Author Topic: Noćna Frajla  (Read 107153 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pokojni Steva

• 4
  • 3
Noćna Frajla
« on: 11-02-2012, 14:46:44 »
Iz nekog besmislenog razloga verujem da u ovom leglu nadobudnih bestidnika, skupljenih s koca konopca onakvog oca i još bolje majke, može da se nađe mestašce gde je cvetju i u čamotinji lako klijati. Prilažem šareni i mirisni topik, trovaću vas povremeno, čisto - možda se primi. Ako kokođ ima kavih pitanja, rad sam potruditi se.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

pokojni Steva

• 4
  • 3
Re: Noćna Frajla
« Reply #1 on: 11-02-2012, 14:59:05 »
Pasiflora (Hristov venac), jedna od trenutnih mi opsesija. Tačnije, vratio sam joj se posle cirka 20 godina. Prelepa penjačica sa gomilom sorti.

Jedino ovaj uobičajeni varijetet posedujem, mada se radi na rasprotiranju i na

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #2 on: 11-02-2012, 15:03:40 »
Malo Wisteria ekstravagance

Josephine

• Guest
« Reply #3 on: 11-02-2012, 15:07:57 »
Izgleda kao cvet-vanzemaljac. :)

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #4 on: 11-02-2012, 15:11:36 »
Dve valjda najpoznatije vrste "babskog" cveća. A kad je babsko, mora biti i skoro zaboravljeno.

Hoya (Majke božije suze, Voštani cvet)

Obratiti pažnju na kapljice, baš tako biva. Kad procveta, cela soba miriši na medenjake.

Dicentra (Devojačko srce)

scallop

• 5
  • 3
« Reply #5 on: 11-02-2012, 15:20:33 »
Malo sam zbunjen. Pasiflora je bliski rođak Passion Fruit. Ima sličan cvet od pet nivoa i plod, ali njegov je prazna žuta ljuska za razliku od voća strasti. Tako smo ga i zvali - Cveće strasti. Sa druge strane, ono što zoveš bapsko cveće, svi moji poznati nazivaju Hristov venac i tako ga upliću u svojim saksijama. Sjajno miriše. Mnogo sam voleo i nešto što smo zvali - japanska lipa. Isto, sjajan diskretni miris. Imali smo je, ali nam je neko maznuo iz hodnika, jedne zime kad smo morali da je sklonimo sa terase.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #6 on: 11-02-2012, 15:47:01 »
Malo sam zbunjen. Pasiflora je bliski rođak Passion Fruit. Ima sličan cvet od pet nivoa i plod, ali njegov je prazna žuta ljuska za razliku od voća strasti. Tako smo ga i zvali - Cveće strasti. Sa druge strane, ono što zoveš bapsko cveće, svi moji poznati nazivaju Hristov venac i tako ga upliću u svojim saksijama. Sjajno miriše. Mnogo sam voleo i nešto što smo zvali - japanska lipa. Isto, sjajan diskretni miris. Imali smo je, ali nam je neko maznuo iz hodnika, jedne zime kad smo morali da je sklonimo sa terase.

Pasiflora jeste Passion Fruit, možda je engleski naziv i najbolji jer je biljka uglavnom poreklom iz severne i srednje Amerike. Ja poštujem latinski jer su ga "pronašli" španski misionari i u njemu videli 3 Hristova eksera, venac od trnja, 12 krunica kao apostola... Ako ćemo pravo i Passion je iz toga izveden.
Moja pokojna majka je u svoje najveće cvećarske uspehe ubrajala kad je jednog leta između čokota Otela ("Francuza") posadila par sadnica Pasiflore. Rodio je plodovima veličina manje šljive, iste takve boje. Unutra su bile semenke raspoređene kao u naru. Negde sam našao da od plodova indijskog varijeteta domaći prave pekmez

Često je da Hoyu nazivaju pogrešnim imenom, Majke božije suze može, Hristov venac ne - to je Pasiflora. Oba se upliću u saksiji, razlika u cvetu i listu je ogromna. Hoya nije penjačica, Pasiflora jeste, ima vitice kao vinova loza.

Za Japansku lipu nisam čuo. Sumnjam da je u pitanju Hibiscus, čuo sam da ga ponekad zovu i Kineska ruža

Od sobnih vrsta "lipa", sve su Abutilon, cvetom slučne Hibiscusu. Ima ih malečkih, 20cm, pa do plafona. List im je nije kožast kao kod Hibiscusa, mek je i pomalo dlakav. Više sorte nazivaju Sobni javor.

Savajat Erp

• gospodar izgubljenog vremena
  • 4
  • 3
« Reply #7 on: 11-02-2012, 15:57:27 »
Очекивао сам топик о ноћним дамама на пречански начин, кад оно... :lol:
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #8 on: 22-02-2012, 01:44:42 »

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #9 on: 22-02-2012, 10:40:51 »
Moja baka je imala devojačko srce, samo ga nije nikako zvala. :)
Je li Stevo, kako se zove biljka u babinom selu poznata kao "naočarka"? Ljubičasti cvetići, ali zanimljivo je bilo što su semenke u nekoj kao pljosnatoj, okrugloj mahuni, sa tankom, providnom opnom u sredini. Kad se skinu zaštitne ljuske sa svih mahuna, cela biljka deluje krajnje neobično, sa belim"očima" umesto lišća. Igrala sam se njom do besvesti kao mala. Kasnije, često sam je viđala po dekoracijama sa sušenim cvećem, ali niko nije znao da mi kaže kako se zove.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #10 on: 22-02-2012, 12:33:08 »
Cvrc. Daj neke "dimenzije", puzavica, žbun... Sumnjam da mi je poznato.

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #11 on: 22-02-2012, 12:43:33 »
Drvenasta biljka, jedno-dvogodišnja, visoka 30cm do pola metra (kod babe, možda je inače i viša), ima vrlo malo mekih zelenih delova i kad se osuši na jesen možeš celu da je ubereš i turiš u vazu. "Oči" deluju baš kao okca naočara. Otrebi se mahuna i ostane tanka, poluprovidna bela opna, suva i krta, razapeta na drvenasto okce. Jednom mi je neko rekao da se to zove "papin novac", ali to je bio prevod sa... španskog ili italijanskog, ne sećam se.
Puno je bilo selo "naočarki", uz ruže, šeboj i citronelu (bože, sad ne mogu da se setim kako zovu citronelu, a bez nje niko nije pravio slatko) glavni ukras.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #12 on: 22-02-2012, 12:46:22 »
Poznato ti je. Žbun je. Izuzetno je dekorativan suv, sa tim srebrnastim ovalima (mahuna je 4x3 cm.) od kojih neki "gledaju" (semenke), ako je spoljna ljuska skinuta.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #13 on: 22-02-2012, 12:48:43 »

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #14 on: 22-02-2012, 13:28:11 »
A setila sam se i onog drugog... nema slatka bez rozetle. Stavi neku sliku ako imaš.  :lol:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #15 on: 22-02-2012, 19:19:22 »
Eto, sve si sama rešila  :)

Ma znam za Lunariu, bilo i kod moje majke u bašti - vazni zimi. Možeš lako naći seme, mislim da  Agromarket preprodaje italijanska Franchi semena, imaju i Lunariu. Nekih 35-40 dinži kesica.

Ah, imao rozetlu ali su mi je očerupali, pelcer po pelcer, kako odbiti  :(  Ima je (barem u NS) s proleća po pijacama kad bake cvećarke iznesu šta su u "jogurt" čašama preko zime ožilile. Kažu da je prirodni lek "za srce". Vrsta muškatle  :lol:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #16 on: 26-02-2012, 12:43:28 »
Pošto sam danas vrlo ljut, samo kaktusi iz New Mexico i ljuta papričica Habanera sa moje terase.
/tp:/imageshack.us/photo/my-images/28/pc270429640x480.jpg/]

Uploaded with ImageShack.us

Habaneru sam zasadio sa velikim ambicijama, ali su mi je izbušile neke osice, šta li? To je druga papričica po ljutini iza one Bhut Jolokai.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #17 on: 26-02-2012, 15:41:41 »
Steva je na ohne slika modu. Osice? Bušno lišće je obično od gusenica. Za veći deo boljki preporučujem Talstar (ubija i grinje/pauke), nije za džaba, flašica oko 600dindži ali potraje. Jeftinije varijante - Actara ili Mospilan (Voley), kupuju se na kesice za 10l. Ni Decis nije loš, više gađa sovice al radi radnju.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #18 on: 26-02-2012, 16:05:57 »
Ma, izbušili su mi paprike! :-x  Naše osice, onako ljute meksičke!!!

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #19 on: 26-02-2012, 16:16:13 »
Plod ili list?

scallop

• 5
  • 3
« Reply #20 on: 26-02-2012, 17:14:36 »
Kad bude list napisaću LIST. Ima li mirnog i mudrog kutka na ovom forumu?

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #21 on: 26-02-2012, 21:39:02 »
Sad ako još pitam i dal u plodu ima crvića verovatno ću dobiti onaj Metalac Valjevo u vugla. Plod obično buše sovice (jaja sa donje strane lista pa se larve 'ubušuju' u plod). Decis je za takve muke, ali zaražen plod neće spasiti.

Savajat Erp

• gospodar izgubljenog vremena
  • 4
  • 3
« Reply #22 on: 26-02-2012, 21:55:50 »
Чекај...ви стварно причате о цвећу? 4 Real?  :mrgreen:
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

scallop

• 5
  • 3
« Reply #23 on: 26-02-2012, 22:02:50 »
Sad ako još pitam i dal u plodu ima crvića verovatno ću dobiti onaj Metalac Valjevo u vugla. Plod obično buše sovice (jaja sa donje strane lista pa se larve 'ubušuju' u plod). Decis je za takve muke, ali zaražen plod neće spasiti.

Rupa 1,5 mm usred paprike, muka da te uhvati. U jednoj je bio, ali crv dobrih 6-7 mm. Kako mu je prijalo u to ljuto? Ali, nema veze, seme ionako više nemam.

Kad budete dobri postaviću seriju bugenvilija raznih boja. Ja sam dušica koja voli lep cvet. xrofl

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #24 on: 26-02-2012, 22:44:49 »
Ono što je lepo na bugenviliji (bugenvileji, bogumili) su brakteje, cvet je neugledan ;-)
Inače, snimio sam hodnik gde zimuju tri boje, planiram da ga ovih dana sa skalpelom posetim.

Ja skapirao da je problem sa paprikom tekući. Sve se čudim di si sovicu februara pazario.

Agota

• 4
  • 3
« Reply #25 on: 26-02-2012, 22:59:53 »
Чекај...ви стварно причате о цвећу? 4 Real?  :mrgreen:

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

scallop

• 5
  • 3
« Reply #26 on: 11-03-2012, 19:26:11 »
Imam davnašnji san: da negde imam zasađen ogrozd. Stevo, kako stoji sa sadnicama i još svašta imam pitam.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #27 on: 11-03-2012, 22:08:28 »
Godinama sam na terasio imao ogrozd u saksiji ne većoj od 50x50x50cm, cvetala, rađala... Dobro, nije bilo ploda kao da je u bašti zasađena, ali sasvim dovoljno. Od Kruševca ima dosta kvalitetnih proizvođača, fino upakovan u kutijici komad ne košta više od 250-300din. Bude sadnica po poljoapotekama.
Nije taška za gajiti je, ali se obavezno mora prskati protiv gljivičnih oboljenja i grinja. Jedino što posle par godina, kad se razgrana, bode ko sam đavo, prođe trn i kroz farmerke. Kod nas se za par godina raširila na oko 70cm.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #28 on: 11-03-2012, 22:16:11 »
Tu i jeste poenta. Davno sam kod drugara u Jajincima imao priliku da vidim živu ogradu od ogrozda visoku oko 4 metra. Sanjam da pravim i tegliram soseve od ogrozda (prvenstveno) i drugih bobica, kao prilog uz divljač i druga teška mesa. Nemam ja ni snage ni mesta gde bih to držao, ali bih rado platio nekome ko bi to gajio kao deo ograde na svom imanju. Jednom sam čak i kupio sadnice, ali su mi uvalili ribizlu. :-x

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #29 on: 12-03-2012, 09:30:50 »
Vrlo rado, da sam svoj na svome. Ali, tada bi morali prvo da se pozabavimo mesom uz koje bi "ajmokac" išao - ove zime mi zarrcovi uništili voćnjačić.  :cry:  Dve fele nektarina, kajsije i Mucu jabuke, trogodišnje nesrećnice, oglodane do preko metar i po!  xuzi

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #30 on: 12-03-2012, 09:54:15 »
Možda nekom bude interesantno, moj lanjski (neuspešan) pokušaj da zajebem svetsku krizu i (uspešan) test hidroponike, u mom slučaju najjeftiniji - na balama slame. Slatka roga Kameleon.

Travuljina je ustvari ječam, majstor se iskazao u rasturanju zrna xrofl

scallop

• 5
  • 3
« Reply #31 on: 12-03-2012, 10:12:02 »
Eh, šta da napišem a da ne budem zloban? Znaš kako da zaštitim habaneru od osica, a ne znaš da okrečiš voće, ne bi li koru ogadio na zajčinja. Sos od ogrozda ostaje moj san. U Talsi za Tenksgiving pravimo krenberi sos uz ćurku, pa je čak i meni jestiva.

Mislio sam da oftopikujem sa pričom o toj "brusnici" koja se mnogo razlikuje od naših, ali je bolja priča o prvom našem sudaru sa američkom kulturom. Pošto je ćerkina svadba bila zakazana za drugi januar, obavezno pečenje je bila ćurka. Bilo je nešto svatova i sa Balkana, pa budući prijatelj Malkolm prione da raspravi pečenu ćurku u kuhinji. Ja mu se pridružim da gledam, pu-pu, što bi rekla Plut na pomisao da ga kontrolišem. Kožica ćurke boje bakarnih kablova koje ovih dana kradu po Srbiji, a on razreže, skine i odvoji na jedan tanjirić sa strane, za bacanje. Ja čuknem prstom po pultu, zapitam ga očima, on shvati i klimne glavom. Ja prstima maznem kožicu i žvaknem je. I tako, u Božjem miru, on nastavi da skida kožicu i odlaže je, a ja, k'o na fabričkoj traci, transferišem do usta. Nešto kasnije, osetim da se neko muva iza mojih leđa, osvrnem se, a moj brat mrda obrvama i diže kapke. Ja klimnem glavom i on mazne sledeću kožicu. Nešto kasnije se broj prstiju oko tanjirića umnoži za prste kuma Ivana, a Malkolm malo gleda ćurku, malo nas, a čitam mu iz glave, kao da je naš: "Ma, žderite, kad ne znate šta valja!" Nas trojica, trećina tone, tada, izedosmo kožicu od ćurke, kao da je od pekinške patke.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #32 on: 12-03-2012, 10:53:07 »
Eh da zeka-peka bega od kreča ko Amer od ćurkine kožure, pa ni brige ni pameti. Kreč je sproću crva a puška za zarrcove...

scallop

• 5
  • 3
« Reply #33 on: 12-03-2012, 11:33:56 »
Nisam siguran za kreč. Crva ima cele godine, a kreči se pred zimu. Moja tupava gradska logika kaže da crvi zimi spavaju, a zeci nemaju trave. Nemoj sad o tome da ti iznad pećke ne visi puška, pa ne možeš u trećem činu da pukneš u zeca.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #34 on: 12-03-2012, 11:55:42 »
Znaš ti pošto košta puška i dozvola?! A lovočuvari se, ko da su Dimnjičar, zamotavaju u čaršave, osmatraju, mater im... Skoro mi rođak fasovao, našli mu oko salaša klopke za "lisice", al na okrunjen kukuruz.  :lol: 

Kreči se s jeseni i sproleća, neće crv da se ubuši u stablo kroz njega. Ko malom su mi vazda davali "paricu" sa udičasto zakrivljenim vrhom, pa drljaš njome iznutra, kroz kanale, dok ga, ko ona novogvinejska vrana, ne izvučeš napolje. Za zarrcove pali samo dobra ograda i vazda puštene kere, a da su besne. Neki ograde pletenom žicom stablo - ni to ne pali, prokopa beštija ispod da se podvuče ili čak progrize žicu. Ej, zekonja je to!

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #35 on: 12-03-2012, 12:31:51 »
Definitivno sam razvio "babski ukus". Schlumbergera, u nas poznatija kao "Božićni kaktus" (oće ponekad da bude i "Uskršnji kaktus").

Kad se probećari bude baš baš

Upravo je umnožavam, dostigla je finu cenu od 350-500din, saksija sa tri pelcera ne duža od 10cm. Izuzetno se lako se pelcuje, reznica je "list", ne sečen neg "otkinut" (ako neće da otpadne zalamanjem levo desno, uvrtati dok se ne preda). Poželjno je da se otkine i malo "srca", da uzme i od donjeg lista. Ostaviti par dana da svene - osuši se "rez". Zabosti u smesu dezinfikovanog peska (turi se u rernu) i kupovnog treset susptrata. Opšta preporučljiva temperatura za ožiljavanje je između 21 i 25C. Za oko 21 dan se fino ožiljava. Preporučljivo je u saksiju posaditi 3-4 pelcera, da bude mesa.

Standardna muka je, kao i kod Clivie, naterati je da cveta. Zato je i zovu Božićni kaktus - svetla ne preko 8 sati dnevno, temperatura niska (oko 15C), ne preterivati sa zalivanjem, i tako barem 10tak dana.

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #36 on: 12-03-2012, 12:48:01 »
Hah, znam i ja simpatičnu priču sa zercovima. Mislim, u datom trenutku je samo meni bila simpatična. :oops: Desetine hektara pod jabukom (pa još i neke nove sorte, nikad čula, a sve skupo) i trešnjom, milioni evara saranjenih, što u sadnice, što u opremu, al' ne lezi vraže, zercova kol'ko nećeš. Šta će, ogradili te silne hektare ukopanom žicom, određene sadnice obmotali žicom (ništa kreč, di to sme?), organizuju se dežurstva (šio mi ga Đura, verujem. Mislim, ko njih proverava?) i sl. Kad jedan dan, ozbiljan kolegijum, o važnim stvarima se odlučuje, glavne gazde tu, svi nervozni, zajapurili se, ne znaju šta će biti, kad... di je šef? - Lovi. -Š'a, bre lovi? - Zečeve.

Mislim, zasmejala se ko prosta, pa brzo stala. Al' mi nešto bilo žao malih zeka peka. No, žao mi i plate, te ućutah. Kažu, taj dan je oko 20-ak lovaca haralo našim voćnjakom. Ne zna se kako, probili, ušli, gostili se. Ne lovci.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #37 on: 16-03-2012, 15:18:15 »
Ovo postaje zečiji topik  :cry:

"The other thing you can do (and this may sound crazy) is add rabbits to your green house. You will need to have enough room for some cages but these little critters put out 8 BTU’s per hour! That amounts to roughly 2.5 gal of fuel in 6 months"
1BTU=0,293W

:idea: :idea: :idea:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #38 on: 17-03-2012, 09:33:45 »
Sad tek vidim da je gornji post ostao nedorečen, zarrcovi se koriste za dogrevanje plastenika...

Dosad nisam naručivao od FloreEkspres, mislim da ću se ove godine zaleteti - na prvi pogled neke stvari (kao hortenzije) su im i upola jeftinije nego po cvetnim pijacama.

http://www.floraekspres.rs/download/Flora_ekspres_prolece_2012.pdf
Preporuke -

Medunika (Astilbe), perena, idealna za polusenku/senku 130din

padajuće Begonije - gomoljaste, ako ih sačuvate ostaje vam i za dogodine. Polusenka/senka. Gomolj 110din, malo muke i ne puno zalivanja pa se uštedi 200-300din (bude to po pijacama rasad 150-200, razgranate do 500din).

Minđušica Dicentra (imaju i belu :!: ) rana prolećna perena 140din  :shock: :-? Ja to platio pre 7-8 godina oko 250din!

Baštenska Ciklama - ko nije doneo sa mora iz Grčke, eto prilike. Malo je poskupo, komad 140din  xtwak Ko je uživao u čitavim obroncima tapaciranih istim nadaće se da se brzo množi.

"Baštenska ruža" (Fuj... Ljutić, bre!) Ranunculus, rana prolećna, rizom podseća na skupljene kandže (višegodišnja ako se preko zime malčuje, za svaki slučaj) polusenka senka. 10kom - 170din. Ja, baš te na slici, pre dve godine prodavao komad 200din.

Hortenzije 540-570din, bogme to po pijacama ide i preko 1000din, pogotovo one "čipkaste"

Standardno dobar izbor ljiljana.

Ima i gluposti u ponudi, kao Kandilka (samo Akvilegija kod njih), u saksiji devetki komad 120din. Za te novce se pazari puna kesica semena, pa polako. Kao na primer http://statua.shopmania.biz/kupi/aquilegia-mckana-s-giant-mixed-36692
Inače, omiljena mi perena, može na sunce, dobra za prolećne mešane bukete (one višlje sorte).

Glupost No.2. - "univerzalni fitohormon" (ona magija za ožiljavanje). Ne postoji univerzalni, gradacija je ogromna + pikslica (ne piše gramaža, cenim da nije više od 50g) 760din. Ko ide da pazari u Segedin, odmah posle granice je otvoren "viragpijac", POLA KILE fitohormona (za zeljaste biljke, znači Incit1, i ne treba vam preko toga, osim ako bi bagrem da ožiljavate) 11Evara.

I nikako, ali nikad, ne nasedajte na kupovinu semena muškatli i loptastih/padajućih petunija (znači hibrida, ne onih što se same rasevaju). Muškatle se seju septembra a petunie negde decembra, a da bi cvetale dogodine. Pride, cena je čist bezobrazluk...

scallop

• 5
  • 3
« Reply #39 on: 17-03-2012, 10:14:28 »
Mislim da na ovom forumu ima najmanje deset nikova koji potroše svake godine prilično novaca na razne Frajle. Neki LazinDo bi mogao te pare da pokupi?

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #40 on: 20-03-2012, 15:27:52 »
Malo smo se ponovili danas, da oma prijavim  :lol:

Passiflora Edulis, u narodu poznatija kao Marakuja

Passiflora Quandrangularis

Mandevilla crvena

Euphorbia Mili

Popodne se bacama u potragu za interesantnim a po mogućstvu jeftinim formama Clematisa na Novosadskom proleću  :!:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #41 on: 28-03-2012, 01:00:27 »
Novosadsko proleće je bilo beda, bruka i nabudžene cene :-x  ali je zato zrenjaninska Bašta (ex Unija) opravdala očekivanja. Za jednu lokalnu firmu, kapa dole na izboru i kvalitetu. Cene, tu i tamo, ali su i dalje najjeftiniji. Potrudili su se oko aktuelnog dendromaterijala (magnolija, formiran žbun, preko metra, 550din  :-? ).
Mene obradovali sa, clematis:

Piilu

Rouge Cardinal

cvetovi su ipak crveniji neg fotki...

The President

694din/kom. Za clematise važi da je cena od 800 do 1000din korektna. Ako je kvalitetno (i po mogućstvu duplog cveta). Sve ispod 700din je ultramegadžidži  xcheers

Mo

• 4
  • 2
« Reply #42 on: 07-04-2012, 12:16:38 »
To stvarno nije puno za Clematis koji samo gledam sa suzom u oku dok se ne preselim. Pasifloru sam iz semnke uzdigla pre dve godine al joj ne dam da mrdne vise od 40 cm jel, opet dok se ne preselim i bacim je na terasu da divlja. Ja sam od onih koji svake godine bace novce na cvecke ali i to sam ukinula dok se ne preselim  :cry: Po svemu sudeci kad se preselim živecu u botaničkoj bašti  :lol:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #43 on: 07-04-2012, 22:06:55 »
Jel ti cvetala ta iz semenke? Kažu da ne cveta prve tri godine. Ja ih teram samo iz reznica, to se žili u čaši vode, al ove godine sam posejao onaj obični "caerulea" tek da vidim kako ide iz semena. Ti si iz NS jelde, pasiflore sam nabacio u Futogu, tip radi samo tropske cvetnice, ima nekih 5-6 vrsta hristovog venca, 400din komad.
Inače, ja sam i klematis do skoro gajio na terasi, u ovećoj saksiji. Malo ga je samo vetar muštrao, peti sprat... :(

Srećno i brzo preseljenje!  xcheers

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #44 on: 08-04-2012, 09:12:41 »
Po svemu sudeci kad se preselim živecu u botaničkoj bašti  :lol:

Ha! Ovo k'o da sam ja pisala. :lol:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #45 on: 08-04-2012, 09:24:24 »
Bolje u Botaničkoj bašti nego u Zoološkom vrtu.

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #46 on: 08-04-2012, 09:49:42 »
Niko ne tvrdi da neće biti i zoološki. :lol:

Mo

• 4
  • 2
« Reply #47 on: 08-04-2012, 15:03:45 »
Nije mi cvetala pasiflora ali to što je još uvek živa, u mom slučaju, igra veliku ulogu jerbo periodicno zaboravljam da sunem lavor vode. A sto se tiče zoologije, trenutni dogovor je bez kućnih ljubimaca, ali moja meka duša ima tendenciju dovlačenja usamljenih mačića tako da ništa nije sigurno... hvala na lepim željama, nadam se do leta, a posle toga sledi ozelenjavanje  :lol:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #48 on: 17-04-2012, 09:50:42 »
Ovi u FloriEkspres ispali pomalo jajare. Naručio čipkaste hortenzije, odčekao skoro dve nedelje da me se sete, kad ono - javljaju da im je ostala samo bela, ako mi odgovara. Pa naravno da mi ne odgovara! U sred sezone ostanu bez robe, diletantizam  :-x

scallop

• 5
  • 3
« Reply #49 on: 17-04-2012, 13:47:45 »
Moj rodjak u Strumici godinama mi soli pamet kako je ukrstio "svoju" urmu sa palmom (neka juka, sta li?), a onda ja preorem svoju i internet literaturu, a on imao kosticu jujube (dzudzubi) kineske urme, pa mu se nekako zapatila. Ima dva stabla, visoka preko pet metar u dvoristu i redovno rode. Jednom sam ih kupio u Oklahoma City, a probao sam i njegove. Zgodna vocka.