NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > Objavljena dela DOMAĆIH autora

Miha Remec - "Ormarnik i druge priče" (2014)

(1/1)

crippled_avenger:
Miha Remec je slovenački pisac SFa koji je prisutniji na spiskovima laureata velikih jugoslovenskih žanrovskih nagrada nego srpskohrvatskih prevoda. Dosta sam se pomučio da lociram njegovu zbirku ORMARNIK I DRUGE PRIČE i pronašao sam je kao hrvatsko Kindle izdanje. Češljanjem Siriusa shvatio sam da ova zbirka delom obuhvata priče koje su mu objavljivane u ovom časopisu.

Samo izdanje je dosta skromno po tehničkoj relizaciji i opremi. Prevod je jako slab, sa puno grešaka, reči koje su ostale neprevedene verovatno zbog jezičke interferencije koju je osećao sam prevodilac, a ni korektura nije baš dovršena. Ne znam da li su priče u istom tom stanju objavljivane i u Sirisu?

Same priče variraju u kvalitetu. Sve se kreću u okvirima fantastike, ima tu SFa u raznim formama ali i "obične" fantastike, i osnovni utisak koji sam stekao u ovoj zbirci jeste da Remec jako drži do konvencija kratke priče, dakle da ima potrebu da je zaključi i zaokruži. Nažalost, u vrlo malom broju priču to zaključenje i zaokruživanje zaista proističe iz promišljenog i ubedljivog preokreta, pa se može reći da Remec češće nego što bi trebalo ispisuje suštinski otvorene krajeve koji više po stilu i čitalačkoj navici deluju kao kraj, nego što su zaista uspeli da poentiraju.

U svakoj priči koju je ponudio postoji nešto zanimljivo ali se samo za dve-tri može reći da se izdvajaju da celovita dela koja su na svakom nivou promišljena. Njegov pristup SFu je relativno aspstraktan u ovim pričama i nadovezuje se na već uspostavljene miteme žanra. Remec ih preuzima i smešta u kontekst svojih zamisli. U tom pogledu, može se prepoznati jasna mehanika u pričama, kreće iz SF partikularnosti i onda često prelazi u lirsku metafizičnost razmišljanja o položaju pojedinca.

Svakako, verujem da ova zbirka nije dovoljna da bi se čitalac adekvatno upoznao sa piscem kao što je Miha Remec ali je za sada ovo jedino što mi je bilo dostupno.

Black swan:
Poceo citati Necistu kci
I odustao... incest i ostala suplja...takva fantastika mi ne treba

Mica Milovanovic:
Pretražujući internet danas sam saznao da je Miha Remec umro ove godine u 92. godini života, pa rekoh da podelim...

Ionako ništa lepo danas ne može da se čuje...

http://www.miha.remec.si/Meho Krljic:
Greota, ali ako ništa drugo poživeo je solidno a i ostavio iza sebe respektabilan opus.

Navigation

[0] Message Index

Go to full version