STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > STRIPOVI I OKO STRIPOVA

Časopisi o stripu

(1/2) > >>

ridiculus:
Prevashodno na engleskom jeziku, što se mene tiče. Na japanskom mogu eventualno da čitam (lakše) stripove, ali navigacija kroz časopis bi bio težak rad. Imam neke, pa znam. Naravno, u teoriji, ova tema je za sve.

Pre neki dan je umro David Anthony Kraft, i priznajem da je to događaj koji me je inspirisao na pokretanje odgovarajućeg topika. Kraft (skraćeno DAK) je bio urednik i izdavač časopisa Comics Interview, koji je izlazio 1983-95. 150 brojeva, koji su donosili intervjue sa profesionalcima, ali ponekad i prominentnijim fanovima stripa. Odabir ljudi je najčešće, ali ne i nužno, bio vezan za glavni tok, tako da je časopis bio sličan Fantagraphics-ovom Amazing Heroes (o kojem bismo takođe mogli pričati).

Daću ovde neke naslovnice i odlomke iz časopisa, jer, što bi kolega Mehmet rekao, "imam ja skenove skoro svih tih magazina".

       
   
Pojedinačni intervjui idu od par strana pa uglavnom do 10 ili nešto više, ali urađeni su neki mnogo duži za specijalne brojeve. Ovaj sa Perezom, recimo, iz broja 50, ima preko 100 stranica.

Frank Miller (iz #2, povodom Ronina):


 :lol:

Chaykin (iz #3), dok još nije postao kreativna sila kao posle stripa o čijoj najavi se ovde radi_


Garcia-Lopez (iz #12):


Negde tu kaže i da je Jonah Hex bio jedini njegov rad koji mu se sviđao (do Atari Force, valjda?). Žao mi je, Supermane, Batmane, Wonder Woman, i svi ostali...  :twisted:

Pozorišni glumac John Ostrander (#15):


Kao što vidimo, legendarne stvari, od kojih mnoge nećete naći na Wikipediji. Intervjui, između ostalih, sa Shooterom, Archijem Goodwinom, Frezetom, Charlesom Schulzom, Kevinom Eastmanom, te raznim upisivačima i koloristima...

Jerome Drake:
Mogu li se negdje pronaći ti skenirani brojevi sa intervjuima Lopeza i Chaykina? Malo sam guglao ali ne nađoh nigdje konkretno, jedino knjigu o DC-ju na getcomics...

ridiculus:
Poslaću ti pm.

A evo i kompletne liste svih intervjua iz prvih 100-i-kusur brojeva.

Jerome Drake:
Hvala :)

ridiculus:

--- Quote from: ridiculus on 31-05-2021, 17:05:00 ---A evo i kompletne liste svih intervjua iz prvih 100-i-kusur brojeva.

--- End quote ---

Sada mi se čini da je to bukvalno kompletan spisak, ali nije lako proveriti.

Primećujem da nigde nema Kalute ni Wrightsona, i definitivno je broj postojećih intervjua sa njima vrlo ograničen. Kaluta je čak ekstremniji u toj distanci od javnosti, rekao bih. Postoji knjiga The Studio, objavljena '79-e, gde se nalazi retrospektiva radova i karijere njih dvojice, kao i Windsor-Smitha i čuvenog slikara fantastičnog, Jeffrey-ja Jones-a (za kog je Frazetta rekao da je jedan od najvećih svoga vremena).

Jedini intervju sa Kalutom koji sam video je onaj iz jednog TwoMorrows časopisa. Ne sećam se da li je Draw! ili Comic Book Artist/Creator, ali lako je naći šta i gde, ako bude bitno. Možda ima nešto u Marvel Age, koji dugo nisam čitao ni listao. To je bio časopis iz 80-ih, ali posvećen Marvelovim naslovima i projektima. Uz Comics Interview i Amazing Heroes najveći izvor informacija za glavnotokovski strip tog vremena, iako tematski ograničeniji od ta dva. Kaluta je crtao Starstruck, a to je izdao Epic, a Epic je bio deo Marvela, pa eto...

I, naravno, ostaju nam Amazing Heroes i The Comics Journal, ali nemam uvid u njihov sadržaj, istorijski gledano.

90-ih je bio aktuelan Wizard, časopis čije neke brojeve imam i fizički, ali tek to nije nešto naklonjeno bilo čemu izvan tadašnjih superheroja (malo anime/manga; malo Bone i Frank Cho).

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version