STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > STRIPOVI I OKO STRIPOVA

Najbolje naslovnice

(1/76) > >>

ridiculus:
Ok, ovo se više odnosi na ilustracije nego na grafički dizajn (koji je verovatno sve prominentniji kako se krećemo od svezaka ka skupljim proizvodima).


Pre neki dan sam pogledao naslovnice za Tora vol. 3, Marvelov serijal iz 2007. koji je pisao Straczynski, a crtao Coipel. 12 izdanja, a Coipel je crtao većinu, računajući i alternativne (Marko Djurdjević je takodje dao doprinos). Utisak je bio poražavajući: nisam skoro video seriju naslovnica toliko nemaštovitih i, u nedostatku boljeg termina, praznih. Tor leti, Tor priziva munju, Tor skače, Tor udara, Tor kontemplira... od 12 osnovnih naslovnica, 8 su iz Torovog porodičnog albuma, a 4 sadrže i neke druge likove - samo na jednoj je direktno nacrtan lik (Iron Man), a na ostalima su u senci (iako ih prepoznajemo po siluetama). To je, u proseku, mnogo ničega. Nemam želje da ih linkujem pojedinačno - možete ih videti ovde.


Poredimo to sa naslovnicom koju je Art Adams skoro nacrtao po porudžbini, i koja je zamišljena kao alternativna verzija za Fantastičnu četvorku #100 (vol. 1):

Možda je Art Adams lud, ali to je vrsta ludila koju želim da vidim.  :D


Jednom sam slušao neke likove kako raspravljaju o tome koga bi "spasli" za buduće generacije, John-a Byrne-a ili George-a Perez-a, kada bi morali da izaberu samo jednog. Većina učesnika je bila na strani Byrne-a, i jedan od argumenata je bila prevelika gustina, komplikovanost, iliti detaljnost Perezovog crteža, što smeta njegovom pripovedanju. To mogu da razumem - iako zapravo više volim Pereza (kao crtača) - ali to nije mana ili slabost kad pričamo o ilustraciji. Mislim da isto to važi za Artura Adamsa.


Toliko od mene za sada. Imam ideje šta bih još mogao da stavim ovde, ali moram da dobro razmislim i pažljivo proberem. Nadam se da drugi posetioci imaju čvrste favorite.

ridiculus:
Dok gledam naslovnice koje imam pri ruci - fizički ili digitalno - primećujem veliku razliku između starijih (pre-Image, rekao bih) i onih radjenih od 90-tih naovamo. Govorim o proseku, i moguće je da nemam dovoljni uzorak,  ali postoji upadljiva razlika između naslovnih ilustracija za bilo koji Marvelov naslov 80-tih (u kojima se naglašava akcija) i onih iz 90-tih (u kojima je naglasak na likovima). Rekao bih da je razlog za ovu promenu činjenica da je naslovnica u starijem dobu bila glavna reklama - bila je osnovno orudje da se privuče potencijalni kupac. Morala je biti uzbudljiva i otkrivati nešto iz dešavanja unutar same sveske. Kasnije je ta uloga izgubila na značaju i danas je praktično nepostojeća, pošto se svako može informisati o željenom naslovu na mnoštvu mesta.


Naravno, gore rečeno se odnosi na sveske (par desetina stranica), koje su bile osnovni format američkog stripa, i uglavnom deo serijala koji su obuhvatali desetine i čak stotine pojedinačnih izdanja. Grafički romani imaju drugačiji pristup toj problematici.


Evo male demonstracije, na primeru jednog od najboljih (po meni) ilustratora američkog stripa, Bill-a Sienkiewicz-a:

Prvi primer je sa kraja 80-tih, drugi petnaestak godina kasnije. Svakako, bilo je primera druge vrste i na početku Sjenkjevičeve karijere (Defenders, Moon Knight, pogotovo Dazzler), ali primeri prve vrste se ređe sreću u novije vreme, čini mi se (osim možda kod crtača starije generacije). Grešim li?

ridiculus:
Gledam naslovne ilustracije za dva od mojih omiljenih serijala američkog stripa - B.P.R.D. i Astro City - i ne vidim ništa što bih posebno izdvojio za ovu temu. Izvini, Alekse Rose! Kada pričamo o naslikanim naslovnicama - za razliku od nacrtanih olovkom - imam neke druge favorite.


Ali zato ovo obavezno ide ovde:

Ljudi-ajkule jesu iz Astro City-ja, ali, nažalost, ne izgledaju ovako dobro na naslovnoj strani!

ridiculus:
Zašto mi niko ne kaže da ova tema već postoji?  :cry:

http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=4123.0#top


Ah, večno ciklična priroda savremenog superherojskog stripa foruma!
Ali, razmišljam, nemoguće da Minjola nema ništa što zaslužuje mesto ovde (po meni, naravno). Ili Gaj Dejvis, ili ko god je već radio na naslovima iz Minjolaverzuma. Dobre su to naslovnice, nemam ništa protiv njih, ali nijedna me nije dojmila na način kao određeni kadrovi koji slede. Teško mi je da se odlučim za njih verovatno iz razloga što su gotovo sve apstraktne, u smislu, "evo, to su likovi, i to je tema, a stvarno kul scene čuvamo za glavni sadržaj."


Ipak sam probrao nešto. Evo (Minjoline) naslovne ilustracije za prvi broj B.P.R.D.: The Universal Machine:

Ova druga je za Fafhrd and the Gray Mouser #3 (Marvelov mini-serijal sa početka 90-tih).

Meho Krljic:
Evo da doprinesemo, ovim sjajnim radom Artura Adamsa:
 
 

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version