STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > STRIPOVI I OKO STRIPOVA

Alien: The Illustrated Story

(1/1)

ridiculus:
Iz nekog razloga sam raspoložen da pišem o ovome po vrućem danu. Moguće da me nešto u toj vrućini asocira na kiselinu koja teče venama tuđinskog stvrorenja. Ako vam to zvuči čudno, obratite se psihoanalizi za odgovore, jer ja ih nemam!  :)

Prvo, da bude skroz jasno, ako postoji strip, ili grafički roman, koji zaslužuje da se o njemu priča na forumu posvećenom politici i kulinarstvu... šta? ne... fantastici i hororu (koji, kako smo čuli, nije žanr, ali ćemo se ponašati kao da jeste) onda je to ovaj naslov. Naučna fantastika i horor. To što je adaptacija ne bi trebalo da ima ikakav negativni uticaj na vrednovanje. Mislim, ko još zamera filmovima Fight Club ili The Remains of the Day to što su adaptacije romana? "Tužioci" bi se možda mogli pozvati na ulogu i namenu ove specifične adaptacije - reklama za film, manje-više - i neki eventualni nedostatak umetničke slobode, ali, dok to možda jeste generalno pravilo vezano za druge slične projekte stripovanja filmova, ovaj slučaj je bio upravo izuzetak.

Alien me je oborio sa nogu tri puta - i ovde ne mislim na ponavljanje iste vrste iskustva. Prvi put je to bio film Alien Ridlija Skota. "Dakle, ovako se pravi naučno-fantastični horor*!", pomislio sam. Drugi put, čitavu večnost kasnije, to je bio ovaj strip - grafički roman, zapravo - Voltera Sajmonsona i Arčija Gudvina. "Dakle, ovako se pravi strip na osnovu filma!", pomislio sam. I, treći put, kada sam pročitao kritiku tog stripa od Johna Kane-a, to je bilo "Dakle, ovako se piše kritika stripa!"

 

Iako sam ja veliki poštovalac dela Voltera Sajmonsona, još od 90-ih, kada sam došao u kontakt sa njegovim Torom, za ovo nisam znao u to vreme. Treba li reći da je Alien: The Illustrated Story objavljen u isto vreme kada se pojavio i film, 1979? (Izdavač je bio Heavy Metal.) I ne krivim sebe, jer iz nekog razloga ni generalna strip-publika nije znala za ovaj grafički roman. Možda se to uklapa sa popularnim i modernim narativom da je (američki) strip kao umetnost počeo sa Nadziračima, i da je prvi TPB (trade paperback) bio onaj za Ronina, i slične proizvoljnosti, ali se nikako ne uklapa sa istorijskim činjenicama, jer je zapravo Alien bio prvi grafički roman - prvi strip - koji se našao na listi bestselera Njujork Tajmsa. Što znači da ga neko jeste čitao. Samo što to nije bila uobičajena publika za strip.

Po rečima gnevnog mudraca informacionog doba, Vorena Elisa (njegova kolumna za CBR, 2000.) ovaj strip je


--- Quote ---the single best adaptation of film into comics ever... It's a stunning piece of work, hugely progressive and innovative.
--- End quote ---

Timothy Callahan, akademik koji se bavi stripom generalno (i koji je pokušao da napravi kanon američkog stripa, podeljen po dobima), i delima Granta Morisona specifično, napisao je nešto upečatljivo:


--- Quote ---This is a super-strong adaptation... If the movie were never made, and no one had ever seen 'Alien,' this graphic novel would probably be considered one of the best sci-fi comics ever.
--- End quote ---

Što se mene tiče, neću ništa da opisujem, jer
1. pretpostavljam da svi znaju film;
2. ako pročitate Kejnov tekst linkovan na početku poruke - poželjno posle samog stripa - tamo su ionako objašnjeni svi detalji oko produkcije stripa, koji se uglavnom zasnivaju na sećanjima Džona Vorkmana i samog Sajmonsona zabeleženim u knjizi Modern Masters #8: Walter Simonson (Arči Gudvin je umro 1998.)

Doduše, možda treba reći nekoliko osnovnih stvari o stripu i njegovoj pristupačnosti: da ima 64 strane; da se unutar tih stranica nalazi i najbolje upotrebljena kombinacija crvene i plave boje u stripu ikad**; da ga je Titan ponovo objavio 2012, "rimasterovanog", pošto Sajmonson zadržava svoje table; i da su oni takođe objavili i The Original Art Edition - što je verna kopija tih originalnih tabli, bez boje i u punoj veličini, i sa svim detaljima koji se uklone u normalnoj produkciji (beleške, plava olovka, vidljive prepravke, i sl.), ali ta knjiga je samo za fanatike... koji su pritom i bogati.

Iako je Sajmonson najpoznatiji po radovima na (uslovno rečeno) superherojskom stripu, njegova zaleđina i njegova interesovanja su više u domenu naučne i epske fantastike.


*koji ni tada nije bio žanr, ali ja to nisam znao  ;)
**ama, ko je to dobacio Supermen!?; nemate ukusa, brate/sestro/neidentifikovani izvoru zvuka!

ridiculus:
Naslovnice za originalno izdanje Heavy Metala iz 1979. i Titanovo reizdanje iz 2012:

 

gde se jasno vidi razlika u marketinškoj svesti. Treba li reći da mi je prva daleko efektnija (kao naslovnica u ovom konkretnom slučaju, ne kao ilustracija po sebi)?

ridiculus:
Konačno i na srpskom!

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=256478792922613&id=139197274650766

Izdavačka kuća Stalker, biblioteka Zona.

Navigation

[0] Message Index

Go to full version