DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > ISTORIJA, DRUŠTVO, POLITIKA, RELIGIJA...

Velike istorijske zagonetke

(1/31) > >>

varvarin:
Pre nekog vremena, na sajtu
http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=1318&sid=f832828a3f0857998f56b272326dbb22

pronađem ovaj zanimljiv tekst.
Pošto ovde na forum često navraćaju hrvatske kolege i dobro se zabavljaju, iz razloga  ljubaznosti pomislio sam da im, možda, ponudim sadržajniju zabavu.
Elem, tema sajta je POREKLO HRVATA.

Najinteresantniji citati:

Hrvatski intelektualci su, objašnjavajući korene svoje nacije, podstakli znatiželju svih onih koji ne mogu da reše enigmu uspona hrvatske države na prolivanju krvi njima bliskih Srba, od kojih su pozajmili čak i književni jezik. Ne mali broj istraživača pokušavao je neslovenskim hrvatskim genima da objasni hrvatski bes i pravu pomamu protiv Srba. I hrvatski istoričari, bez obzira pozivaju li se na gotsko ili iransko poreklo, vrlo rado tvrde da Hrvati nisu narod slovenskih korena. Da li je u pitanju samo politički razlog, ili je na sceni podsvesna potreba, česta u fenomenu nazvanom "narcizam malih razlika"?

Nemali broj istraživača je doticao pitanje porekla Hrvata na Balkanu, pokušavajući da na eventualnom neslovenskom hrvatskom genu nađe objašnjenje za hrvatski bes prema Srbima. Bes izrođen u pravu pomamu...

...
A kako su se hrvatski enciklopedisti, u ovoj odrednici, poneli s činjenicom da "Franačka hronika" spominje Srbe u Dalmaciji, vidi se po tome što rečenicu o Ljudevitovom bekstvu iz Siska "k Srbima, plemenu za koje kažu da drži veliki dio Dalmacije", objašnjavaju nekom srpskom oazom i to na sledeći način:

"Riječ je vjerojatno o današnjem Srbu, koji je u srednjem vijeku bio središte posebne županije".

Vidi se da ovo "objašnjenje" ne precizira da li je to jedna od brojnih srpskih županija, ali se sugeriše da je to srpska županija na hrvatskoj zemlji. To što je hrvatski enckilopedista priznao i ovaj minimum Srbima - da je postojala (i samo jedna) srpska županija u Lici u 9. stoleću, time se stavljaju van snage druge enciklopedijske odrednice, tomovi knjiga, novina i udžbenika u Hrvatskoj, u kojima se poriče prisustvo Srba na "hrvatskoj zemlji" pre turskih osvajanja Balkana u 15. stoleću. Mora da je pisac ove odrednice (bar podsvesno) bio načisto s tim da je srpska županija u Lici porušila važne stubove hrvatske istoriografije, pa je svoju enciklopedijsku obavezu oko Ljudevita Posavskog, brzo priveo kraju. Jer, oko tog Ljudevitovog bekstva "k Srbima u Dalmaciji", gde je ubio jednog srpskog kneza, sledi i njegovo ubistvo od strane Vladisavljevog ujaka Ljudemisla - Vladislav je nasledio Bornu. A ako je Ljudemisl bio Srbin, onda mu je i sestrić Vladislav bio to isto, ili je, u najmanju ruku, bio sin Srpkinje - Ljudemislovljeve sestre...

...

Kuda su nestali Avari iz Hrvatske

Franački vladar Karlo Veliki je upao u Panoniju 791. godine i tada je osnovao i avarsku marku. Kasnije, 805. godine, u vreme pokrštavanja stanovnika Panonije, pokršteni Sloveni su primorali i avarskog kagana Sabariana da prihvati hrišćanstvo 805. godine, odbaci svoje ime i uzme hrišćansko - Teodor. Tadašnje prisustvo Avara u delu Panonije upućuje na mogućnost da se otklone nedoumice oko činjenice da "Franačka hronika" ne spominje ni Hrvate, ni hrvatske oblasti, na Saboru u Heristalu 818. godine.

Odgovor na taj "propust" je, možda, u nastavku "Franačke hronike" - u delu o Saboru u Frankfurtu, održanom četiri godine kasnije - 822. godine. Ajnhard navodi da su tada na Saboru bili predstavnici ovih naroda: Abodrita, Soraba, Vilaca, Bohema, Moravaca, Predenecenata i Avara. Vidi se, letopisac Ajnhard ponovo beleži Srbe (Sorabe) - ranije kao stanovnike Dalmacije, a Hrvate, po drugi put, ne spominje. No, on nabraja među predstavnicima naroda i predstavnike Avara...

...
Možemo pretpostaviti da su se u 9. stoleću Hrvati tek formirali kao narod i da su im neslovenska plemena bila značajna brojčana masa za tako nešto. Među njima i Avari, koje Ajnhard spominje. Možda su Avari bili pozvani na frankfurtski sabor (822) kao predstavnici te mešavine naroda, koja će kasnije preuzeti zajedničko ime - Hrvati. Istoričari navode da je prvi pomen Hrvata iz 852. godine, a posle tog vremena više se ne spominju Avari na područjima srednjovekovnih južnoslovenskih država. Nije teško pretpostaviti da je hrvatsko ime, negde tokom 9. stoleća, moglo da zameni avarsko, hunsko i poneko drugo neslovensko i slovensko ime...

...

Širenje (nametanje) hrvatskog imena
To hrvatsko ludilo je išlo dotle (da ne spominjemo genocid u Drugom svetskom ratu nad Srbima, progone Srba 1991-95...) da su Hrvati poverovali Austrijancima (1915), da će dobiti na upravu sve pokorene srpske zemlje, pa su počeli prekrajati srpsku istoriju. Između ostalog, oni su odštampali po dve knjige o Milošu Obiliću i Kraljeviću Marku, predstavljajući ih kao "hrvatske narodne junake".

Primera radi, jedna je naslovljena ovako: "Junačke pripovijesti o narodnom junaku Milošu Obiliću - za hrvatsku mladež", a štampana je u Križevcima 1915. godine, u knjižari Gustava Nojberga.
Dovoljno.
Dakle, Avari. Ne Goti, ne pokršteni Sloveni, ne Sloveni uopšte... nego Avari.
Sad mi je Zosko jasniji.

Eriops:
Tuđman je svjevremeno govorio o vezi i srodstvu
Hrvata i Maora, starosedilaca sa Novog Zelanda ?  :idea:

varvarin:

--- Quote from: Eriops on 13-08-2010, 11:01:45 ---Tuđman je svjevremeno govorio o vezi i srodstvu
Hrvata i Maora, starosedilaca sa Novog Zelanda ?  :idea:

--- End quote ---

To možda objašnjava pojavu Pingvina...

slavko:
Također je poznato da su Hrvati poreklom iz Persije!,a da sve te zbrke potiču od "tragične povijesne zablude",pošto su se taksijne naselili "Sloveni i druge ostale gomile".Ozbiljan hrvatski naučnik,profesor na Bečkom univerzitetu sedamdesetih godina prošlog veka.Takođe je bio jedan vodećih ljudi po pitanju hrvatskog novogovora i izradi rečnika(u isto vreme).

Mark:
Srbi narod najstariji.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version