulaz.
Mica

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 10.939
pozdrav od nas koji bismo rado došli al smo sticajem određenih okolnosti sprečeni. :)
nadam se da će tribina biti posećena plus da ćemo dobiti izveštaj (i fotke! kao što je ova dole. jevtra lutka lepa, a i vas dvojica niste za bacanje :lol: )

That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Mica Milovanovic

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 8.600
Pa, da, oni koji ne požure, teško da će stati unutra.  :cry:
Mada, u poređenju sa Istrakonom, gde sam pričao prošli put na ovu temu, verovatno će biti značajan napredak!
Mica

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Lako je sa onima koji su već riknuli. Teže je sa onima koji još riču.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mica Milovanovic

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 8.600
Oduvek bilo...  :)


Neće da biju, ma koliko ih kritikuješ...


Šalim se. Ovo je više pokušaj da se sagleda ono što Zoran Stefanović voli da zove "pop-kulturni" korenovi u našoj kulturi, na primeru jednog fenomena koga nazivamo: "naučna fantastika".


Iako bi za ovo bio primereniji neki istoričar kulture nego ja, eto da pokušam... Ako ništa drugo, biće puno ilustracija, od kojih neke niste nikada videli...
Mica

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Nemoj samo da pomisliš da imam nešto protiv tebe.


Nije to krompir ili šargarepa pa da pričamo o korenju. Svi koje je interesovao tvoj tekst već su ga pročitali. Oni koji nisu ne zanima ih. LK može da bude aktuelan samo sa aktuelnim temama. Recimo, gde se i kako razišla domaća fantastika, pa o tom haosu pripovedaju i na Pazinskim okupljanjima. Ili, da li je domaća epska fantastika epska ili više slipstrim. Ili, da li je SF crkao pa zovite dr Zorana Živkovića da se brani. Ima tema i-haj samo nam je zgodnije da ćutimo i otaljavamo.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 10.939
Pa, da, oni koji ne požure, teško da će stati unutra.  :cry:
Mada, u poređenju sa Istrakonom, gde sam pričao prošli put na ovu temu, verovatno će biti značajan napredak!

oćel taj riport skoro? :)
That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.