Jun je mesec, klematisi su u cvetu ili precvetavaju prolećnu turu – “školsko” vreme za skidanje reznica. Ko je zainteresovan, i želi da uštedi 7-15 Yuros po biljci, bujrum.
Donji link je informativan, i slikovit, mada se ne bih složio baš sa svime:
+ kažu da se izbegava reznica sa pupoljkom; ja sam malo poranio ove godine, izbunario sam jedan napis, omaklo se belosvetskom proizvođaču pa je rekao da on skida pelcere dok je klematis još u cvetu, jer, kao tad je hormon rasta najjači u biljci. Eksperiment je, biće, bio uspešan – od 10 reznica i za tačno 21 dan, rasadio sam 7 ožiljenih biljčica. Jednostavno sam skalpelom sklonio sve cvetove i pupoljke sa reznice, i nije bilo problema.
+ nema potrebe da se reznica ostavi samo sa jednim listom. Čista logika, jedinom listu posle može nešto da se desi, pa ostane gola reznica, čitaj neupotrebljiva. Sasvim lepo se prima i sa dva lista, uz bonus da u startu, čim se ožili, reznica ima oba krila fabrike da je “poguraju”.
+ u životu ne bih zabio 4 reznice u istu saksiju. Mnogo se bolje prima biljka kojoj koren nije bio uznemiravan. Jedna reznica u jednu saksiju.
http://lodgelanenursery.blogspot.com/2011/06/how-to-take-clematis-cuttings.html Moj način je donekle modifikovan:
+ mešavina supstrata i perlita, da liči kao na slici iz linka (perlit nije baš čest u prodaji, ali ga ima zrenjaninska Bašta, cena za manje pakovanje je oko 150din, dovoljno da se umeša sa 20l supstrata. A bitan je pri ožiljavanju, održava vlažnost i rastresitost)
+ saksija od 7 ili 9cm, napunjena mešavinom se potapa (lavor) u razblažen fungicid (Ronilan ili neki drugi sistemski fungicid) da se napije. Po tom, pola sata pauze dok se ne ocedi višak vlage.
+ reznice kao iz linka, ovogodišnja grana, na granici da postane drvenasta (zelen vrh lako trune, a drvenasto se sporo ožiljava). Ali sa oba lista, umoči se u hormon za ožiljavanje (poželjno, ubrzava proces), i postavlja u već (štapićen, prstom, nečim) izbušene rupe u supstratu, dokad joj nodija (kolence) ne leži na zemlji (ne ispod površine). Ne zabadati reznicu preduboko, do samog dna saksije, kalusu (zadebljanje koje se pojavljuje gde je bio rez) iz kojeg će izrasti prvi korenčići, bi trebalo dati malo prostora, 1cm. Prstima dobro utisnuti supstrat da bi zatrpana internodija (stablo do kolenca) bila u kontaktu sa supstratom (poteraće koren i iz njega).
+ Ošpricati reznicu pomenutim fungicidom.
+ Kesica za zamrzivač, izabrati pravu veličinu da obuhvati saksiju i reznicu (veličina 2-3Kg), pažljivo zapakovati saksiju sa reznicom, tako da iznad kesica bude kao šator. Pokušati pa izbeći da kesica dodiruje listove. Višak plastike podvući pod saksiju, tako da sve bude hermetički zatvoreno. Ne one "šuškave", neprozirne.
+ Ostaviti na neko mesto gde je temperatura oko 20C, svetlo ali bez direktnog sunca (severni prozor).
+ Posle 10 dana, makazama odseći jedan ćošak kesice. Bez obzira na fungicid, u ta doba je zbog visoke vlage moguća pojava Botritisa (siva plesan), kroz načinjenu rupu će se odstraniti deo viška vlage.
+ Posle 3 nedelje, početi sa proveravanjem da li se kroz otvore na dnu saksije pojavljuju korenčići (zavisi od sorte kojom se brzinom ožiljavaju). Ako i kad počnu da izviruju, odmah rasaditi ožiljenu reznicu (sa sve supstratom, ne uznemiravajući koren) u veću saksiju. Ona ne mora biti mnogo veća, bitno je da bude duboka – klematisu koran srlja u dubinu. Plitka saksija nikako.
+ I posle rasađivanja ostaviti kesicu, dok se biljka ne privikne (svaki dan je skidati na po sat-dva, produžavati „otkritost“). Svetlo da, sunce nikako! Ukraj nečega, šaren hlad. Kad izbojci ojačaju, skida se kesica pa šta vam, nam, Bog da.
Reznica će, jednom, valjda, poterati iz pazuha lista, i rašće brzo. Da vas to ne obraduje previše, prvu zimu ne sme da provede napolju i na mrazu. Napravite joj merdevine, ili kupite one plastične, pa je šnirajte. Do zime će ojačati, onda može i u prozor sa direktnim suncem.
Ako vam toko zime svene, zaliči da je mrtva, ne bacati je. Klematisu je koren mesnat i jak, vrlo je verovatno da će opet poterati iz zemlje, za mesec ili dva. Umereno zalivati, tek da bude vlažno, pa čekati.
Na proleće presaditi sadnicu na planirano mesto napolju, pa se nadati najboljem. Dal’ sam vam već rekao da je klematis pipava biljka? Zato je i skupa. Ali, pelcer tamo, grana onamo, pa se nakupi.