Author Topic: Frankestein by Mary Wollstonecraft Shelley  (Read 2516 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Truman

• 4
  • 3
Frankestein by Mary Wollstonecraft Shelley
« on: 03-02-2021, 00:08:07 »
Sjajan, a reklo bi se zapostavljen roman, kako u poređenju sa drugim horor klasicima tako i sa filmskim adaptacijama. U poređenju sa filmom roman je znatno kompleksniji i nijansiraniji pre svega jer je deo pisan iz prvog lica monstruma, kao i iz prvog lica drugih učesnika ove priče. Na mene za sada ( još uvek ga čitam  u originalu pa ide malo sporije ) ostavlja bolji utisak nego recimo Drakula Brema Stokera.
Da čujemo vaših 5 centi.
There is neither creation nor destruction, neither destiny nor free will, neither path nor achievement. This is the final truth.
Sri Ramana

Labudan

• 4
  • 3
Re: Frankestein by Mary Wollstonecraft Shelley
« Reply #1 on: 03-02-2021, 00:32:49 »
zar je to uopšte dilema, Drakula je palp
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #2 on: 03-02-2021, 09:56:51 »
Mislim da je preterano reći da je Frankenštajn zapostavljen. Pored toga što se u teoriji smatra začetnikom žanra naučne fantastike - videti Zorana Živkovića, naravno, ali i Briana Aldisa - time signalzirajući jasan prelazak sa gotike na nešto savremenije, njegov legat je ogroman. I u vreme kad je roman izašao (ne zaboravimo da je publikovan bez otkrivanja identiteta autorke) imao je dosta pozitivnih reakcija, a u dvadesetom veku je postao temeljni deo popularne kulture sa neprebrojnim adaptacijama u svim mogućim medijima i grafičkim identitetom koji je prepoznatljiv daleko široj publici od one koja je actually čitala roman.

Truman

• 4
  • 3
« Reply #3 on: 04-02-2021, 01:43:46 »
Pod zapostavljenošću nisam mislio na teoriju i kritiku već na čitalačku publiku. Ja recimo nisam čuo da je iko u Srbiji u mom širem okruženju pročitao taj roman. Ne računam forumaše. S druge strane, na goodreadsu ima preko 1.2 miliona ocena što bi značilo da nije zapostavljen ni od čitalaca u svetu a to bi opet značilo da si ti Meho kao i obično u pravu.
There is neither creation nor destruction, neither destiny nor free will, neither path nor achievement. This is the final truth.
Sri Ramana

Boban

• 3
« Reply #4 on: 06-02-2021, 07:45:04 »
Frankenštajn je fenomen koji je nadrastao literarni predložak.
Uostalom kao i Drakula. Ja sam siguran da je 10x manje ljudi iščitalo Stokerovog Drakulu nego Frankenštajna. Naravno, mislim na starije generacije, ovi sada ne čitaju ništa.
A možda je i do okruženja...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Father Jape

• 4
  • 3
« Reply #5 on: 06-02-2021, 09:50:20 »
Baš sam pre neki dan slušao epizodu In Our Timea o Frankenštajnu:

https://www.bbc.co.uk/programmes/m00051n6
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #6 on: 06-02-2021, 15:59:29 »
Treba možda spomenuti i "Vampira" Džona Vijama Polidorija, tj. njegovog lorda Rutvena, kao preteču Drakule nekih 80 godina ranije.

Interesantno je da su i Polidori i Meri Šeli su praktično dobili ideju za svoja dela u zajedničkom susretu u okviru mnogo šire ekipe (Lord Bajron, Persi Šeli, Kler Klermont) u jednom hotelu u Švajcarskoj 1816-te:

https://www.prospectmagazine.co.uk/arts-and-books/sumer-1816-frankenstein-shelley-byron-villa-diodati
"Koga briga šta govore, ako nemaju muda da kažu u lice?" - Toni Soprano

"Ako bismo ljudima oduzeli iluzije, koje zadovoljstvo bi im ostalo?" - Volter

milan

• 4
  • 3
« Reply #7 on: 07-02-2021, 13:25:54 »
A Ken Rasel je o tome snimio film. Doduse, film je verovatno potpuno izmastan, ali je simpa.

Boban

• 3
« Reply #8 on: 07-02-2021, 13:45:41 »
A Ken Rasel je o tome snimio film. Doduse, film je verovatno potpuno izmastan, ali je simpa.

To je sjajan film, odmaknut od stvarnosti taman onoliko koliko treba da bude umetnička vizija nekog događaja, ne dokumentarističko smaranje.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Black swan

• 4
  • 3
« Reply #9 on: 04-09-2022, 20:38:25 »
Neću reći da je knjiga njesra ali je lagano pregazilo vrijeme i pop kultura koja je toliko iskrivila originalnu ideju i storilajn da sam od ovoga očekivao nešto više
nisam je danas pročitao nego je neki dan prodao pa se sjetih ostaviti komentar
neke knjige ne trebaju amateri čitati
to treba ostaviti profama i profesorima nek se oni muče il uživaju
kako im psiha kaže
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...