Author Topic: Српска научна фантастика у стрипу  (Read 5245 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zstefanovic

  • 4
  • 3
  • Posts: 2.413
Мали допринос дискусији коју је Вук својевремено започео:Srpski naucno-fantasticni strip http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=5448.msg129579

Трибина „Српска научна фантастика у стрипу“
ДОМ КУЛТУРЕ СТУДЕНТСКИ ГРАД, БЕОГРАД
Циклус трибина о стрипу „Облачићи који говоре: Сто му громова!“
Уторак, 12. март, 19.00, Клуб Магистрала
Учествују: уводничар и модератор Зоран Стефановић и гости: Слободан Ивков и Павле Зелић

Поводом 180. година од рођења и 110 година од смрти Лазара Комарчића (1839-1909) и 110 година од рођења Ђорђа Лобачева (1909-2002)

Писац и историчар културе Зоран Стефановић ексклузивно представља место стрипа унутар српске научне фантастике, као занемареног али формативног елемента српске и југословенске популарне културе. Почев од краја 19. века, са посебним освртом на најновија архивска открића о периоду Краљевине Југославије и на репринте Ђорђа Лобачева и других аутора, преко врхунаца стрипа у СФРЈ до данашње ситуације која има елементе новог Златног доба.

Гости су двојица истакнутих сценариста и културних делатника из два нараштаја: Слободан Ивков (1959), аутор стрипа „Земљани" и сценариста „2084." и „Колапса" и Павле Зелић (1979) сценариста „Дружине Дарданели". Они ће први пут говорити о научнофантастичној компоненти у свом стрипском опусу и о томе како они виде феномен НФ стрипа унутар српске културе.

Трибина најављује следеће подухвате: постављање трајне поставке великог формата у Бистроу Дома културе Студентски град са мотивима радова стрип уметника Бобана Савића – Гета и Алексе Гајића (26. март у 19 часова уз музичку подршку DJ Petrovic Jugoslavia), као и изложбу „Српска научна фантастика у стрипу“ селектора Зорана Стефановића у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић" у Београду (13. март, 18:00), која је пратећи програм серије трибина проф. др Дејана Ајдачића са угледним гостима „О словенској и српској научној фантастици" у УСБМ (средом у 18 часова, 27. фебруар – 12. јун).

Уредник циклуса трибина о стрипу: Облачићи који говоре: Сто му громова! Марјан Матић, сарадник редакције ликовног програма
 
Изложба „Српска научна фантастика у стрипу“
ГАЛЕРИЈА УНИВЕРЗИТЕТСКЕ БИБЛИОТЕКЕ „СВЕТОЗАР МАРКОВИЋ“, БЕОГРАД,
Среда, 13. март 2019, 18 часова
У сарадњи са Центром за уметност стрипа Београд,
 при Удружењу стрипских уметника Србије
Поводом 180. година од рођења и 110 година од смрти Лазара Комарчића (1839-1909) и 110 година од рођења Ђорђа Лобачева (1909- 2002)

Изложба „Српска научна фантастика у стрипу“ приказује један од могућих погледа на богату историју наше модерне стрипске уметности, која је имала светски одјек још од свог почетка 1930-их у Краљевини Југославији, до данашње ситуације у којој су српски аутори угледни и видљив део међународне стрипске сцене, особито у сегменту фантастике. Излаже се 80 радова од преко сто аутора, насталих претежно за читаоце у Југославији и Србији, али и Француској, САД и другим земљама, укључујући и неке радове који се први пут излажу.

Овај избор сведочи да постоје трајни жанровски токови и идејни мотиви који унутар себе повезују српски научнофантастични стрип кроз све епохе, али и са широм традицијом српске и светске културе од краја 19. века до данас. Селектор изложбе је Зоран Стефановић.

 Након отварања изложбе следе
  • Излагање Дејана Ајдачића о руском писцу Александру Бељајеву
  • Разговор са писцем: Адријан Сарајлија и Зоран Стефановић


О циклусу „Словенска и српска књижевна фантастика“


Циклус културних догађаја „Словенска и српска књижевна фантастика“, први своје врсте у историји европске фантастике,  од 27. фебруара до 12. јуна, уређује проф. др Дејан Ајдачић.

У Ајдачићевим излагањима биће представљено 15 дела књижевне фантастике словенских народа. У циклусу о српској књижевној фантастици у наставку сусрета, 15 наших писаца ће разговарати са саговорником о књижевности и свом виђењу фантастике. Током циклуса организовани су и пратећи догађаји: изложба НФ књига, изложба „Српска научна фантастика у стрипу“ и промоција зборника "О српској књижевној фантастици".

Програм циклуса Словенска и српска књижевна фантастика , 27. 2. — 12. 6. 2019.

 НАГРАДНА ИГРА
Питалице о српској књижевној фантастици , 13. 3. 2019.
 Везе www.unilib.rswww.usus.org.rs
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]