NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > TEORIJA I PRAKSA

Podzemni tok - Nemanja Radulović

<< < (11/11)

Alexdelarge:


PODZEMNI TOK 2
Nemanja Radulović

Izdavač: Službeni glasnik
Broj strana: 672
Pismo: Ćirilica
Povez: Mek
Format: 20 cm
Godina izdanja: 2020.

2079.00 din

Ezoterizam je kao podzemni tok izbijao na svakom koraku u novijoj književnosti: bilo da je reč o modernom preokretu u poeziji (V. Popa, M. Pavlović), o širenju interesovanja za fantastiku ili čak o postmodernizmu, ukazivao se kao važan a nedovoljno vidljiv izvor. Razumevanje njegovog uticaja menja širu sliku istorije srpske književnosti u savremenom dobu.

Ova knjiga je svojevrstan nastavak Podzemnog toka (Službeni glasnik, 2009), u kojem se autor bavio ezoteričnim i okultnim temama srpskih pisaca 19. i prve polovine 20. stoleća. Ovoga puta, proučavanje je fokusirano na iste teme u savremenoj književnosti, od pedesetih godina prošlog veka, pa do kraja drugog milenijuma.

U nekoj vrsti morfologije novije srpske književnosti obuhvaćeni su modernizam u poeziji i prozi od sredine prošlog stoleća; novosadska neoavangarda i signalizam; postmodernizam; nova poezija, od osamdesetih godina do kraja veka; kao i niz pisaca koje je teško svrstati u neki širi pokret...

Put istraživanja autora ove knjige stalno je vodio i sporednim stazama, koje su se preplitale s glavnom stazom i na nju vraćale.

Tako je neminovno došlo do fenomena kakav je bila pojava umetnika čije su veze s književnošću bile mnogostruke, ali se zalazilo i u pitanja popularne kulture i medija. Zahvaljujući izvorima, našli smo se i u beogradskim okultnim miljeima, od antropozofskih do magijskih. Tarot i kabala, alhemija i magija, za pisce su bili izvori tema, dok su u ovim krugovima živeli kao sistemi spoznaje sveta.

Mica Milovanovic:
Ovo je jednako dobro, ako ne i bolje od prve knjige!

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version