STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > STRIPOVI I OKO STRIPOVA

John Byrne

(1/2) > >>

ridiculus:
Ajmo malo i o njemu, ipak je legendaran namćor autor, i neke radove vredi čitati i dan-danas.

Naleteo sam na analizu koju je Tegan O'Neil napisala, ali, nažalost, samo preko tvitera i zato mi nije praktično da sve to kopiram i prenesem ovde u originalnom obliku, pa ću ukratko prepričati i istaći meni najzanimljivije stavke. Inače, ona je jedan od kritičara čije mišljenje izuzetno poštujem, čak i kada se ne složim, i ovde je odgovarala na zahtev da kaže šta misli o Birnovom radu na Fantastičnoj četvorci, i to se na kraju pretvorilo u presek njegove karijere, stripa u tom dobu, i tog serijala uopšte. Previše za siroti format koji tviter nudi, priznaćete.


--- Quote ---It's not a simple question. It is, in hindsight, one of the most significant runs in comics, certainly of the 80s. It's PURE 80s.
--- End quote ---

Birnova karijera, koja počinje sredinom 70-ih, se može podeliti na 6 etapa:

1. rani period
2. X-Men
3. Fantastic Four (ovde spada i Alpha Flight, naravno)
4. Superman
5. povratak u Marvel
6. kasni period

1. je generički Birn; 5. je bezrazložno potcenjen; 6. je opadanje i nije vredno truda, osim u jednom slučaju. Taj slučaj se zove Next Men. To je autorski strip koji je Birn objavljivao preko Dark Horse-a početkom 90-ih, i čini njihovo trojstvo visokoprofilnih stripova sa Minjolinim Helbojem i Milerovim Gradom Greha. Ali, kaže Tegan, ova druga dva naslova izgledaju specifično i prepoznatljivo, dok Next Men izgleda kao standardni proizvod tog doba iz "fabrika" dve velike kompanije. Međutim, to je samo zbog toga što je Birn postavio crtačke standarde u obe kompanije, i on je verovatno jedini crtač ikada kome je to pošlo za rukom (mada se može diskutovati da li je Jim Lee bio blizu). Ljudi stalno pričaju o uticaju Milera i Mura na strip, ali Birn je bio taj koji je krajem 80-ih još uvek imao najviše kredita u crtačkim krugovima, i među fanovima. Zapravo, moram da dodam da je Birn zaista bio prva crtačka "zvezda" američkog stripa. Pre njega fandom ionako nije postojao kao forum za razmenjivanje mišljenja i utisaka.

Takođe, za razliku od Minjolinog i Milerovog dela, koja su bila jednostavne ideje realizovane sa mnogo veštine, Next Men je bio vrsta samoparodije, čije razumevanje je zahtevalo poznavanje Birnove karijere i rada, i zato je vrlo hermetičan za modernog čitaoca.


--- Quote ---His later DC work is mostly not worth touching with a poleaxe
--- End quote ---


--- Quote ---His WONDER WOMAN starts strong but quickly devolves into mush. The less said about his FOURTH WORLD runs the better.
--- End quote ---

Michael Golden + Byrne + Art Adams = Todd McFarlane

Michael Golden + Byrne + Kirby = Erik Larsen

(A Silvestri je bio, barem na trenutak, najveći Simonsonov sledbenik, kaže ona. Valjda mi je zato privukao pažnju, sav taj protraćeni potencijal...  :cry: )

Uzgred, kad smo kod crteža, nekoliko stvari mi pada na pamet. Prvo, Birn voli krupne kadrove i posledica toga je da je po epizodi imao daleko, daleko manje kadrova nego, na primer, Miller ili Simonson, njegovi savremenici i kolege. A to je osnova na kojoj je sagrađen Image, da budemo pošteni. Kako već rekoh na drugom mestu, on je prvi u mejnstrimu nacrtao strip koji se sastojao samo od spleševa. To je bila nameravana epizoda Hulka, ali tu je veličina bila samo izraz njegovog ega, jer se čitava priča mogla smestiti na nekoliko stranica sa normalnom strukturom bez ikakvog gubitka u bilo čemu (osim sujeti). No, nećemo mu uskratiti pravo prvenstva ovde!  :) Drugo, Birnova vrlo jaka strana je predstavljanje trodimenzionalnog prostora, iliti perspektiva. Međutim, ono što je za mene njegova slaba strana je završnica, iliti tuširanje. Iz tog razloga mi njegova Fantastična četvorka (koju je tuširao lično) ne izgleda interesantno kao X-Men ili Man of Steel (koje nije). I tu, na FF, je još bio u cvetu snage, dok je u kasnijim delima za DC mnogo gori. Ah, da, neki radovi za Marvel (iz faze 5.) izgledaju odlično, ali takođe ih nije on tuširao.

Da skratimo dugačku priču... Tegan kaže da je Fantastična četvorka pod njegovom palicom vredna čitanja, ali je "nostalgia act" i neraskidivo vezana za 80-e. Ako vam to doba ne znači ništa, verovatno nećete biti impresionirani. Zanimljivije mi je ono što kaže o istoriji tog naslova, koja za model večno ima ono što su Kirbi i Li uradili na njemu, i za to Birn snosi veliku odgovornost, jer samo ponavlja njihove stavke (Dr. Doom, Galactus, Ben napušta grupu, Reed & Sue imaju dete, itd.) za novu, tadašnju generaciju, čime (i zahvaljujući svom velikom uticaju, naravno) je kodifikovao tu praksu i bacio dugačku senku na čitavu potonju istoriju tog stripa, iz koje ovaj nije uspeo da izađe do dana današnjeg. (Ne, ni Hickman to nije uspeo, po njoj, ali to je daleko teže uraditi sada nego što je bilo 80-ih).


--- Quote --- casts a long shadow on that book, whereas much of his influence on the X-Men and Superman has been more or less completely sublimated.
--- End quote ---

Čitava analiza se završava zapažanjem da, iako je prepotentno sa naše strane tvrditi šta bi Kirbi uradio ili mislio, ona ne može da se oslobodi utiska da bi od svih svojih sledbenika on najmanje poštovao Birna i njegov rad. Kopiranje i omaž nikad nije bilo nešto što je Kirbi cenio.

Elem, ima tu odličnog materijala i ja - mi - vi - ćemo postavljati ovde neke interesantne primere njegovog rada u budućnosti...

... i sadašnjosti:Man of Steel #1, početak njegovog mini-serijala kojim je modernizovao Supermena posle CoIE, i koji je meni jedan od vrhunaca njegove crtačke karijere. Tuširao Dick Giorano, a ovo je novo izdanje, naravno.

ridiculus:
Šteta što nemam primer Giordanovog finiša kako dolikuje, crno-belo. Ako slučajno nađem, pokazaću.

A evo nečeg što se ne vidi često. Iz kolekcije originalnih tabli Erika Larsena: stranica iz X-Factor Annual #4, 1989. Olovka Byrne, tuširao Simonson.Tragovi Birnove stilizacije u crtanju lica su još uvek vidljivi u nekim slučajevima, ali, kada su ova prikazana izbliza (kao u kadru gore desno) više liči na Simonsonov stil. Što je uvek dobro.  :)

Terry Austin je imao detaljniji stil, i evo njegovog finiša za Amazon #1 (Amalgam, kratkoročna zajednička edicija DC-ja i Marvela, 1996):

milan:
Meni su Byrne/Austin ono kako Bog zapoveda da treba da bude.
Verovatno zbog Indijane Dzons stripa, koji sam OBOZAVAO kao klinac.

Jerome Drake:
Ozbiljno razmišljam da poručim njegov Superman: Man of Steel. Sve ove dijelove koji su izašli...

ridiculus:

--- Quote from: milan on 16-04-2020, 21:19:17 ---Meni su Byrne/Austin ono kako Bog zapoveda da treba da bude.
Verovatno zbog Indijane Dzons stripa, koji sam OBOZAVAO kao klinac.

--- End quote ---

Mislim da je Byrne svakako najslabiji kad sam tušira svoj rad. Jednom je Erik Larsen rekao nešto slično kad su on i Mark Millar raspravljali na twitteru ko od crtača prilikom tuširanja poboljšava svoje ilustracije, a ko ne. (Recimo, Kirby nije bio dobar tušer, a nije ni Gene Colan.)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version