DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > ISTORIJA, DRUŠTVO, POLITIKA, RELIGIJA...

Amerika na ivici propasti?

<< < (3/685) > >>

Cornelius:

--- Quote from: "scallop" ---
Jel' ćeš bolje da razumeš ako ti kažem da sam ovog proleća, u SAD, gledao izjavu lokalnog radnika koji je počeo da jaše svog konja do posla i nazad. U Vel. Britaniji jedan grad pustio u promet lokalni novac, ne bi li zaštitio lokalnu privredu. Meni su izvesnije neke Skrobonjine vizije.
--- End quote ---


Evo sta u jednoj Skrobonjinoj knjizi peva Prorok u transu:

"Amerika i Engleska,
bice zemlja proleterska."

lou benny:

--- Quote from: "scallop" ---
Gore navedeni cvrkutan pod spasonosnim globalnim umrežavanjem svetskih ekonomija misli da ekonomija SAD neće da rikne sama, kao prošli put.
--- End quote ---


pa nije ni '30ih crkla sama. rekao bih da je depresija prva iznela na videlo globalnu umreženost nekog fenomena koji su ljudi stvorili - mislim na ekonomiju (pored globalnog gasnog omotača u kom su učestvovali disanjem i prdenjem pre depresije još).

ali činjenica je da bi danas veći broj drugih tržišta imao teže posledice nego onomad.

Cornelius:
Nacionalne ekonomije su se globalno umrežile prvi put u istoriji, početkom 20. veka. Posle se samo nastavilo, pa se tako i prdnulo u čabar 29.

Kažu stručnjaci da se ovoga puta razlikuju prilike, pre svega, što je svetska ekonomija u usponu, nisu sve ekonomije u recesiji, za razliku od 29, kada su svi bili u negativi. Potom, kažu da su 29. godine države stisle pare i nisu pomagale banke, dok se sada sve države bave pumpanjem love u najvažnije gubitaše. Takodje, velike banke su stvorile fondove sa po 50 do 80 milijardi dolara, iz kojih gubitaši mogu da se zajme.

Zato se smatra da je ovo ljuta kriza, ali različitog tipa od one iz 29, uprkos činjenici da su zemlje zaduženije danas, nego što su bile u ono vreme. Tako, Amerika neće da propadne kao muda kroz pocepane gaće, što bi volelo bar 5 milijardi stanovnika naše planete (i ja takodje). Njih će, lagano, da otkupe Kinezi. Uslugu, po uslugu; preduzeće, po preduzeće.

xjap

tragac:
Ovo je potpuno tacno.

Rile:

--- Quote from: "Cornelius" ---
 Amerika neće da propadne kao muda kroz pocepane gaće, što bi volelo bar 5 milijardi stanovnika naše planete (i ja takodje). Njih će, lagano, da otkupe Kinezi.
xjap
--- End quote ---


Ti hoćeš da kažeš kako će stvarno postati zemlja proleterska, ili će bar sva rukovodstva to biti - na čelu svih velikih američkih firmi drugovi članovi Komunističke Partije Kine!
Da to vidim, pa da mirne duše "bacim kašiku""!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version