Author Topic: Azumi  (Read 4021 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

  • 5
  • 3
  • Posts: 5.747
    • Strahoslovni domen999
Azumi
« on: 21-11-2009, 19:36:54 »
Nekad su čudni putevi Interneta. Razni japanski sajtovi su svojevremeno skrenuli pažnju javnosti na izlazak prva dva toma mange Azumi (krajem juna i septembra ove godine), a izlazak trećeg broja je najavljen za decembar. Znajući da Azumi izlazi od 1994. i da se završila sa 48 tomova, pomislio sam da je Šogakukan izbacio novo izdanje, iako nisam nigde pročitao ništa o drugačijoj formi tog izdanja. Kako mi je Azumi među prvih 10 mesta na listi prioriteta, naručio sam te dve knjige, iako mi je cela ta rabota bila čudna. Trebalo je da znam bolje... Kada se to najavljuje novo izdanje, osim ako nije drugačije (tvrdokoričeno, veći format, džepno i sl.)? Pa Monster kojeg imam od 2005. je 44. izdanje, tj. reprint, a prvo je izašlo 1995! Ne, zaista ne postoji nestašica starijih mangi u Japanu.

Poenta je da postoje dve Azumi. Prva je spomenuta serija od 48 tomova koja je izlazila od 1994. i završila se ove godine u februaru, a druga je ova koja je počela posle toga, i predstavlja nastavak. Prva Azumi se piše japanskom hiraganom あずみ, a druga latinicom. Prva se odvija na početku Edo perioda japanske istorije, druga na kraju. I taj prokleti podatak nećete naći nigde na engleskom - čak i pouzdan sajt kao što je Baka-Updates Manga spominje samo jednu Azumi. A kada oni nemaju, šta onda da očekujem od ANN-a?

Na kraju, nije ni bitno. Obe serije su delo Jua Kojame (Yuu Koyama) - jedino što je lepše čitati od početka.

PRISMS (The Ultimate Manga Guide) daje kratak sinopsis:

Quote
In the Edo period. A swordswoman Azumi, who was raised as an assassin among boys of same background and of about same age since her infancy, defeats enemies continuously as her old master orders her, and she finally gets close to the last target. A variety of formidable swordsmen are challenging Azumi for a one on one fight. Even the feudal government employs assassins to get her. Can lonely Azumi finally find a place to live peacefully? It's a long series but there is no filler at all. In the artwork, backgrounds are very detailed. The faces of characters are unique and easily distinguishable. Lines are varying in thickness, like being drawn by a letter brush.

Serdar Yegulalp uvodi svoju kolumnu What You're Missing o mangama i animeima koji nisu videli svetlost engleskog prevoda upravo sa Azumi.Vremenom ću predstaviti ovo delo u punom sjaju. Za sada samo podatak zašto Azumi nema animiranu adaptaciju (iako ima i filmsku i pozorišnu, kao i video-igru i paćinko): verovatno je razlog odbojnost Kojame prema istoj.

Quote
Q. You said that, for the movie "Azumi" it was better to film on the spot than to work with animation. Why is that?

A. You know, I'm particularly picky about swordplay scenes, and I hate it to fall back on patterns there. If you assign an animator with the creation of such a scene, you can easily predict what it will look like. Even in the case of filming, one has to be careful to choose a director who's familiar with such type of action. After all, it's pure self-satisfaction, but at least I want to show in detail the process of a sword fight, so people can follow the two rivals' movements right until the end.

Takođe je zanimljivo i:

Quote
You see, I'm not a painter, so in my drawing style there is no such thing as evolution. I'm drawing as if I was putting on paper scenes from movies.

"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

ridiculus

  • 5
  • 3
  • Posts: 5.747
    • Strahoslovni domen999
Re: Azumi
« Reply #1 on: 06-01-2010, 18:31:36 »
Još malo detalja na ovu temu ovde.
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"